Çin'de Yilin Ilk Tayfunu Chaba Karaya Ulasti

Çin’de yilin ilk tayfunu Chaba, siddetli yagis ve rüzgarla birlikte Guangdong eyaletinin Maoming kentinde karaya çikti.

Çin’de yilin ilk tayfunu olarak bilinen Chaba, Guangdong eyaletinin Maoming kentinde karaya ulasti. Yetkililer, tayfunun sebep oldugu siddetli yagis ve rüzgar nedeniyle ülkenin birçok noktasina rekor yagis uyarisinda bulundu. Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi karaya ulasan tayfunun, saatte 15 ila 20 kilometre arasinda degisen hiz ile kuzeybatiya dogru ilerledigini bildirdi. Meteoroloji Uzmani Gao Shuanzhu, bazi bölgelerde 600 milimetreye kadar yagis birakmasi beklenen Chaba Tayfunu hakkinda, “Muson yagmurlari, saganaklara ve kümülatif yagislara yol açacaktir” dedi.

Acil durum seviyesi 2’ye yükseltildi

Guangdong eyaletinin batisinin, Guangxi bölgesinin dogusunun ve Hainan Adasi’nin sik sik tayfunlardan etkilendigini belirten Shuanzhu, bu bölgelerde yasanabilecek yagmur firtinalarina, toprak kaymalarina ve sellere karsi halka uyarida bulundu. Hainan Adasi’nda acil durum seviyesi 2’ye yükseltildi. Ada genelindeki tüm demiryolu hizmetleri askiya alinirken, 400’ü askin uçus da iptal edildi. Thai olarak da bilinen Chaba Tayfunu’nun zaman içerisinde gücünü kaybetmesi bekleniyor.

Geçtigimiz haftalarda Çin’in güneyinde etkili olan siddetli yagislarin ardindan meydana gelen sel felaketinde evler hasar görmüs, trafik kilitlenmis ve günlük hayatta aksamalar yasanmisti.

Gemi ikiye ayrildi

Çin’de karaya ulasmadan önce Hong Kong’ta da etkili olan Chaba Firtinasi nedeniyle içinde 30 yolcu ve 20’den fazla mürettebatin bulundugu bir gemi firtina nedeniyle ikiye bölünmüstü. Hong Kong Hükümeti Uçus Servisi tarafindan yapilan paylasimda, büyük kismi sular altinda kalan gemideki arama kurtarma çalismalarinin devam ettigi görülmüstü. Yetkililer su ana kadar 3 mürettebatin kurtarildigini ve kayip kisiler için arama çalismalarinin sürdügünü aktarmisti. Kötü hava kosullarinin çalismalari olumsuz etkiledigini belirten yetkililer ayrica mürettebattan bazilarinin kendi imkânlariyla gemiyi terk ettigini söylemisti.
Kaynak: İHA