Turgut Alp Türbesi'nin Restorasyon Çalismalari Sürüyor

Inegöl Belediyesi, sehrin fatihi Turgut Alp’in türbesinin bulundugu 3 bin metrekarelik alan üzerinde restorasyon çalismasi baslatti. Devam eden çalismalari yerinde inceleyen Belediye Baskani Alper Taban, turizm açisindan da sehre deger katacak proje ile ecdadimiza da hakkini teslim etmek istediklerini söyledi.

Turgut Alp Türbesi'nin Restorasyon Çalismalari Sürüyor
Osmangazi önderliginde Inegöl’ün fethini gerçeklestiren komutan olan Turgut Alp, fetih sonrasi yasamini sürdürdügü, daha sonra Turgutalp adini alan köyde metfun. Inegöl Belediyesi, sehrin hem turizm açisindan önemli bir degeri olan hem de tarihi önemiyle dikkat çeken sehrin fatihi Turgut Alp Türbesinde genis bir restorasyon çalismasi baslatti. Turgut Alp’in kabrinin bulundugu türbe ve bölgesinde toplamda 3 bin metrekarelik alanda restorasyon çalismasi devam ediyor.

Burada yapilan çalisma ile türbe ve sadirvan restore edilirken, mevcutta bulunan lavabolarda da tadilat yapilacak ve yanina bay bayan mescitleri ilave edilecek. Yaklasik 3 bin metrekare alana sahip meydanda; ön alani, kafeterya, sert zemin uygulamalari ve çevre aydinlatmalari yapilacak. Bunlarin haricinde 240 metre uzunlugunda yeni tas duvar imalati ve mevcuttaki 400 metre uzunlugundaki tas duvarlarda düzenlemeler yapiliyor. Bursa Valiligi’nin de destek verdigi projenin yol sonuna kadar tamamlanmasi hedeflenirken, Belediye Baskani Alper Taban bugün beraberindeki heyetle birlikte alanda incelemelerde bulundu.

Inceleme sonrasi çalismaya iliskin açiklamalarda da bulunan Baskan Alper Taban, “Inegöl’ün Fatihi Turgut Alp’in metfun oldugu topraklarda, Turgutalp köyümüzdeyiz. Burada geçmisimizi daha güçlü bir sekilde yad etmek, anlatmak, misafirlerimize bu alani gösterebilmek, bu alani turizm noktasinda ön plana çikarabilmek adina birtakim çalismalar yapiyoruz. Turgut Alp, Osmanli döneminde sehrimizi fetheden komutan. Biz de ecdadimiza hakki teslim edebilmek adina onlarin türbe alanlarini, çevrelerini daha günün sartlarina uygun hale getirmek istedik. Burasi için de güzel bir proje hazirlandi. Vatandaslarimiz geldiginde araçlarini park edip buradaki alanda türbeyi gezip dua edebilecek, oturma alanlarinda soluklanabilecek, ihtiyaç olan tüm alanlar olusturulmus olacak. Proje alanimizda 3 bin m2’lik alanda kafeteryasi, çevre aydinlatmalari, sert zemin uygulamalari gibi çalismalar yapilacak. Etrafinda tas duvar uygulamasiyla düzenlemesi gerçeklesiyor” dedi.

Son dönemde televizyonlarda yer alan dizilerin de bu tür alanlarin bilinirligine katki koymasinin güzel olduguna dikkat çeken Baskan Taban, “Aslinda tarihimizi televizyon dizilerinden ögrenmek degil ama bilinirligine sundugu katki anlaminda faydali. Bizler de yerel yönetimler olarak bunu daha güçlü sekilde sunmak adina bu restorasyonu tamamladigimizda, duyurulari yapmaya devam edecegiz. Allah nasip ederse açilis gününde de konuklarimizla birlikte dualarla bu alani yenilenmis haliyle hizmete açmak istiyoruz” diye konustu.

Baskan Taban, bu çalismada Bursa Valiligi’nden de destek aldiklarini ifade ederek “Insallah çalismayi da kisa bir süre içerisinde tamamlayarak hizmete açmak nasip olur. Yapilan çalismanin hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA