Japonya'daki Seçimin Galibi Iktidardaki LDP Oldu

Japonya’da iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti (LDP) dün yapilan Danismanlar Meclisi (Üst Meclis) seçimlerinden zaferle ayrildi.

Danismanlar Meclisi (Üst Meclis) ve Temsilciler Meclisi’nden (Alt Meclis) olusan yasama organi Ulusal Meclis (Diet) tarafindan yönetilen Japonya’da Danismanlar Meclisi üyelerinin yarisini seçmek üzere dün gerçeklestirilen olagan seçimin sonuçlari netlesti. Eski Japonya Basbakani Shinzo Abe’ye yönelik suikastin gölgesinde gerçeklestirilen seçimlerin galibi iktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) oldu. Japonya Basbakani Fumio Kishida liderligindeki LDP tek basina 63 sandalye kazanarak bu seçimde oylanan 125 sandalyenin yarisindan fazlasina sahip olurken, LDP ve koalisyon ortagi Komeito, toplamda 76 sandalye elde ederek çogunlugu korumus oldu. Öte yandan, LDP-Komeito koalisyonu, muhalefet partileri ve bagimsiz adaylardan olusan anayasa degisikligi yanlisi kamp, 1947 anayasasinda revizyon için gereken 166 sandalye barajini ilk kez asarak en az 170 vekil sayisina ulasti.

Kishida: "Seçime siddet ile meydan okundu"

Seçim sonuçlarinin netlesmesinin ardindan yaptigi konusmada alinan neticeden ötürü minnettar oldugunu belirten Japonya Basbakani Fumio Kishida Abe suikastine atifta bulunarak, "Demokrasinin temeli olan seçimlere siddet ile meydan okundu. Bu nedenle seçimlerin gerçeklesmis olmasi büyük önem tasiyor. Demokrasiyi korumak için çalismaya devam edecegim" ifadelerini kullandi. Kishida, anayasa degisikligi önerisinin sekillenmesi için mecliste yapilacak tartismalari derinlestireceklerini de belirtti.



Halk sandiga gitmisti

Japonya’da halk, Danismanlar Meclisi üyelerinin yarisini seçmek üzere her 3 yilda bir gerçeklestirilen olagan seçim dahilinde dün sandiga gitmisti. Basbakani seçme yetkisine sahip olan Temsilciler Meclisi’ne göre daha az yetkiye sahip olan 248 üyeli Danismanlar Meclisi’nin üyelerinin 125’inin belirlenecegi seçim için oy kullanma islemi ülke genelindeki 46 bin sandikta saat 07.00’de baslamisti. Eski Japonya Basbakani Shinzo Abe suikastinin halkta olusan sokun da etkisiyle iktidardaki LDP’nin seçimden zaferle çikacagi beklentisi hakim olmustu.
Kaynak: İHA