Afsin Lavanta Üretim Merkezi Oluyor

Afsin Belediyesi 660 bin lavanta fidesi ve 380 dekarlik lavanta tarlasiyla Türkiye’nin en büyük tek parça lavanta arazisine ulasti.

Afsin Lavanta Üretim Merkezi Oluyor
Afsin Belediye Baskani Mehmet Fatih Güven, Afsin’in rakim avantaji nedeniyle aromatik bitkiler yetistirilmesine uygun oldugunu söyledi.

Güven, “2018 yilinda ticari üretim planlamalari yapmaya basladik. Sektör ziyaretleri, alan gezileri yaptik. Turizm potansiyeli ile ilgili degerlendirme ve arastirmalar basladik. Belediyemizce, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Isparta ve Antalya illerinde, mevcut lavanta, gül ve diger aromatik bitki alanlari, aromatik yag çikaran tesisler, bunun yaninda tesislere makine üreten firmalar, bu konuda uzmanlasmis ustalar, sektörde yer alan pazarlamaci ve distribütörler ziyaret edilerek tecrübe paylasimlarindan yararlandik. Yapilan gezi sonucunda degerlendirmeler yaparak, lavanta basta olmak üzere aromatik bitkilerin tamaminda katma degerin çok yüksek ve çesitli oldugu, yerel hatta bölgesel kalkinma için önemli oldugu ve turizm potansiyelinin yüksek oldugu konusunda hemfikir olduk" diye konustu.

Bugün sadece Afsin Belediyesine ait 380 dekarlik tarla ile Türkiye’nin en büyük lavanta yagi üreticisi olmayi amaçladiklarini söyleyen Baskan Güven, söyle devam etti:

"2018 yilindan itibaren basin yoluyla, Afsin Ziraat Odasi Baskanligi ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü araciligiyla çiftçileri tesvik etmeye basladik. Su an alti ayri mahallemizde çiftçilerimiz, lavanta üretimine basladi.

Bu durum komsu ilçelerinde dikkatini çekti. Basta Elbistan olmak üzere bazi belediyelere de fide desteginde bulunduk. 2018-2019 yillarinda yatirimlar devam etti. Turizm potansiyelini harekete geçirmek için Rabia Parki içerisinde lavanta temali resim platosu olusturduk. Bu alanda lavantanin mor rengini, gavura bitkisini pembe rengi ile ‘lavantin’ bitkisinin sari rengi ve temali agaçlarin yesil rengini ziyaretçilere sunmak istedik. Bitkilerin gelisimiyle oldukça güzel bir alan olacagini düsünüyoruz. Hacettepe Üniversitesi ile yaptigimiz protokol ile Türkiye’nin ilk Ari Evi’ni kurduk. Burada lavanta bali üretimine basladik. Protokol çerçevesinde, polen, ari sütü, propolis, ari ekmegi vb. gibi ari ürünleri üretimine de baslayacagiz. Içinde Hacettepe Üniversitesi, Afsin Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, Afsin Belediyesi ve yine Afsin’de kurulu bulunan, Kahramanmaras Bal Birligi ile kurdugumuz ‘Afsin Modeli’ sistemiyle ilçemizde standartlara uygun ve katma degeri yüksek bal ve ari ürünleri üretimini baslattik. Sisteme dahil olan aricilarimizin, tescili yapilan Afsin Binboga ve Efsus markalarimizla, bal ürünlerimizin tanitimini saglayacagiz."

Çiftçilerin ürünlerini çikarttiginda ne yapacagini düsünmemesi için özel sektör yatirima baslayincaya kadar distilasyon ünitesini de kurarak hizmete basladiklarini vurgulayan Baskan Güven, "Su andaki geleneksel ürün türlerinden çok daha fazla gelir getiren aromatik ürünlerin üretiminin yayginlasmasi için örnek olmak istiyoruz. Özellikle bölgemizde issizlik orani fazla hem istihdami artirmak hem de ilçe ekonomisine katkida bulunmak adina bu projenin çözüm getirecegine inaniyoruz” dedi.

Kaynak: İHA