Askerî Ceza Kanunu Ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Resmi Gazete'de

Askerî Ceza Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Resmi Gazete’de yayimlandi. Buna göre, yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlüler bu hizmetten faydalanabilecek.

Askerî Ceza Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Buna göre, firar ve izin tecavüzü gibi suçlarla ilgili olarak hakkinda ön inceleme yapilanin bulunamamasi nedeniyle ifade almayi imkansiz hale getiren zorunlu hallerde, ilgilinin ifadesi alinmayacak. Yükümlü erbas ve erlerden askeri araçlari kullanmakla görevlendirilenler, araç kazasi nedeniyle harp malzemesine zarar vermek suçundan kast veya agir kusur nedeniyle mahkum olmalari durumu hariç, aracin kullanimi nedeniyle meydana gelen zarari tazminle sorumlu olmayacak. Genelkurmay Baskaninin yas haddi, birer yillik süreyle 72 yasina kadar Cumhurbaskaninca uzatilabilecek.

Astsubaylarin kademelerine düzenleme

Resmi Gazete’de yayimlanan kanunda Astsubaylarin kademelerine düzenleme gerçeklesti. Buna göre, Yüksekokul mezunu astsubaylar, bir kademe intibaki saglanarak dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve baslatilacak. Görevde olan ve emekli personele de bir kademe intibaki saglanacak. Kanunla, en az 2 yil ve daha uzun süreli yüksekögrenimini tamamlamis olan astsubaylarin bulunduklari derece ve kademeye bir kademe ilave edilecek. Lise ve dengi okul mezunlarindan, düzenleme yürürlüge girdigi tarihten sonra en az 2 yil süreli yüksekögretim bitirenler için bulunduklari derece ve kademeye bir kademe ilave edilerek intibaklari yapilacak. Bu kapsamda ilave kademe verilen astsubaylarin sonraki rütbelerinin ve rütbe kademeliliklerinin ilk kademeleri verilen ilave kademe miktari kadar fazla olacak. Emekli olduklari tarihteki ögrenim durumlari esas alinmak suretiyle en az 2 yil ve daha uzun süreli yüksekögrenim tamamlamis astsubaylardan bu görevleri üzerinden emekli, adi malullük veya vazife malullügü ayligi ile dul ve yetim ayligi alanlar için de uygulanacak. Bu düzenleme uyarinca yapilacak intibak ve buna bagli ödemeler 3 ay içinde sonuçlandirilacak. Bu kapsamda emeklilik kesenegi veya kurum karsiligi veya sigorta primi çalisan ve isveren paylarinda olusacak fark tutari; gecikme cezasi, gecikme zammi veya faiz uygulanmaksizin, düzenleme yürürlüge girdigi tarihten itibaren 3 ay içinde ilgili kurumlar tarafindan Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek. Kanunla, maas derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, düzenleme kapsaminda yapilan intibaklarla bir üst maas derecesinin birinci kademesine; birinci derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar birinci derecenin dördüncü kademesine yükseltilecek. Bu düzenlemenin uygulanmasi nedeniyle geriye yönelik herhangi bir ödeme yapilmayacak.

Milli Savunma Bakanligi kadrolarinda çalisan kamu görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsaminda askerlik hizmetini yerine getiren yedek subaylar ve yedek astsubaylar ile erbas ve erleri ilgilendiren ve askeri hizmete iliskin idari islem ve eylemlerden dogan uyusmazliklarin çözümünde ilgilinin görev yaptigi yerin idari yargi yetkisi yönünden bagli oldugu bölge idare mahkemesinin bulundugu yerdeki idare mahkemesi yetkili olacak.

Personel Temin Daire Baskanligi, Arsiv ve Askeri Tarih Daire Baskanligi, müze, mehteran ve bando faaliyeti yürütenler ile üniversite gibi askeri kuruluslarda da döner sermaye kurulacak.

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi, kuvvet komutanliklari, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlügü, Tersaneler Genel Müdürlügü, Harita Genel Müdürlügü ve Askeri Saglik Hizmetleri Genel Müdürlügü bünyesindeki döner sermaye isletmelerine tahsis olunan sermaye toplami 100 milyon liraya çikarildi. Tahsis edilen sermaye miktari Cumhurbaskani karariyla 5 katina kadar artirilabilecek.

