James Webb Uzay Teleskobu'nun Uzayin Derinliklerinde Çektigi Yeni Fotograflar Yayinlandi

ABD Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA), bu zamana kadar üretilenlerin en gelismisi olarak bilinen James Webb Uzay Teleskobu’nun çektigi yeni fotograflari kamuoyuyla paylasti. Fotograflar arasinda WASP 96-b olarak adlandirilan dev gaz kütlesi, Southern Ring (Sekiz Patlama) adli gaz bulutu, Carina Nebula adli gaz bulutu ve Stephans Quintet (Stephan Beslisi) adli dev sok dalgalari ve gelgit kuyruklari yer aldi.

James Webb Uzay Teleskobu'nun Uzayin Derinliklerinde Çektigi Yeni Fotograflar Yayinlandi
ABD Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA), uzayin derinliklerinden yeni fotograflari kamuoyu ile paylasmaya devam ediyor. Bu zamana kadar üretilenlerin en gelismisi olarak bilinen James Webb Uzay Teleskobu’nun 7 aylik uzay yolculugu sirasinda çektigi fotograflar, ABD’nin Maryland eyaletindeki Goddard Uzay Uçus Merkezi’nden yapilan canli yayinla tüm dünyayla paylasildi.

Fotograflar arasinda, dünyadan bin 150 isik yili uzakliktaki bir yildizin yörüngesinde dönen WASP 96-b olarak adlandirilan dev gaz kütlesi, Southern Ring (Sekiz Patlama) adli gaz bulutu, Carina Nebula adli bir gaz bulutu ve Stephans Quintet (Stephan Beslisi) adli dev sok dalgalari ve gelgit kuyruklarini gösteren bir galaksi kümesi yer aldi.

NASA, fotograflari "erken evrenin simdiye kadar çekilmis en derin ve en keskin kizilötesi görüntüsü" olarak nitelendirerek, “James Webb’den gelen yeni ayrintilar, yildizlarin nasil gelistigine ve çevrelerini nasil etkiledigine dair anlayisimizi degistirecek" ifadelerini kullandi. Elde edilen görüntülerin, muhtemel baska yasanabilir gezegenlerin kesfi için önem tasidigi belirtildi.

WASP 96-b gaz kütlesi

James Webb Uzay Teleskobu’nun fotografladigi dev gaz kütlesi WASP-96b, bir ötegezegenin farkli dalga boylarinda isiklar içeren en ayrintili spektrumu olarak biliniyor. Dünya’dan bin 150 isik yili uzaklikta bulunan WASP-96b’nin, Jüpiter’in kütlesinin yarisina sahip oldugu ve her 3.4 günde bir yildizinin etrafindaki bir yörüngeyi tamamladigi belirtiliyor.

Southern Ring

Southern Ring adli gaz kütlesinin Dünya’dan 2 bin isik yili uzaklikta oldugu belirtildi. Ayni zamanda "Sekiz Patlama" olarak da adlandirilan Southern Ring’in, ölmekte olan bir yildizin etrafinda genisleyen bir gaz bulutu içerdigi belirtildi.

Stephans Quintet

James Webb tarafindan görüntülenen Stephan’s Quintet (Stephan Beslisi) galaksi kümesinin görüntüsü, galaksilerin birbirleriyle nasil etkilesime girdigini ve etkilesimlerinin galaktik evrimi nasil sekillendirebilecegini ortaya koydugu belirtildi. Ilk olarak 1787’de kesfedilen bu kompakt galaksi kümesinin, Pegasus takimyildizindan 290 milyon isik yili uzaklikta yer aldigi aktarildi.

Carina Nebula

Dünyadan 7 bin 600 isik yili uzaklikta bulunan Carina Nebula gaz bulutunun, gökyüzündeki en büyük ve en parlak bulutsulardan biri oldugu ve günesten çok daha büyük kütleli birçok yildiza ev sahipligi yaptigi belirtildi.

"James Webb, NASA’nin en iyilerini temsil ediyor"

NASA Baskani Bill Nelson, fotograflarin paylasilmasindan sonra yaptigi açiklamada, "James Webb, NASA’nin en iyilerini temsil ediyor" ifadelerini kullanarak, "Bizi, bilim için risk almak ve ilham almak için ileriye tasima yetenegimizi koruyor. Kesfetmeyi ve insanlik için bir adim daha atmaya cesaret etmeyi asla birakmak istemiyoruz" dedi.



Ilk fotograf dün paylasilmisti

Adini 2002’de NASA’nin Apollo programindan sorumlu müdürü olan James E. Webb’ten alan ve 6.5 metre genisliginde altin kaplama bir aynayla donatilan James Webb’in elde ettigi ilk renkli görüntü dün kamuoyuyla paylasilmisti. Dünyaya milyarlarca isik yili uzaklikta olan galaksileri de içeren fotograf, kamuoyuyla paylasilmasindan önce ABD Baskani Joe Biden ve Baskan Yardimcisi Kamala Harris’e, NASA yetkilileri ile yaptiklari bir toplanti sirasinda gösterilmisti. James Webb’den alinan ilk fotografin bugüne kadar uzak evrenin en derin ve en detayli fotografi oldugu belirtildi.
Kaynak: İHA