Jandarma'dan Tarihi Eser Kaçakçilarina Operasyon

Istanbul Il Jandarma Komutanligi ekiplerince tarihi eser kaçakçilarina yönelik düzenlenen operasyonda eski Islam devletleri, Roma ve Bizans dönemlerine ait toplam 715 adet sikke ele geçirildi. Tarihi eserleri satmaya çalisan 8 süpheli sahis gözaltina alindi.

Jandarma'dan Tarihi Eser Kaçakçilarina Operasyon
Istanbul Il Jandarma Komutanligi ekipleri, kimligi belirsiz süpheli sahislarin ellerinde bulunan tarihi eserler için müsteri aradiklari bilgisini aldi. Yapilan istihbari çalismalar ve takip neticesinde; süphelilerin Eyüpsultan ilçesinde ikamet ettikleri belirlendi. Jandarma ekipleri, tarihi eserleri satabilecekleri müsteri arayisinda olan süphelileri suçüstü yakalamak için yakin takibe aldi. Kimlikleri gizleyerek süphelilerle alici gibi irtibata geçildi. Elindeki tarihi eserleri satma umuduyla bulusma yerine giden süpheliler suçüstü yakalandi. Kiskivrak yakalanan 8 süphelinin üzerlerinde ve araçlarinda yapilan aramalarda; toplamda 715 adet gümüs sikke ele geçirildi.

Yunan, Roma ve Bizans Dönemine Ait Tarihi Eserler Ele Geçirildi

Ele geçirilen eserlerin Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlügünce yapilan incelemesinde, müzelik degerde olduklari, yurtiçinde alim-satiminin ve yurtdisina çikarilmasinin yasak eserler kapsaminda oldugu belgelendi. 600 adet sikkenin Saruhanogullari, Germiyanogullari ve Karesiogullari ile Ilhanlilar dönemine, 115 adet sikkenin ise Roma ve Bizans dönemlerine ait oldugu tespit edildi. Eserler, 2863 Sayili Kültür Ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu kapsaminda koruma altina alindi.

Yakalanan 8 sahis ifadelerinin alinmasinin ardindan adliyeye sevk edildi.
Kaynak: İHA