Köylünün 'Yarim Doktor' Dedigi 'Sari Kantaronda' Hasat Basladi

Adana’nin Toros Dagi yamacinda bulanan Feke ilçesine bagli Gaffarusagi Mahallesinde köy sakinlerinin "yarim doktor" olarak nitelendirdikleri Tibbi Aromatik Bitki olarak dogada kendinden yetisen Sari Kantaron çiçeginin hasadi basladi.

Köylünün 'Yarim Doktor' Dedigi 'Sari Kantaronda' Hasat Basladi
Cam siselere zeytin yag içine çiçekleri konularak bir ay boyunca bekletilen kantaron tarlalarda kurutulmaya basladi.

Sari kantaron bitkisini alternatif tip olarak kullanan köylüler yazin hasat ettikleri sari kantarondan elde ettikleri yagi yil boyunca eklem agrilari, mide agrisi, yaralarda yardimci tedavi olarak kullandiklarini belirterek her derde deva otun atalarindan kendilerine kalan bir miras oldugunu kaydetti.

Sari Kantaron çiçeginin, yaginin, tohumunun ve bitkisinden çay elde ettiklerini aktaran Atike Ersin Solmusgül, “Bizim için bu yarim doktor. Çiçek dönemlerinde hasadini yapiyoruz. Cam siselerde çiçekleri zeytinyagi ile birlikte 1 ay boyunca tarlada güneste bekletiyoruz. Kirmizi rengi alana kadar iyice güneste bekliyor. Mide agrisi, eklem agrilari, yaralarda, kesiklerde enfeksiyonda her derde deva bizim için. Yagini ya da çayini mide agrisinda kullaniyoruz. Bizim için köyde bunun adi yarim doktor. Her derde deva. Köyümüzde dag eteklerinde doga da kendinden çikar her yaz çiçek dönemi toplariz. Bizim için sifa deposu” diye konustu.

Kaynak: İHA