Uzungöl'ün En Büyük Sorunu Imar Plani

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan ve son yillarda kaçak yapilasma nedeniyle elestirilerin hedefi olan Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl, yillardir bir türlü çözülemeyen imar planinin hayata geçirilmesini bekliyor. Uzungöl’de çarpik yapilasmanin kontrol altina alinabilmesi için yeni bir imar planinin sart oldugu kaydedildi.

Uzungöl'ün En Büyük Sorunu Imar Plani
Bugüne kadar çikartilan imar planlarinin bölge insaninin ihtiyaçlarini karsilayamadigini belirten Uzungöl Turizmciler Dernegi Baskani Mehmet Keles, çirkin görüntünün ortadan kaldirilmasi gerektigine dikkat çekerek bunun da ufak dokunuslarla ortadan kalkabilecegini söyledi.

Halki magdur etmeden bölgenin ihtiyacini karsilayacak imar plani istediklerini kaydeden Keles, “Uzungöl’ün birinci sorunu olmazsa olmazi imar plani. Imar çözülmedikçe, Uzungöl’ün çirkin gözüken durumunu ortadan kaldiramayiz. Çok basit dokunuslarla Uzungöl çok daha güzel duruma gelecektir. Ancak öncelikle uygulanabilir bir imar istiyoruz. Halki magdur etmeden bölgenin ihtiyaçlarini karsilayacak bir imar plani istiyoruz. Dolayisiyla bizim sorunumuz imardir, 2022 yilindayiz halen imar yok. Bugüne kadar çikartilan imarlar bölge insaninin ihtiyaçlarini karsilayamadigi için sürekli mahkemeler tarafindan iptal edilmistir. Burada sadece üç aylik turizme göre imar çikartilmaya çalisiliyor, oysaki bizim istedigimiz, burada yerlesik bir hayat var. Bu yerlesik hayata göre bir imar çikartilmasi talep ediyoruz” dedi.



“Uzungöllü vatandaslar ve isletmeler olarak artik imar planini gündemimizden çikartmak istiyoruz”

Uzungöl Platformu Koordinatörü Abdullah Özen, vatandaslar ve isletmeciler olarak artik imar planini gündemlerinden çikartmak istediklerini söyledi.

Özen “Uzungöl sadece Türkiye’nin degil, dünyanin bir markasi. 2019 yilinda turizm verilerine baktigimizda 3,5 milyon turisti sorunsuz bir sekilde agirladik. Uzungöl maalesef çarpik yapilasmayla sürekli gündemde, böyle bir algi var. Bunun da kontrol altina alinabilmesi için kesinlikle bir imar planinin oturmasi gerekiyor. 2004-2008-2014 ve 2018 yillarinda çikmis olan imar planlari maalesef vatandaslarin talepleri dikkate alinmayip mahkemeye gitmeleri neticesinde iptal olmustu. Bu süreç bu sekilde devam etmemeli. Burasi 9 adet koruma kurulumuz tarafindan korunan bir bölge. Böyle bir degeri korumak, sadece koruma kurullarinin degil, Uzungöllüler’in de kesinlikle sahip çikmasi gerekir. Bunu hep beraber korumamiz gerekiyor ve bu imar sorununun tekrardan iptal olmamasi, tekrardan mahkemelerce devam etmemesi gerekiyor. Uzungöllü vatandaslar ve isletmeciler olarak artik bu imar planini gündemimizden çikartmak istiyoruz. Artik biz kis turizmini, yayla turizmini, doga turizmini, eko turizmini ve sürdürülebilirlikleri konusmamiz gerekirken maalesef 1962 yilinda belediye oldugumuz halde 1962 yilindan beri imar planinin konusuyoruz. Bu yüzden basta Cumhurbaskanimiz sayin Recep Tayyip Erdogan’a mesajimizi iletmek istiyoruz. Ayrica Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiza da sesimizi duyurmak istiyoruz. Lütfen gelin Uzungöl’ü birlikte çözelim. Belediye baskanlarimiz olsun, vatandaslar olsun 9 koruma kurulu da o toplantida olsun, hep beraber bunu bir seferde çözelim ve artik önümüze bakalim. Hedeflerimiz var, maalesef hedeflerimize bu sekilde ulasamayacagiz” diye konustu.



"Uzlasmaci politikayla çözebiliriz"

Sorunu uzlasmaci bir politikayla çözülebilecegini kaydeden Özen, “2017 yilinda imar affindan sonra 118 tane kaçak yapi yapilmis hepsine yikim tebligati gitmisti. Bu süreçte de bir imar plani çikartildi, biz bu imar plani çikarken, 118 yapiyi bekletelim madem bir imar plani gelecek kurtarilacak olan yapilar vardi sonuçta vatandasin evi, isyeri vardi. Maalesef bu göz ardi edilerekten vatandaslarin yerleri yikildi. Çikartilan imar planinda da maalesef bunu gördük. Simdi kamu arazisi üzerinde olan çadirvari yapilar var, bunlarin kesinlikle bir an önce yikilmasi gerekiyor. Gölün kenarinin da kontrollü bir sekilde vatandasin rizasi da alinarak çözülmesi gerekiyor. Vatandaslar kesinlikle buna karsi degil, uzlasmaci bir politikayla çözülebilir” seklinde konustu.



"Teleferige karsi degiliz"

Teleferik projesiyle ilgili olarak mutlaka siluetin korunmasi gerektigine dikkat çeken Özen, “Teleferik projesi, çok önceden çikartilan bir projeydi. Proje yapili yor ama imar plani olmadan hayata geçmesi imkânsiz. Teleferigi projelendirdikleri alan, karakolun arka tarafinda orada ayaginin olacagi bir nokta. Özellikle silueti korunmasi gereken bir bölge. Kanunen korunacak olan bir bölgeye teleferigin yerlestirilmesi mümkün degil. Biz Uzungöllüler olarak teleferigi asla karsi degiliz. Teleferigin kesinlikle seçilen noktadan daha baska bir yere silueti etki etmeyecek olan bir yere aktarilmasi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.

Yeni sezonda Suudi Arabistan’in Türkiye için alacagi kararin önemine vurgu yapan Özen, “Suudi Arabistan Türkiye’ye vatandaslarin gidisini imkan saglarsa bu sene Uzungöl yine eski günlerine ulasacaktir diye bekliyoruz. Su an yabanci turistler var Ortadogu’dan Ürdün, Katar, Bahreyn gibi ülkelerden gelenler var. Insallah Suudi Arabistan bu sene kapiyi açarsa tam kapasite bir sezon geçirecegiz” dedi.

Kaynak: İHA