Vali Yardimcisi Cinbir Açiklamasi 'Samsun Öncü Sehir'

Samsun Vali Yardimcisi ve Mevsimlik Gezici Tarim Isçilerinin Çalisma ve Yasam Kosullarinin Iyilestirilmesi Projesi (METIP) Kurul Baskani Sevket Cinbir, “Samsun, tarim isçilerine yönelik yapilan iyilestirmeler noktasinda öncü sehir olma yolundadir” dedi.

Vali Yardimcisi Cinbir Açiklamasi 'Samsun Öncü Sehir'
Her yil düzenlenen, Mevsimlik Gezici Tarim Isçilerinin Çalisma ve Sosyal Hayatlarinin Iyilestirilmesi Toplantisi, Çarsamba Ticaret Borsasi M. Rifat Hisarciklioglu Konferans Salonu’nda Samsun Vali Yardimcisi Sevket Cinbir baskanliginda gerçeklestirildi.

Toplantida tarim isçilerinin temel haklari, yasam, barinma, egitim gibi gereksinimleri ve çocuk isçi sorunu masaya yatirildi.

“Samsun, tarim isçilerine yönelik yapilan iyilestirmeler noktasinda öncü sehir olma yolunda”

Toplantinin açilis konusmasini yapan Vali Yardimcisi ve METIP Kurul Baskani Sevket Cinbir, “Toplantimizin konusu uzun yillardir konusulan, mevsimlik gezici tarim isçilerinin çalisma hayatlarinin iyilestirilmesi, çalisma süresinde barinmalari, sosyal ihtiyaçlarinin karsilanmasi ve çocuk isçilerin çalistirilmasi konusunda alacak oldugumuz tedbirler hakkindadir. Bu konuda bizim görevimiz üretici ve tarim isçisine esit mesafede durarak, sarf edilen emegin karsiliginin verilmesini saglamak ve Türkiye’nin çesitli bölgelerinden mevsimlik isçi olarak gelen vatandaslarimizin sosyal haklarini korumaktir. Bu önemli konuda Samsun, tarim isçilerine yönelik yapilan iyilestirmeler noktasinda öncü sehir olma yolundadir” diye konustu.

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nin yürüttügü Gezici Mevsimlik Tarim Isçileri METIP Toplantisi’nda, METIP Kurul Sekteri Ayhan Keles, Mevsimlik Gezici Tarim Isçilerinin Çalisma ve Sosyal Hayatlarinin Iyilestirilmesi Projesi’nin sunumunu gerçeklestirdi. Mevsimlik isçilerin, ulasim, barinma, saglik, egitim, güvenlik, sosyal çevre ve iliskiler gibi konularda bilgilendirmelerin yapildigi toplantida, mevsimlik isçilerin yasadigi sorunlar ve bu sorunlara çözüm getirecek tüm birimlerin bugün burada bir arada oldugunu belirtti.

Programda söz alan Pikolo Dernegi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Elif Türkmenoglu, mevsimlik isçilerin çalisma dönemlerinde zorunlu egitim çaginda olan ancak egitimden uzak kalan çocuklarinin egitim hizmetlerine ulasmasi adina kurduklari derneklerinden bahsederek, Türkiye’de yasanan çocuk isçi sorununu ve bu sorunla mücadelede rol almanin öneminden bahsetti. Türkmenoglu, “Çocuklarimiz ailelerinin çalismak için göç etmesi sebebiyle en temel haklari olan zorunlu egitimden uzak kaliyorlar. Bizim görevimiz onlarin bu çalisma dönemlerinde egitimden uzak kaldiklari zamani degerlendirmek, eksikliklerini kapatmak ve onlari çalismaktan uzak tutmak, bunun için tüm ekiplerimiz ile birlikte her yil oldugu gibi mücadelemizi sürdürmeye devam edecegiz” seklinde konustu.

Toplanti sonrasinda muhtarlar, tarim üreticileri ve tarim aracilarina söz verilerek, tarim isçilerinin çalisma kosullari ve imkanlari degerlendirildi. Toplantiya ayrica Çarsamba Kaymakami Doç. Dr. Sükrü Yildirim, Terme Kaymakami Metin Maytalman, Ayvacik Kaymakami Furkan Taha Türkmenoglu, Salipazari Kaymakami Burak Öz, Çarsamba Ilçe Milli Egitim Müdürü Mustafa Özdemir, Çarsamba Ilçe Jandarma Komutani Mustafa Kemal Çelik, Çarsamba Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Irfan Öztürk, ilçe ziraat odasi baskanlari, sosyal hizmet merkezi müdürleri, bölge muhtarlari, üreticiler ve tarim aracilari katildi.

Çarsamba Ticaret Borsasi’nda (ÇTB) gerçeklesen toplantiya ÇTB Yönetim Kurulu Baskani Kazim Yilmaz’i temsilen ÇTB Meclis Baskani Haci Toraman ev sahipligi yapti. Toplantiya, Meclis Üyesi Mehmet Çaliskan ve Genel Sekreter Sercan Yasar da istirak etti.
Kaynak: İHA