Kuzey Kore, Covid-19 Vakalari Için Güney Kore'yi Suçladi

Kuzey Kore, ülkede patlak veren Covid-19 salgininin Güney Kore sinirina yakin bir bölgeden ülkeye yayildigini açikladi.

Kuzey Kore, Covid-19 Vakalari Için Güney Kore'yi Suçladi
Covid-19 salgininin yaklasik ilk 2 yilinda ülkede virüse rastlanmadigini savunan ve ilk enfeksiyonu geçtigimiz 12 Mayis’ta resmi olarak dogrulayan Kuzey Kore, Covid-19’un ülkedeki yayilma rotasinin tespit edildigini duyurdu.

Kore Merkezi Haber Ajansi’nda (KCNA) bugün yer alan haberde, Kangwon Eyaleti’nin Kumgang ilçesindeki Ipho-ri bölgesine isaret edilerek, 18 yasindaki bir asker ve 5 yasindaki bir anaokulu ögrencisinin Nisan ayi baslarinda bölgedeki bir yabanci cisim ile temas ettikten sonra semptom gösterdigi ve test sonuçlarinin pozitif çiktigi ifade edildi. Ayrica bölgeden baskente gelen birkaç kiside Nisan ayi ortasinda ates belirtisi gözlendigi kaydedilen haberde, ilk kez Ipho-ri bölgesinde bir grup atesli hastanin ortaya çikmasiyla, temasli kisiler arasindaki vakalarda keskin bir artis yasandigina deginildi.

Yabanci cisim uyarisi

Acil Durum Salgin Önleme Merkezi’nin, sinir hattinda bulunan bölgelere yönelik rüzgâr ve diger iklim olaylari ve balonlarla gelen yabanci cisimlere karsi dikkatli olma talimati yayinladigi vurgulanan haberde, halka da bulduklari yabanci cisimlerden uzak durmalari ve ilgili birimlere bilgi vermeleri çagrisinda bulunuldu. KCNA, habere konu olan yabanci cisimleri net olarak tanimlamasa da uzmanlar Güney Kore’deki Pyongyang karsiti siginmaci gruplar tarafindan balonlarla gönderilen propaganda afisleri, tasinabilir radyolar ve yabanci para banknotlarina atif yapildigi yorumunda bulundu. Ayrica Covid-19 krizini dolayli da olsa Seul ile iliskilendiren Pyongyang’in, bu yolla bildiri gönderen aktivistlere ve Güney Kore’ye karsi halkta antipati uyandirmayi ve halki propaganda malzemelerini almaktan caydirmayi amaçladigi ifade edildi.

Vaka sayisi 5 bin altina düstü

KCNA ayrica, Covid-19 vakalarinin günlük sayisinin 2 gün boyunca 5 binin altinda kaldigini duyurdu. Son 24 saatte 4 bin 570 kisinin belirti gösterdigi ifade edilirken, toplam süpheli vaka sayisinin 4 milyon 744 bin 430’a yükseldigi açiklandi.
Kaynak: İHA