Kastamonu'da 'Türk Dünyasi Günleri' Etkinlikleri Devam Ediyor

Kastamonu Belediyesi tarafindan organize edilen Türk Dünyasi Günleri etkinlikleri toplu açilis töreni ile devam etti. Törene katilan MHP Genel Baskan Yardimcisi Sadir Durmaz, her türlü zorluklara ragmen Kizilelma yürüyüslerinin hiç duraksamadan devam edecegini kaydetti.

Kastamonu'da 'Türk Dünyasi Günleri' Etkinlikleri Devam Ediyor
Kastamonu Belediyesi tarafindan 1994 yilindan bugüne organize edilen ve bu yil 22’ncisi düzenlenen Türk Dünyasi Günleri etkinlikleri toplu açilis töreni ile devam etti. Cumhuriyet Meydani’nda gerçeklestirilen tören öncesi Kaya Kuzucu konser verdi. Konserin ardindan açilis törenine geçildi.

“Kastamonu, 900 yildan fazla Türk yurdudur”

Törende konusan MHP Genel Baskan Yardimcisi Sadir Durmaz, Kastamonu Belediyesinin bir ilki gerçeklestirerek, kardes ve dost ülkelerden, Türk diyarlarindan, degerli birçok ismi bulusturdugunu kaydetti.

Turan kokan anlamli bir törende olmaktan gurur duydugunu söyleyen Durmaz, “Sahip oldugu tarihi ve kültürel degerleri, dogal güzellikleri, manevi mirasiyla, Türk Dünyasi’nin kalbinde taht kurmus ve 2018 yilinda Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilen Kastamonu’da, anlamli bir etkinlikteyiz. Kastamonu, Türkistan cografyasi ile baglarini canli tutan, kültürel degerlerimizi yasayan ve yasatan bir sehrimizdir. 7 bin yili asan tarihiyle kadim bir medeniyet sehri olan Kastamonu, 900 yildan fazladir Türk yurdudur. Geçmisi kahramanliklarla dolu Kastamonu, milli mücadelenin cefakar sehri, milli vakarin yuvasidir. Böylesi bir sehir, hizmetin en güzelini, en iyisini hak etmektedir. Hamdolsun Belediye Baskanimiz, Kastamonu’nun degerinin bilincinde, sorumlulugunun farkindadir” dedi.

MHP’nin üretken belediyecilik anlayisinda belediyelerin sehri imar ederken, nesilleri de ihya edecek çalismalarin içinde olmak zorunda oldugunu belirten Durmaz, “Belediyeler, bir yandan sehrin maddi ihtiyaçlarini temin ederken, diger yandan sosyal projeler ve çesitli etkinliklerle kültürel erozyona karsi, toplumsal direncin ve milli hafizanin da merkezi olmalidirlar. Bu açidan, belediyelerimizin adanmislik anlayisiyla, milli suurla planlanmis hizmetlerini görmek bizleri hem memnun etmekte hem de gururlandirmaktadir” diye konustu.



10 tesisin açilisi yapildi, 7 tesisinde temeli atildi

Üretken belediyecilik anlayisini en güzel sekilde uygulayan Kastamonu Belediyesinin projelerinden de bahseden Genel Baskan Yardimcisi Sadir Durmaz, “Atiksu Aritma Tesisi, Çocuk Bakimevi ve Oyuncak Kütüphanesi, Budamis Dere Islahi, 3. Etap Sokak Sagliklastirma, KASMEK (Kastamonu Belediyesi Meslek Egitimi Kurslari), Huzurevi Yasli Bakim Merkezi, Park Bahçeler Yerleskesi, Esentepe Mahalle Konagi, Sehit Ögretmenler Parki ve Semt Sahalarinin açilisini yapiyoruz. Karaçomak Baraji Mesire Alani’nin, Engelsiz Yasam Merkezi’nin, Toklutepe Mesire Alani’nin, Hobi Bahçeleri’nin, Olukbasi Yasam Parki’nin, Rauf Denktas Yasam Parki’nin, M. Akif Ersoy Mahallesi Kapali Pazar Yeri’nin ve Parkinin da temelini atiyoruz. Açilisini gerçeklestirecegimiz ve temelini atacagimiz tesislerin Kastamonu’muza hayirli olmasini diliyorum. Belediye Baskanimiz Sayin Rahmi Galip Vidinlioglu’nu, çalisma arkadaslarini, degerli meclis üyelerimizi, teskilatimizi, emegi geçen her bir kardesimi, sehre deger katan projeleri hayata geçirmelerinden dolayi tebrik ediyorum” seklinde konustu.



“Her türlü zorluklara ragmen Kizilelma yürüyüsümüz hiç duraksamadi”

Her türlü zorluklara ragmen gögüs germesini bildiklerini ve Kizilelma yürüyüslerinin hiç duraksamadigini belirten Durmaz, söyle konustu:

