ABD Temsilciler Meclisi'nden Silah Satisina Kisitlama Getiren 'Kirmizi Bayrak' Yasa Tasarisina Onay

ABD Temsilciler Meclisi, tehlikeli olabilecek kisilere silah satisini engelleyecek “Kirmizi Bayrak” adli yeni bir yasa tasarisi hazirladi.

ABD Temsilciler Meclisi'nden Silah Satisina Kisitlama Getiren 'Kirmizi Bayrak' Yasa Tasarisina Onay


ABD’de onlarca kisinin ölümüne neden olan Texas ve New York’taki silahli saldirilarinin ardindan ABD Kongresi, ülkedeki silah kullanimina yönelik bir takim yeni düzenlemeler getirmeye devam ediyor. Dün silah satin alma yasinin 18’den 21’e çikarilmasina yönelik yasayi onaylayan Temsilciler Meclisi, tehlikeli olabilecek kisilere silah satisini engellemek için yeni bir yasa tasarisi daha hazirladi.

Temsilciler Meclisi’nde yapilan oylamada, kendisine veya baskalarina tehlike olusturacagi düsünülen kisilerin silahlara erisiminin kisitlanacagi yasa tasarisi, 202’ye karsi 224 oyla onaylandi. “Kirmizi Bayrak” yasasi olarak adlandirilan yasaya göre, bölge mahkemelerine verilen dilekçe dogrultusunda mahkeme yargici, tehlikeli sayilan bir kisinin silah satin almasi veya bulundurmasini geçici olarak engellenmesine karar verebilecek.

"Bu kisiler için genellikle uyari isaretleri mevcuttu ancak çok geç olmadan silahlari ellerinden almak için hiçbir sey yapilmadi”

Temsilciler Meclisi’nde yapilan oylamadan önce konusan Jerry Nadler, tehlikeli sayilan bir kisinin silah satin almasini veya bulundurmasini geçici olarak engellemesine izin veren tedbirin hayat kurtarabilecegini ifade ederek, "Kitlesel silahli saldiri vakalarindaki ayrintilar farklilik gösterebilse de en sik ortaya çikan sonuç, derin bir rahatsizlik veya bir tür kriz yasayan birinin bu silahlara kolayca erisebiliyor olmasiydi" dedi.

Nadler, "Bu kisiler için genellikle uyari isaretleri mevcuttu ancak çok geç olmadan silahlari ellerinden almak için hiçbir sey yapilmadi. Tasari, tehlikeli davranislar sergileyen birinin bir trajediye sebebiyet vermeden önce atesli silahlara sahip olmasinin veya satin almasinin engellenebilecegi mantikli bir yol sagliyor" ifadelerini kullandi.

Temsilciler Meclisi üyesi Mike Johnson ise yeni yasa tasarisini elestirerek, “Mahkemelerin önceden haber vermeksizin, hatta durusmaya çikma ve kendilerini mahkemede savunma hakki olmaksizin insanlardan silah almasina izin verilecek. Bu insanlar silahlarini geri almak için mahkemeye dilekçe verebilecek olsalar da bu gerçege uygun bir süreç degil” dedi.



Temsilciler Meclisi, silah satin alma yasi 18’den 21’e yükseltilmesini onaylamisti

Temsilciler Meclisi, dün silah satisini düzenleyen bir dizi önlemi onaylayarak, 21 yasin altindaki kisilere silah satisini yasaklayan yasa tasarisini onaylamis, "Çocuklarimizi Koruma Yasasi" olarak adlandirilan yasa tasarisi, 204’e karsi 223 oyla kabul edilmisti. Her iki yasa tasarinin da yürürlüge girmesi için önce Senato’nun onayina ardindan ABD Baskani Joe Biden’in imzasina ihtiyaci var.

Uvalde ve Buffola saldirilari

Texas eyaletine bagli Uvalde’de de 24 Mayis’ta Robb Ilkögretim Okulu’na 18 yasindaki Salvador Ramos tarafindan düzenlenen silahli saldirida 19’u çocuk olmak üzere 21 kisi, New York eyaletine bagli Buffalo kentindeki Top Friendly Market adli süpermarkete 15 Mayis’ta düzenlenen silahli saldirida ise 10 kisi hayatini kaybetmisti. Söz konusu saldirilarin faillerinin de 18 yasinda oldugu açiklanmisti.
Kaynak: İHA