AIHM Kararlari Artik Rusya'da Uygulanmayacak

Rusya Federal Meclisi’nin alt kanadi Devlet Dumasi’nda yapilan oylama ile Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) kararlarinin artik uygulanmamasina karar verildi.

AIHM Kararlari Artik Rusya'da Uygulanmayacak
Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilariyla birlikte Avrupa Birligi (AB) ve Rusya arasindaki iliskiler tamamen kopma evresine geldi. Rusya, kendilerine yönelik AB’den gelen yaptirimlar ve Avrupa Konseyi’nde söz hakkinin kisitlanmasini gerekçe göstererek 15 Mart’ta, Avrupa Konseyi’nden resmen çekilmisti. Bu girisime bagli olarak Rusya Federal Meclisi’nin alt kanadi Devlet Dumasi’nda bugün yeni bir karara imza atildi. Devlet Dumasi’nda, Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) kararlarinin Rusya’da uygulanmamasina iliskin yasa tasarisi milletvekillerinin oylariyla kabul edildi.

Kabul edilen yasa tasarisina göre, Rusya’nin, Avrupa Konseyi’nden resmen çekilme karari aldigi 15 Mart tarihinden sonraki davalar Rusya tarafindan kabul görmeyecek. Bu tarihten önce açilan davalari kazananlar 1 Ocak 2023 tarihine kadar Rus mahkemelerine basvuru yaparak tazminatlarini alabilecek. Yasa tasarisina göre, tazminat ödenecek kisilere de Rus para birimi ruble ile ve sadece Rus bankalari üzerinden ödeme yapilacak.

“Avrupa Insan Haklari Mahkemesi, Batililarin siyasi mücadele araci haline geldi”

Yasa tasarisinin Devlet Dumasi’nda kabul edilmesinden sonra açiklama yapan Devlet Dumasi Baskani Viaçeslav Volodin kabul edilen yasa tasarisini savunarak, “Avrupa Insan Haklari Mahkemesi, Batili politikacilarin elinde ülkemize karsi siyasi mücadelenin bir araci haline geldi. Bazi kararlari Rusya Anayasasi, degerlerimiz ve geleneklerimizle dogrudan çelisiyordu” dedi.

Kaynak: İHA