“MHP olarak, Türk’ün birligine duydugumuz özlemden, Türk milletinin ayri cografyalara düsmüs varliginin gün gelip tekrar bütünlesecegine yönelik inancimizdan bir gün bile vazgeçmedik. Siyasetimizin her aninda ve her yerinde, gençlik yillarimizda duvarlara yazdigimiz, üzerine yeminler ettigimiz Turan ülküsü çok önemli bir yer tutmustur. Bu ugurda kimi zaman Bozkirin Bilgesi Cengiz Aytmatov’un ifadesiyle “asra bedel günler” yasadik, kimi zaman tabutluklarda iskencelere dayandik, kimi zaman da, “ütopyanin pesinden kosan hayalperestler” olduk. Ama içimizdeki Türklük sevdasi, coskusunu hiç kaybetmedik, Turan ülkümüz aklimizdan hiç çikmadi; Kizilelma yürüyüsümüz hiç duraksamadi. Sükürler olsun ki bugün bu kutlu ülkümüz, Türk Devletleri Teskilati’yla ete kemige büründü. Türk cografyasindan yükselecek müsterek sesin çigligi hepimize heyecan vermektedir. Bu nedenle, Türk Devletleri Teskilati’ni önemli buluyor, bugün buradaki bulusmanin, anlamli ve degerli oldugunu düsünerek, örneklerinin çogalmasini arzu ediyoruz. Türk Dünyasinin bir ve beraber olmasi, sadece Türkleri ilgilendiren bir durum degildir; aslinda insanlik adina da bir umut olarak degerlendirilmelidir. Medeniyetler arasindaki mücadelenin vekalet savaslarina dönüstügü, petrolün insan kanina tercih edildigi günümüzde, insanligin onurunu kurtarmak yine Türk’ün vicdani ve adaletiyle mümkün olacaktir. Bizim buna inancimiz tamdir ve bizim fikirlerimiz, bizim önerilerimiz Türk tarih ve kültür havzasinda filizlenip olgunlasmaktadir. Tarihimizin ve cografyamizin bizlere yükledigi sorumluluklarin farkindayiz ve siyasetimizi de bu sorumluluk anlayisiyla yapmaktayiz.”

“Tarihini bilmeyenler, tarihine yabancilasanlar, hatta tarihini inkar edenler tedavisi imkansiz köksüzlük hastaligina tutulmuslardir” diyen Durmaz, sunlari kaydetti:

“Zaman zaman ‘ne isimiz var Suriye’de, ne ariyoruz Libya’da, ne yapiyoruz Afganistan’da’ sorusunu soranlar, iste bahsettigimiz marazi kimlik ve kisiliklerdir. Bunlara ragmen Türkiye Cumhuriyeti, kültür ve gönül cografyasinin her bir kösesine elini uzatmakta, bir ve beraber olmanin mücadelesini vermektedir. Hamdolsun milli hafizamiz diridir. Bugün bize düsen görev; ortak kültürümüzden ve tarihimizden aldigimiz mirasi, gelecek nesillere, en güzel sekilde aktarmak ve onun daha ileriye götürülmesini tesvik etmektir.”

“Ittifak nerede diyenlere ittifak meydanlarda diyoruz”

Kastamonu’nun Çanakkale Savasi’nda en çok sehit veren illerin basinda geldigini hatirlatan Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu, “21 yildir devam ettirdigimiz Türk Dünyasi Günlerini bu yil çok daha farkli bir konsepte yapiyoruz” dedi.

1985 yilinda Büyüksehir’e okumak için gittigini anlatan Baskan Vidinlioglu, “O zaman belik kötü yolu sapacaktik ama Ülkü Ocaklarimizdan Allah razi olsun. Ocak sayesinde paylasmayi ve memleket sevdasini, devlet sevdasini, millet sevdasini ögrendik. Iki lafimizdan birisi ya millet ya bayrak oldu. Ocaklarimiz o yüzden mukaddese sahip çiktigimiz yerdir. 1991 yilinda Erbakan hoca ve geçtigimiz günlerde rahmetli olan Aykut Edibali’nin birlikte basini çektigi o kutsal ittifak o zaman kökünü bu topraklardan almis iki tane siyasi akimin ittifakiydi. Aradan 30 yil geçti. O günün kutsal ittifakinin ete kemige bürünmüs haline bugün Cumhur Ittifaki diyoruz. Ittifak ise nerede diyenlere iste ittifak su anda burada meydanlarda diyoruz. Bu kadrolar 2023 yilini da 2053 yilina da bizleri tasiyacaktir. Çünkü bu kadrolarin ayaklari bu topraklara basar. Bu kadrolar Türkiye’den baska Turan’dan baska mazlum milletlerden baska bir rüya görmezler. Ayaklarini bu topraklara basar ve pergel gibi açilarak hep bu topraklarin düslerini kurarlar. Onun için Cenab-i Allah birligimizi ve beraberligimizi devam ettirsin. 1991 yilindan sonra köprünün üzerinden çok sular geçti. O gün biz Türk Dünyasi derken bize hayal görüyorsunuz diyenler iste bugün Türk Devletleri Teskilati kuruldu, ete kemige büründü. Bundan sonrasinda bizim artik aramizda fitne, fesat yok, huzur ve kardeslik var. Bundan sonrasi artik Kizilelma’ya. Allah’in izniyle birlikte yürümeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Türkler, dünya tarihine yeniden yön vermektedir”

Mensubu olmaktan onur duydugu Türk irkinin dünya medeni tarihine yön veren yegane irklardan bir tanesi olduguna dikkat çeken Kastamonu Valisi Avni Çakir ise, “Tarihin her yerinde dünyada ilim, irfan, kültür ve medeniyetin ilerlemesinde Türkler çigir açan soylu bir devlettir. Türkler özgürlüklerine düskündür. 1. ve 2. Dünya Savaslari basta olmak üzere iki kutuplu dünya düzeninde yasanan soguk savas, bizleri Türk cografyasinda derinden etkilemistir. Sovyetler Birliginin dagilmasi sonucunda 1990 yilinin baslarinda Türk devletleri Orta Asya’da tarih sahnesine yeniden çikmislardir. Ülkemiz, milletimiz ve Türk devletleri arasinda gönül köprümüz bu tarihten itibaren artik daha güçlü ve daha saglamdir. Türkler, artik dünya tarihine eskiden oldugu gibi bugünde yeniden yön vermektedir” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Kastamonu Belediyesi tarafindan çalismalari tamamlanan tesisler ile temeli atilacak olan tesislerin açilis kurdelesi kesildi.
Kaynak: İHA