10 Yil Önce Yanan Alan Yeniden Ormana Dönüstü

Adana’nin Kozan ilçesinde, 1 Temmuz 2012 tarihinde çikan orman yangininda küle dönen Kuytucak Mahallesi kizilçam alani, fidanlarin büyümesiyle yeniden yesile büründü.

10 Yil Önce Yanan Alan Yeniden Ormana Dönüstü
Kozan’in Kuytucak köyü Savruk Yaylasi Aykirioluk mevkiinde 10 yil önce yanan 3 hektar alan, Orman Isletme Müdürlügü tarafindan yapilan tohumlamanin ardindan yeniden yeserdi. Ormanda diger agaçlar ile birlikte boy veren genç kizilçam agaçlari, ormanin yesilligine yesillik katti. Mahalle sakinleri, 10 yil önce yasadiklari üzüntüyü dün gibi hatirladiklarini ifade ederek, yanan ormanin yeniden yesermesi ile doganin eski haline geri dönmesinden duyduklari mutlulugu dile getirdi.

1 Temmuz 2012 tarihinde meydana gelen yangin, Kozan Orman Isletme Sefligine ait 3 ilk müdahale araci, 5 arazöz, 4 su tanki ve 45 orman isçisi ile birlikte 4 saatte kontrol altina alinabilmis ve kizilçam ormaninda agaçlar ve dogal çesitlilik küle dönmüstü.

10 yil önce yanan alan, 10 yil sonra Orman Isletme Müdürlügü tarafindan serpilen tohumlarin büyümesiyle yeniden yesile büründü.

Yanan alanlarin tarim ve konut insasina izin verilmemesi için konunun siki takip edildigini aktaran Asuman Kara, “Burada dogup büyüdüm. Su an agaçlar büyüdü ve yetiskin agaçlar kadar oldu. Diger çamlara kavustular. Çok da güzel oldu. Yanan alani yeniden böyle görünce insan neseli oluyor. O açidan ormanlarimizi korumanin, bastan yanlislara önlem almak daha dogru. O gün gerçekten çok üzücü bir ortami vardi. Kötü bir koku vardi. Böceklerin, kaplumbagalarin, yilanlarin ölülerini gördügüm zaman tüylerim diken diken olmustu, sanki bir savas ani gibiydi. Çok üzülmüstüm. Su an ormani böyle görünce çok mutlu oluyorum. Ayni kendi bahçem gibi, kendi bahçemde yetistirdigim agaçlar gibi onlari gördügüm zaman mutluyum. Orman daha degerli. Bizim buralarda yangin olan yerde kesinlikle yerlesim alani olmuyor, tarla olmuyor. Hem biz hem orman görevlileri bu konuda çok duyarli” dedi.

Kaynak: İHA