Bendevi Palandöken Açiklamasi 'Piyasada Uzun Uzun Tedbirler Alinmali'

DÜZCE – Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Konfederasyonu Baskani Bendevi Palandöken, Düzce’ye gelerek Esnaf ve Sanatkarlar Odalari’ni ziyaret etti. Açiklamalarda bulunan Palandöken, ekonomik sartlarda esnafa indirim uygulanmasi gerektigini hatirlatarak, yaptirdiklari bir anket ile baba meslegini devam ettirmek isteyen kisi sayisinin yüzde 13’lere kadar düstügünü hatirlatti.

Bendevi Palandöken Açiklamasi 'Piyasada Uzun Uzun Tedbirler Alinmali'


Bir dizi ziyaret gerçeklestirmek üzere Düzce’ye gelen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Konfederasyonu Baskani Bendevi Palandöken, açiklamalarda bulundu. Esnafin ülke genelinde çesitli desteklere ihtiyaci oldugunu belirten Palandöken, “Esnaf dükkanlarindaki kiralarda yüzde 20 stopaj var. Mal sahibi zaten kira gelirinden dolayi vergisini yatiriyor. Kiraci olarak çalisan insan da 5 bin liraya ortalama dükkanda oturuyor ayda bin lira daha stopaj geliyor. 6 bin liraya çikiyor. Bu sefer haksiz rekabet ile esnaf karsi karsiya kaliyor. Piyasada uzun uzun tedbirler alinmali. Elektrik, su, dogalgaz gibi zorunlu tüketim mallarinda esnaf için bir indirim saglanmali. Seyahat yaparken dolmusta, otobüste, takside veya kamyon ile bu isi yapan esnafin daha ucuz is yapmasi mümkün. Örnegin sebze fiyatlarindaki artisi hepimiz görüyoruz. Kisin düsünün bu bölgede olmaz yaz bölgelerinden gelecek. Maydanozu bedava alsaniz buraya gelmesi için en az 25 bin liraya buraya getireceksiniz. Bu yüzden fiyat artiyor. Fiyatlarin dengelenmesi için esnafin kullandigi akaryakitta indirim olmasi lazim” dedi.



“Orani yüzde 13’lere kadar düstü”

Yaptirdiklari bir anket ile baba meslegini yapmak isteyenlerin oranlarinin çok düsük oldugunu vurgulayan Palandöken, “Esnaflar artik çirak, kalfa, usta bulmakta zorluk çekiliyor. Yaptirdigimiz bir ankette baba meslegini devam ettirmek için is yerinde çalistirma orani yüzde 13’lere kadar düstü. Eski rakamlarla söyleyeyim. Bundan 50 sene öncesi ile simdiki zamani karsilastirdiginiz zaman artik insanlar baba meslegini yapmiyorlar. Babasinin isini kimse yapmak istemiyor. En geçerli mesleklerden biri de el sanatlari ve mobilyadir. Ama hiç kimse bu isi yapmak istemiyor. Okullardaki egitimdeki esitlikten kaynaklaniyor. Herkes beyaz yakali olsun, kravatli olsun istiyor. Babasinin yaptigi isi görüyor borçlari görüyor bir seyler yapmak istemiyor. Haliyle devlete yük olmadan isletme kurup yaninda istihdam edecegi kisiyi çalistirmiyor” ifadelerine yer verdi.

Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Mustafa Kayikçi ile kisa süreli sohbet eden Genel Baskan Bendevi Palandöken, daha sonra odalari tek tek ziyaret ederek çalismalar hakkinda bilgi almasinin ardindan Düzce’den ayrildi.
Kaynak: İHA