Balikesir'deki Orman Yangini Kontrol Altina Alindi

Balikesir’in Kepsut ilçesinde çikan orman yangini kontrol altina alindi. Balikesir Valisi Hasan Sildak, yanginda sogutma çalismalarinin bölgede devam ettigini bildirdi.

Balikesir'deki Orman Yangini Kontrol Altina Alindi


Vali Hasan Sildak, yanginin ilk çiktigi andan itibaren havadan ve karadan koordinasyonlu bir çalismanin yangini söndürmede etkili oldugunu ifade etti.

Kontrol altina alinan bölgede 6 helikopter ve 5 uçagin sogutma çalismalarina devam ettigini dile getiren Vali Sildak, yangin devam ederken bir ara havadaki söndürme çalismalarina katilan araçlarin sayisinin 20’ye ulastigini kaydetti.

Sildak, yanginda 50 hektarlik bir alanin zarar görmüs olabilecegi bilgisini de paylasti.

“Yangin kontrol altina alindi”

Balikesir Valisi Hasan Sildak bölgede yaptigi açiklamada su bilgileri verdi:

“Su an itibariyle yangin bölgemizde tüm ekiplerimizle çalismalarimizi devam ettiriyoruz. Bugün saat 14.00 itibariyle Karagöz Mahallemizin hemen yakininda baslayan yangin çok hizli, seri sekilde yapilan etkili müdahalelerle hem karadan hem havadan çok sayida unsurla gerçeklestirilen müdahalelerle, iyi bir koordinasyonla su an itibariyle yanginin kontrol altinda oldugunu ve bütün yangin bölgesinin çevresinin sarildigini, çevrelendigini ifade etmek istiyorum. Ben geçmis olsun diyorum. Özellikle Karagöz Mahallemiz bugün ciddi bir risk yasadi. Yanginin ilk saatlerinde bu mahallemize çok yakin bir noktada seyretti yanginin alevli boyutu ve rüzgarinda çok sert esmesi ki zaman zaman gün içerisinde hamlelerle birlikte saatteki hizi 70 kilometreye ulasmisti, 50’nin altina çok düsmedi su anda da 40-50 araliginda seyrediyor. Insallah gece saatlerinde rüzgarin saatteki hizinin 10 kilometreye kadar düsmesini bekliyoruz. Bu bizim için büyük avantaj olacak."

“Iyi bir koordinasyonla hizli bir sekilde müdahale ettik”

Vali Sildak, "Tabi bugün orman yanginlari konusunda özellikle devletimizin, Orman Bakanligimizin, Içisleri Bakanligimizin bütün birimlerinin ve yereldeki mülki idarelere; Jandarma, Orman Idaresi, Büyüksehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, itfaiye teskilatlari bir bütün olarak bu isin koordinasyonunu çok iyi sekilde gerçeklestirdigimiz ve hizli bir müdahale ortaya koyabildigimiz noktasinda ben bununla iftihar ediyorum. Zira yanginlarda özellikle rüzgar söz konusu ise Hizli müdahale çok önem tasiyor. Burada da ilk helikopterimiz yanginin çikisindan 20 dakika sonra buradaydi ve 45’nci dakikada biz bütün hava araçlarimizla ilimizde bulunan 3 helikopter, 2 uçagimizla müdahaleye baslamistik. Yine belediyelerimizin, Orman Bölge Müdürlügümüze bagli bütün birimlerin, isletmelerin arazözleri, su ikmal araçlari buraya toplanmisti. Su an itibariyle de henüz saatler 21.00’i gösterdiginde 5 uçak, 6 helikopterle havadan müdahale devam ediyor. Artik bunlar sogutma çalismalaridir. Aktif olan sadece bir noktamiz var bati hattinda. Onu da biz komuta aracindan sürekli Orman Bölge Müdürlügümüzün yetkilileriyle birlikte idare ettik. Bir ara çalismalarimiza Orman Bölge Müdürü de destek verdi. Su an itibariyle riski atlattik. Çok geçmis olsun diyorum. Emek veren, çaba gösteren Orman Teskilatimiz, Büyüksehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz, Jandarmamiz, vatandaslarimiz, AFAD teskilatimiz, çevre illerden gelen destek birimleri, bütün kuruluslarimiz hepsine çok tesekkür ediyorum." diye konustu.



“Yanginin çikis sebebiyle ilgili çalismalar devam ediyor”

"Yanginin çikis sebebiyle alakali da çalismalarimizi sürdürüyoruz." diyen Vali Sildak, açiklamasina söyle devam etti:

"Elektrikten hatlarindan kaynakli durumlar söz konusu olabilir. Sogutma çalismalari bitince Jandarmamiz bu konuda daha saglikli deliller elde edip bilgilere kavustukça kamuoyuyla açiklayacagiz. Su anada sekiz yerlesim yerimizde elektrik mevcut degil. Zira yangin alaninin içerisindeki elektrik direklerinin zarar görmesi neticesinde böyle bir elektrik kesintisi söz konusu oldu. Fakat Uludag Elektrik Isletmesiyle yaptigimiz görüsme çerçevesinde hizli bir sekilde onlar da tedbirlerini aliyorlar. Bu yerlesim yerlerini bugün jeneratörle besleyecegiz. Ilk etapta Karagöz Mahallemize hemen jeneratör temin edilecek. Diger mahallelerimize de gece saatlerinde jeneratörle takviye yapacagiz. Zaten gün içerisinde de yarin insallah elektrikle ilgili sikinti giderilmis olacak. Ben bütün vatandaslarimiza, ülkemize, Balikesir’e Kepsut’a geçmis olsun diyorum. Bütün çalisma arkadaslarimi tebrik ediyorum."

“50 hektarlik bir alan zarar görmüs olabilir”

Vali Sildak, sunlari kaydetti:

"Ilk basta 30-40 hektar olarak düsünmüstük ama biraz daha yüksek miktarda bir alanin oldugu görülüyor. Yani belki 50 ve üzeri bir hektardan söz edebilecegiz. Bu da yapilacak hesaplamalarla ortaya çikacak. Iyi bir hava koordinasyonu oldu. Yani bizim gün içerisindeki hava araci sayimiz bir ara 20’ye ulasmisti. Su an artik bizim sönme noktamiza gelmemiz ve ülkemizin baska noktalarindaki yanginlar sebebiyle araçlarin bir kismi baska bölgelere kaydirildi. Ama elimizde su anda 6 helikopter, 5 uçak mevcut ve uçuslarina devam ediyorlar.”
Kaynak: İHA