Özel Basak Anadolu Lisesi Idareci Ve Bölüm Baskanlari YKS Sinavini Degerlendirdi

Özel Basak Anadolu Lisesi Okul Müdürü Psikolojik Danisman Süleyman Çokay ve bölüm baskanlari, Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (YKS) ikinci Alan Yeterlilik (AYT) ve Temel Yeterlilik (TYT) Testini degerlendirdi.

Özel Basak Anadolu Lisesi Idareci Ve Bölüm Baskanlari YKS Sinavini Degerlendirdi


Özel Basak Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyati Zümre Baskani Mutlu Akkaya’nin sinava iliskin degerlendirmesinde, 2022 TYT Türkçe testinde 33 soru okuma-anlama-yorumlama üçgeninden, 3 soru dil bilgisi ve 4 sorunun da yazim noktalamadan geldigi görülmüstür. Bununla birlikte okuyan gençlerin bir adim daha öne çikacagi ÖSYM tarafindan bir kez daha vurgulanmistir. 2022 AYT’de Türk Dili ve Edebiyati testinin 6 sorusu paragraf, sözcükte ve cümlede anlamdan; 18 sorusu ise edebiyat alan bilgisinden gelmistir. Sorularin agirlikli olarak yine siir bilgisi ile divan edebiyatindan geldigi, yeterli alan bilgisi olan ögrencilerin yapabilecegi ve müfredata uygun sorulardan olustugu görülmüstür" dedi.



Özel Basak Anadolu Lisesi Tarih Zümre Baskani Neslihan Çankir, "2022 TYT AYT Sinavinda tarih dersi sorularinin konu dagilimi dengeli, MEB kazanimlarina ve müfredata uygundur. Tüm sinif düzeylerinden gelen sorular açik net ve anlasilirdir. Sorularin zorluk düzeyi önceki yillarla benzerdir. Test çözmeyi aliskanlik haline getiren ve yorum becerisini gelistiren ögrenciler için yapilabilir zorluktaydi" diye konustu.



Özel Basak Anadolu Lisesi Cografya Zümre Baskani Taylan Özmen, Cografya TYT ve AYT sorulari müfredata uygun bir sekilde geldi. Özellikle harita bilgisi yorumlama ve harita okuryazarliginin ön planda oldugu görüldü.

Sorular oldukça net ve anlasilir bir sekildeydi. Sorular bilgiyi kullanmaya ve birden fazla konuyu birbiriyle iliskilendirmeye yönelikti. Genel olarak ise cografya sorularinin orta seviyede oldugu görüldü" ifadelerini kullandi.

Özel Basak Anadolu Lisesi Felsefe Zümre Baskani Sevgi Bilgin, "2022 TYT Felsefe Sorulari müfredata uygun sorulardan hazirlanmistir. Filozof ve kavram bilgisi gerektiren sorular bu sene de sorulmaya devam etmistir. ÖSYM gündelik yasamla ilgili sorulara yer vermeye bu senede devam etmektedir. Filozof ve kavram bilgisi olmayan ögrencilerin sorularda zorlandigini gözlemledik" dedi.



Özel Basak Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Zümre Baskani Ahmet Tugrul ‘un sinava iliskin degerlendirmesinde, konularda gecen dini kavramlarin çok iyi bilinmesi gerekliligi bir kez daha anlasilmis oldu. Dini kavramlar iyi bilinince yorumlamada zorluk yasanmadigi anlasildi. Sorular dikkatlice okununca cevaplama yaparken de rahatça yapilabilen sorulardi" diye konustu.



Özel Basak Anadolu Lisesi Biyoloji Zümre Baskani Nazan Acar, 2022 TYT Biyoloji sorularinin temel bilgileri ölçen sorulardan olustugunun görüldügünü belirterek, "9 ve 10’uncu sinif müfredatinin her 3 ünitesinden de birer soru sorulmustur. Sinav klasik soru tiplerini içermektedir ve geçen seneye göre sorularin zorluk derecelerinin benzerdir. 2022 AYT‘de biyoloji sinavinin müfredata uygun, zorluk bakimindan kolay, orta ve zor düzeyde sorularin yaklasik oranlarda yer aldigi bir sinav oldugu söylenebilir. Geçmis yillarda yer alan sorularla kiyaslandiginda konu içeriklerinin benzer oldugu görülmüstür. Ancak biyoloji sorularinin çogunlugu dogrudan ögrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçerken bir kisminin ise bilgiyi soruda uygulayabilmeyi ölçtügünü söyleyebiliriz. Özellikle populasyon biyolojisi ile ilgili soruda ögrencilerin grafik yorumlamada zorlanmis olduklari tespit edilmistir" dedi.



Özel Basak Anadolu Lisesi Kimya Zümre Baskani Serap Atalay 2021-2022 TYT-AYT Kimya sorulari müfredata uygun geldigini kaydederek, Bilgiye dayali sorular geldi. AYT kimyada 8 soru 11.siniftan, 5 soru 12.siniftan sorulmustur. AYT kimyada seçici sorular vardi. TYT kimya kolay, AYT kimya da zorluk derecesi orta düzeydeydi" diye konustu.



Özel Basak Anadolu Lisesi Fizik Zümre Baskani Gökmen Karahüseyinoglu, "Fizik sorulari 11.ve 12. Sinif düzeyinde dengeli olarak dagilmis. Sorularin zorluk derecesinin yüksek oldugu, belirleyici sorularin dagilimi etkileyecegi düsünülmektedir" dedi.



Özel Basak Anadolu Lisesi Matematik Zümre Baskani Serkan Türker 2022 TYT matematik sorularinda müfredat disi soru olmadigini, sorular beklenen konulardan geldigini ifade ederek, "Geometri sorulari matematik sorularina göre daha belirleyici olmustur. Genel olarak önceki yillara göre sorular daha anlasir bir dille sorulmus ve ögrenciler tarafindan daha kolay olarak nitelendirilmistir. 2022 AYT matematik sorulari orta ve üstü zorluk derecesinde müfredata uygun olup seçici sorular 12. sinif müfredatindan gelmistir. Özellikle belirleyici sorular Rieman integrali, logaritma ve türev konularindan çikmistir. Geometri de ise ögrencilerin zorlandiklari ayirt edici yeni nesil sorular sorulmustur" diye konustu.



Özel Basak Anadolu Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Birimi Okul Müdürü Süleyman Çokay ve Zümre Baskani Ikbal Gündogdu ise, "TYT içinde yer alan Türkçe ve Sosyal testinin etkisi bu sene daha fazla olacaktir. Türkiye ortalamasina göre TYT’nin toplam puana etkisi artacaktir. Net sayilarina göre bakildiginda 2021 verilerinden daha çok 2019 basari siralamalari üzerinden gidilebilir. Ancak gerçek degerler genel ortalamalar çiktiginda belli olacaktir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA