Japonya, Eski Basbakan Abe Suikastinin Gölgesinde Sandiga Gitti

Japonya’da eski Basbakan Shinzo Abe suikastinin yankilari sürerken, halk 248 üyeli Danismanlar Meclisi’nin (Üst Meclis) 125 üyesini seçmek için yapilan olagan seçim çerçevesinde sandiga gitti.

Japonya’da eski Basbakan Shinzo Abe’nin silahli saldiri sonucu hayatini kaybetmesinin yankilari sürerken, halk bugün Danismanlar Meclisi üyelerinin yarisini seçmek üzere her 3 yilda bir gerçeklestirilen olagan seçim çerçevesinde sandiga gitti. Basbakani seçme yetkisine sahip Temsilciler Meclisi’ne göre daha az yetkiye sahip olan 248 üyeli Danismanlar Meclisi’nin üyelerinin 125’inin belirlenecegi seçim için oy kullanma islemi ülke genelindeki 46 bin sandikta yerel saatle 07.00’de basladi.

Japonya’daki seçim bölgelerinden 75 milletvekilinin, nispi temsil yoluyla da 50 milletvekilinin meclise girmeye hak kazanacagi seçimden eski Japonya Basbakani Shinzo Abe suikastinin halkta olusturdugu sokun da etkisiyle iktidardaki Liberal Demokrat Partisi’nin (LDP) büyük bir zaferle çikacagi öngörülüyor.

Kritik önem tasiyor

Iktidardaki LDP’nin politik hedeflerini gerçeklestirebilmesi için kritik önem tasiyan seçimden zaferle çikilmasi halinde, mevcut Basbakan Fumio Kishida’nin partiyi 2025 yilinin sonlarinda yapilacak bir sonraki seçime götürecek lider olmasina kesin gözüyle bakiliyor. Suikast sonucu hayatini kaybeden Abe’nin dahi basaramadigi pasifist anayasayi degistirme hedefini gerçeklestirebilecek güce ulasabilecegi belirtilen Kishida’nin, Abe’nin ardindan olusan boslukta parti içindeki konumunu da güçlendirebilecegi belirtiliyor.

Son seçimin galibi Abe olmustu

Japonya’da 2019 yilinda gerçeklestirilen son Danismanlar Meclisi seçimlerini dönemin Basbakani Shinzo Abe’nin iktidar koalisyonu kazanmisti. Ancak koalisyon, Abe’nin nihai hedefi olan anayasa degisikligi için gerekli 3’te 2 çogunlugu elde edememisti. Bu seçimde oylanan 124 sandalyenin 71’ini kazanan koalisyon yine de o dönem toplam 245 sandalyesi bulunan meclisteki üstünlügünü korumustu. Seçimin galibi olan dönemin Japonya Basbakani Shinzo Abe yaptigi açiklamada sonucun halkin siyasi istikrari seçtigini gösterdigini belirterek, "Politikalarimizi istikrarli bir sekilde uygulamak için yetki aldik" ifadelerini kullanmisti. Abe, anayasa degisimi konusunda çogunlugun saglanamamasi ile ilgili olarak da "Muhalefet partilerinin sorumluluklarini yerine getirecegini ve bu konudaki tartismalara katilacagini umuyorum" demisti.

Her 3 yilda bir yarisi seçiliyor

Basbakani seçme yetkisine sahip olan Temsilciler Meclisi’ne göre daha az yetkiye sahip olan Danismanlar Meclisi’nin üyelerinin yarisi her 3 senede bir gerçeklestirilen seçimlerle belirleniyor. Japonya’nin en yüksek yasama organi olan Ulusal Meclis’i (Diet) olusturan Danismanlar Meclisi ve Temsilciler Meclisi üyeleri halk tarafindan seçiliyor.
Kaynak: İHA