Ay Isiginda Çalisiyorlar, Günlük 500 Lira Kazaniyorlar

Diyarbakir’da saman isçileri, yaz aylarinin sicak havalarindan korunmak için gece ay isiginda saman isçiligi yaparak ailelerini geçindiriyor. Saman isinde bir yükün tamamlanabilmesi için en az 6 isçi çalistirma zorunlulugu bulundurulurken, bu iste bir isçi günlük ortalama 500 lira kazanabiliyor.

Ay Isiginda Çalisiyorlar, Günlük 500 Lira Kazaniyorlar
Aksam saatlerinde Sanliurfa’nin Siverek ilçesinden yola çikan saman isçileri, ailelerinin geçimine katki saglamak için Diyarbakir’da saman yükleme isi yapiyor. Diyarbakir’da yaz aylarinin bunaltici sicak havalarindan korunmak için gece zifiri karanlikta ay isiginda çalisan isçiler, sicak havada bu isi yapmanin 2 kat daha zor oldugunu, bu nedenle gece saatlerinde ayin isiltisi ve el fenerleri yardimiyla gündüz sicagina nazaran gece serinliginde daha rahat çalistiklarini ifade ettiler.

Zor kosullarda günlük ortalama 500 lira kazanan isçiler, saman isçiliginde agir saman yükü kaldirmanin yani sira samanlardan çikan tozlarla da ayri bir mücadele ediyor.

6 kisi olmadan bu is olmaz

Ekip isi olan saman isçiliginde ayni zamanda bir ekipte en az 6 isçi bulundurulmasi sarti var. Aksi takdirde kamyona yük yüklemek imkansiz hale geliyor. Torbalara doldurulan samanlarin kamyona yüklenmesi asamasinda 3 kisi kamyon üzerinde getirilen torbalari düzeltirken, 2 kisi kapi üzerinde getirilen torbalari yukariya, kamyonun en üst bölgesine atmakla ile görevli. Son bir isçi ise yerdeki saman torbalarini kapi üzerine tasiyarak kapi üzerinde çalisan isçilerin isini kolaylastiriyor.

"Kör ediyor"

Saman isçisi Emrah Dag Ihlas Haber Ajansi Muhabirine yaptigi açiklamada, "Saman isçiligi için sanliurfa’dan Diyarbakir’a geliyoruz. Gündüz sicak oldugu için daha çok gece saatlerinde çalisiyoruz. Geçimimizi samancilik isi ile kazaniyoruz. 300, 400, 500 TL’ye kadar kazanabiliyoruz. Daha agir olmasi için torbalari yere vuruyoruz. Samanlardan çikan tozlar adeta kör ediyor. Hem de torbalarin agir olmasindan dolayi bel agrisi yasiyoruz. Sonuçta kilo basi para ile para kazaniyoruz. Torbalar ne kadar agir olursa bizim için o kadar iyi" dedi.

Sicak havada daha da zor

Saman isçisi Erkan Akarsu ise yaptigi açiklamada, "Yaz aylarinin bunaltici sicak havalarindan dolayi daha çok gece saatlerinde çalisiyoruz. Sicak havada bu is çok zor oluyor ve çok terliyoruz. Nefesimiz daraliyor. Saman torbalari genellikle 30-40 kilo araliginda geliyor. Aile geçimimizi samancilikla sagliyoruz" diye konustu.

Diyarbakir’dan Türkiye’nin birçok bölgesine

Kamyon soförü Aydin Dag ise "Samancilik isi çok zor bir meslektir genellikle yaz aylarinda olur. Zor bir is olmasi sebebiyle bu isi gece yapiyoruz. Gündüz isçilerimiz çok zorlaniyor. Gece serin oldugu için o yüzden daha çok gece çalisiyoruz. Saman isçiliginde daha çok toz oldugu için gece çalisilmasi kolaylik saglamis oluyor. Isçilerimiz günde ortalama 400 - 500 TL kazanabiliyor. Türkiye’nin her yerine saman tasiyoruz. İçel, Adana, Kahramanmaras, Kars, Sarikamis, Ardahan, Erzurum, Igdir, Elazig, Bitlis, Van, Mus, Bingöl, Tunceli, Sanliurfa, Malatya, Adiyaman, Osmaniye gibi illere saman tasiyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA