Berlin Belediye Baskani, Sahte Kiev Belediye Baskani Ile Görüstü

Berlin Belediye Baskani Franziska Giffey ile Kiev Belediye Baskani Vitali Klitschko internet üzerinden toplanti yaparken, Giffey’in karsisindaki kisinin Klitschko kiligina giren baska biri oldugu tespit edildi.

Berlin Belediye Baskani, Sahte Kiev Belediye Baskani Ile Görüstü
Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilari devam ederken, Almanya’nin Berlin Belediye Baskani Franziska Giffey ile Kiev Belediye Baskani Vitali Klitschko arasinda video konferans yoluyla görüsme gerçeklestirildi.

Görüsmede sahte Klitschko’nun Berlin’deki Ukraynali mültecilerin durumunu ve onlar için yardim kampanyalari düzenlenip düzenlenmeyecegi ile ilgili sorular yöneltti. Ancak kisa süre sonra görüsmedeki adamin Klitschko olmadigi anlasildi. Giffey olayin ardindan yaptigi açiklamada, "Ne yazik ki dijital ortamlarda güveni sarsma, Ukrayna ortaklarinin ve müttefiklerinin itibarini sarsmak için çevrimiçi de dahil olmak üzere tüm araçlar kullaniliyor" dedi.

Berlin Senato Sözcüsü Lisa Frerichs de yasanan ilginç olay üzerine kamuoyuna açiklama yaparak, yaklasik yarim saat süren görüsmede Berlin belediye baskaninin aslinda Kiev Belediye Baskani Vitali Klitschko ile degil ona benzeyen biri ile görüsme yaptigini söyledi.

Yasanan durumu, "Derin bir sahtekarlik" sözleriyle aktaran Frerichs, Devlet Kriminal Dairesi tarafindan olayin arastirildigini söyledi.



Büyükelçi tarafindan teyit alindi

Olayin ne sekilde ortaya çiktigi konusunda ise Frerichs baska detaylar verdi. Süphe üzerine Ukrayna’nin Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk ile temasa geçildigini aktaran Frerichs, "Baskanin muhatabinin Vitali Klitschko olmadigina dair süpheler vardi. Görüsmenin ilerleyisi ve konunun belirlenmesi konusunda Berlin tarafinda süpheler olustu. Muhatabin Klitschko olmadigi Ukrayna Büyükelçisi Andriy Melnyk tarafindan teyit edildi" ifadelerini kullandi.

"Yapay zeka kullanildigina dair süpheler var"

Öte yandan, Berlin tarafi muhatabin Klitschko’yu taklit eden biri olarak tanimlarken hem Alman medyasi hem de Bati medyasi ortaya yapay zeka iddialarini atti. Devlet Kriminal Dairesi’nin hala sorusturdugu olayda internet korsanlarinin Klitschko’ya benzer sanal bir karakter olusturdugu iddia edildi. Yapay zeka yöntemiyle olusturuldugu iddia edilen karakterin kim oldugu veya kimler tarafindan yapay zeka yöntemiyle olusturuldugunun tespiti için çalisildigi aktarildi.
Kaynak: İHA