Kirkyama Sanati Kadinlarin Elinde Yeniden Hayat Bulacak

Türk kültürünün eski miraslarindan biri olan kirkyama sanati, gerçeklesen proje ile birlikte yeniden kadinlarin elinde hayat bulacak. Tekstil atiklarinin kullanilarak döngüsel ekonomiye de katki saglayacak olan proje sayesinde kadinlar ayrica 1 buçuk yillik egitimin sonunda istihdama kazandirilacak.

Kirkyama Sanati Kadinlarin Elinde Yeniden Hayat Bulacak
Vizyoner Kadinlar Dernegi (VIKADER)’nin “Geçmis ve Gelecegi Birlestiren Kirkyama Sanatiyla Kadinlarin Güçlendirilme” Projesi, TC Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ve Istanbul Kalkinma Ajansi’nin da katkilariyla hayata geçti. Gerçeklesecek olan proje ile birlikte açilacak olan atölyelerde kadinlara egitimciler tarafindan kirkyama sanati ögretilecek.

Tekstil atiklari geri dönüsümle birlikte kirkyama sanati ile bulusacak

6 bin tekstil firmasindan toplanacak olan atiklarla eskimeye yüz tutan kirkyama sanatinin bulusacagi ürünler ise yilsonu fuarinda tekstil sektöründen katilimcilarla bulusacak. Egitim sonrasi zanaat sahibi olan kadinlarin ise ayni zamanda istihdama kazandirilmasi adina adimlar atilacak.

Hem döngüsel ekonomiye hem de kadin istihdamina destek veren projenin lansmani ise Istanbul Yeni Yüzyil Üniversitesi bünyesinde yapildi. Lansmana Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Bakan Müsaviri Ümit Ünal, Istanbul Yeni Yüzyil Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yasar Hacisalihoglu, Istanbul Vali Yardimcisi Dr. Sevket Atli, Gaziosmanpasa Kaymakami Iskender Yönen, Istanbul Yeni Yüzyil Üniversitesi Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Aysegül Topal Sarikaya ve Prof. Dr. Emir Tan ile birçok sivil toplum örgütü baskani katilim sagladi.

“Atiklarla, geri dönüsümle 194 kalem kirkyama ürünü elde edilecek”

Projenin sahibi Vizyoner Kadinlar Dernegi’nin Baskani ve Istanbul Yeni Yüzyil Üniversitesi Rektör Danismani Gülçin Mete, ürünlerin geri dönüsümle ortaya çikacak oldugunu hatirlatarak, “Kirkyama aslinda bizim kültürümüzün, Anadolumuzun eskimeye yüz tutmus bir sanati. Bizler de bu sanati tekrar gün yüzüne çikarmayi istedik. Biz bu sanati canlandirirken kadinlarimiza bu sanatin egitimini vererek onlari bir zanaat sahibi yapmak ve istihdama kazandirmak istiyoruz. Ayrica projenin içerisinde kirkyamalarin üretilecegi tüm ham maddeler tekstil atiklarindan elde edilecegi için proje çerçevesinde 6 bin tekstil firmasinin atiklari toplanacak. Bu atiklarla geri dönüsümle 194 kalem kirkyama ürünü elde edilecek. Böylelikle bir sektör için atik olarak görülen baska bir sektör için hammadde olarak kullanilarak döngüsel ekonomiye de katki saglanmis olacak” dedi.



“Is adamlari ile bir araya gelinecek, KOSGEB’ten destek alinacak”

Gülçin Mete ayrica projenin kadin istihdami konusunda nasil ilerleyecegi ile ilgili de, “Projenin devami niteliginde zaten bir atölye kuruluyor. Bu atölye çerçevesinde 48 kadinimiz bu sanatin egitimlerini uzmanlarindan alacaklar. Bir buçuk yil sürecek olan bu egitim sonunda onlari is adamlari ile bir araya getirerek istihdama dahil edecegiz. Proje sonunda da fuar olacak. Tüm yil boyunca ortaya çikan ürünleri bu fuarda sergileyecegiz. Bu fuara sektörden de çok fazla katilim olacak. Ya belki birlikte çalisma karari alacaklar belki de kadinlarimiz, ‘biz bu konuda kendimizi gelistirdik, bagimsiz olarak kendi atölyemizi kurmak istiyoruz’ diyecekler. Bu noktada da KOSGEB ile kadinlarimizi bir araya getirerek edinmis odluklari sanatla devletten fon alarak kendi isyerlerini açmalarini saglayacagiz. Kurulacak olan atölye devam niteliginde olacagi için egitimler de devam edecek ve daha çok kadina ulasacagiz” seklinde konustu.

Son olarak kadinlara kendi mesajini ileten Mete, “Yildizlari gökyüzünde aramasinlar, kendilerinin birer yildiz olduklarinin ve degerlerinin farkina varsinlar. Ve lütfen tüketmekten ziyade üreten olmaya dogru yol alsinlar” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA