ABD'den Rusya'dan Altin Ithalatina Yasak

ABD Hazine Bakanligi, Rusya’dan ABD’ye altin ithalatina yasak getirildigini ve Rus savunma sektöründe faaliyet gösteren yaklasik 100 kisi ve kuruma yaptirim uygulandigini duyurdu.

ABD'den Rusya'dan Altin Ithalatina Yasak
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, ABD, G7 Liderler Zirvesi’nde varilan anlasma dogrultusunda Rusya’ya yönelik yeni yaptirimlar uyguladi. ABD Hazine Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, Rusya’dan ABD’ye altin ithalatina yasak getirildigi ve Rus savunma sektöründe faaliyet gösteren yaklasik 100 kisi ve kuruma yaptirim uygulandigi duyuruldu. Bakanlik, söz konusu altin ithalati yaptirimina Rusya disinda bulunan Rusya menseli altinlarin dahil olmadigi belirtti.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen yaptigi açiklamada, “Rusya’nin Ukrayna’ya karsi savasina yanit olarak ek agir yaptirimlar uygulamak için ortaklarimiz ve müttefiklerimizle birlikte çalisma taahhüdümüzü bir kez daha teyit ediyoruz. Rusya’nin savunma sanayisini hedef almak, Putin’in yeteneklerini azaltacak. Düsük moral, bozuk tedarik zinciri ve lojistik basarisizliklar Ukrayna’ya karsi savasini daha da engelleyecektir” dedi.

ABD’nin yaptirim uyguladigi kuruluslar arasinda, Rusya’nin en büyük savunma sirketi olan devlet kontrolündeki Rostec yer alirken, Bakanlik, Rostec’in yönetim semsiyesi altinda çesitli sektörlerde 800’den fazla kurulus oldugunu belirtti.

Yaptirim listesinde ayrica, Rus MiG ve Sukhoi savas uçaklarinin üreticisi Public Joint Stock Company United Aircraft Corporation (UAC), Rus stratejik bombardiman ve nakliye uçaklarinin üreticisi Tupolev ve Rostec’in dogrudan veya dolayli olarak yüzde 50 veya daha fazlasina sahip oldugu diger sirketler yer aldi.

ABD Disisleri Bakanligi’ndan 45 kurulus ve 29 kisiye yaptirim

Hazine Bakanligi ayrica, ABD Disisleri Bakanligi’nin Rus askeri birimleri ve Federal Güvenlik Servisi (FSB) istihbarat teskilati da dahil olmak üzere 45 kurulus ve 29 kisiye yaptirim uyguladigini aktararak söz konusu yaptirim kararlarinin birlikte alindigini ifade etti.

Öte yandan Rusya, her yil dünya çapinda çikarilan altinin yaklasik yüzde 10’unu üretiyor.
Kaynak: İHA