Milli Savunma Bakanliginca yürütülen personel ve askeri ögrenci temin faaliyetleri için olusturulan komisyonlarda görev yapan diger kamu kurum ve kuruluslari personeline görev yaptiklari her gün için 750 gösterge ve ayda en fazla 12 bin gösterge rakaminin memur aylik kat sayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutari geçmemek üzere döner sermaye gelirlerinden ücret ödenebilecek. Ödenecek ücret, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak.

Uzman erbasliktan astsubayliga geçmek için gerekli basvuru sartlarina sahip ve 1 Ocak 2019’dan bu düzenlemenin yürürlüge girdigi tarihe kadarki dönemde icra edilen harekat veya yurt disi operasyon görevleri nedeniyle basvuruda bulunamayan veya seçme sinavina katilamayan uzman erbaslardan istekli olanlar, hizmet yili hariç belirtilen diger sartlari tasimalari kaydiyla kullanamadiklari sinav haklarini, hala sinav hakki bulunanlar son sinav hakkinin bitimi tarihinden, sinav hakki bitmis olanlarsa bu maddenin yürürlük tarihinden sonra yapilacak ilk seçme sinavindan baslamak ve sinava giremedikleri süreyi geçmemek üzere kullanabilecek.

Bedelli ve dövizle askerlik

Kanunla yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine imkan saglanacak.

‘Askerlige elverisli’ karari verilmis olanlar bedelli askerlikten yararlandirilacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapildigi gün geçerli olan memur aylik katsayisi dikkate alinarak belirlenecek. Seçim sonrasinda bedelli askerlikten yararlanma hakki elde edip de vazgeçenlere yeni bir hak verilmeyecek. Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine baslayanlar; müracaat tarihine kadar yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olanlardan, bedelli askerlige müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Yoklama kaçagi ve bakaya kalanlar diger yükümlülerden daha fazla bedel ödeyerek yararlanacak

Kanunla yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olan yükümlülerin, diger yükümlülerden daha fazla bedel ödeyerek bedelli askerlikten sürekli faydalandirilmasi amaçlaniyor.

Müracaat tarihine kadar yoklama kaçagi, sakli veya bakaya olanlar hakkinda, yoklama kaçagi, sakli veya bakaya kalinan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her ayi için ödenecek tutara ilave ek bedel alinacak. Ek bedel, 3500 gösterge rakaminin ödemenin yapildigi gün geçerli olan memur aylik katsayisi ile geçerli mazeretler hariç yoklama kaçagi, sakli ve bakaya kaldiklari toplam sürenin her ayinin çarpimi sonucu bulunacak. Belirlenen ek bedele esas sürenin hesabinda, 1 ila 30 gün bir ay kabul edilecek. Bir ayi asan günler müteakip aya eklenerek hesaplanacak.

Dövizle askerlik kapsamindan çikarilanlardan; ödemeleri gereken yabanci ülke parasini ödemedikleri veya herhangi bir takvim yilinda toplam olarak 184 gün ve daha fazla süreyle yurt içinde bulunduklari için dövizle askerlik kapsamindan çikarilanlar, yurt disi temsilciliklere veya askerlik subelerine 31 Aralik 2025’e kadar müracaat etmeleri ve 40.000 gösterge rakaminin memur aylik katsayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutari, müracaat tarihinde Merkez Bankasinca tespit edilen döviz alis kuruna göre avro veya karsiligi kadar konvertibl yabanci ülke parasini müracaat tarihinden itibaren 10 is günü içinde ayrica ödemeleri halinde; önceden ödemis olduklari tutar, müracaat tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, eksik kalan tutari müracaat tarihinden itibaren 10 is günü içinde ödemeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmis sayilacak. Önceden ödedigi döviz tutari, müracaat tarihinde ilgili düzenlemede öngörülen tutara esit veya bu tutardan fazla olanlar ise askerlik hizmetini yerine getirmis sayilacak. Ancak bunlarin fazladan ödedikleri döviz geri ödenmeyecek.

Buna göre, döviz ödemeleri, yurt disinda yurt disi temsilcilikleri, yurt içinde Merkez Bankasinca tahsil edilerek bütçeye gelir kaydedilecek.
Kaynak: İHA