Selçuklu Meydan Mezarligi'nda Yeni Mezarlar Ve Mimari Yapilar Gün Yüzüne Çikti

Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanin en büyük Türk Islam mezarligi olma özelligini tasiyan Selçuklu Meydan Mezarligi’nda baslatilan kazi çalismalarinda yeni mezar ve mimari yapilar ortaya çikti.

Selçuklu Meydan Mezarligi'nda Yeni Mezarlar Ve Mimari Yapilar Gün Yüzüne Çikti
Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasi Geçici Listesinde yer alan ve üzerindeki yazi ve sekillerle her biri sanat eseri özelligi tasiyan mezar taslarinin bulundugu mezarlikta; bu yil da kazi, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalismalari sürecek. Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligi Kazi Baskani Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Kulaz, bu yil kazi ve restorasyon çalismalarina Türk Tarih Kurumu’nun da sponsor olarak destek verecegini belirtti.

Yürütülecek çalismalarda; liken temizligi, tas düzeltme, akit mezar çikarma ve çevre düzenlemesi gibi çalismalara devam edilecegini ifade eden Kulaz, “Bu sene yapacagimiz çalismalari özetlemek gerekirse, Rus isgali sirasinda Ahlat-Tatvan yolu olarak kullanilan ve büyük bir tahribatin olustugu vadide islah çalismalari gerçeklestirilecek. Bu çalismalara zaten basladik. Bunun haricinde mezarlikta bolca ot var. Hem yangin tehlikesi olusturuyor hem de ziyaretçilerin mezar taslarini daha rahat görebilmeleri için ot temizligi gerçeklestiriyoruz. Onun haricinde buraya baslarken öncelikli olarak müdahale gerektiren bazi alanlar var. Sekizgen kümbetin çevresi de bu alanlardan bir tanesi. Bu yil hedeflerimizden bir tanesi de Türk Tarih Kurumu projesi çerçevesinde o alana müdahale etmek” dedi.



“Yeni mimari yapilar ve mezarlar gün yüzüne çikiyor”

Rus isgali sirasinda Ahlat-Tatvan yolu olarak kullanilan vadide kazi çalismalarina basladiklarini belirten Dr. Ögretim Üyesi Mehmet Kulaz, baslayan kazi çalismalarinda yeni mimari yapilar ve yeni mezarlarin gün yüzüne çikarilmaya baslandigini söyledi.

Kulaz, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu çalismalar esnasinda vadinin islah edilmesi, o tahribatin onarilmasi çalismalari esnasinda yeni yeni bulgularda ele geçiyor. Çünkü yüzey topragini aldigimizda, toprak altindan yeni mezarlar çikiyor. Bu çalismalar esnasinda çocuk mezarlari, bazen büyüklere ait mezarlar, sandukalar ve sahideler çikiyor. Bunlari da özgün haline dönüstürmek tabi ki önemli. Bunlari koruma altina almak, restore etmek önemli çalismalardan bir tanesidir. Zaman zaman ilginç mimari yapilar, mezar yapilari da ortaya çikabiliyor. Yeni gün yüzüne çikmaya baslayan yuvarlak yapinin da ne olup olmadigini bilemiyoruz. Kazisi devam ediyor ama kazisi tamamlandiginda belki islevinin ne oldugu netlestirilebilecektir. Bu tür çalismalarda en az ortaya çikarilan bu tür mimari yapilarin konservasyon yapilmasidir. Bizim temel amacimiz toprak altindan çikardigimiz bir dokuyu eger koruyamayacaksaniz, eger restore etmeyecekseniz toprak altinda kalmasi daha uygun. Ama bu tür yapilari güzergah üzerinde oldugu için gün yüzüne çikardik. Bunu insallah konservasyon da yapacagiz. Daha çok tahribatini önlemek amaciyla en kisa zamanda projeleri çizilerek restorasyonu için gerekli müracaatlari yapacagiz.”
Kaynak: İHA