Orman Genel Müdürlügü Hava Araçlarinin Neden Ayni Anda Havada Görülemedigini Açikladi

Orman Genel Müdürlügü (OGM), hava araçlarinin güvenlik ve yanginla mücadelenin kesintiye ugramamasi açisindan timler halinde hareket ettigi için ayni anda havada görülemedigini açikladi.

Orman Genel Müdürlügü Hava Araçlarinin Neden Ayni Anda Havada Görülemedigini Açikladi
OGM, sosyal medya hesabindan hava araçlarinin neden ayni anda havada görülemediginin sebebini açikladi.

“Çünkü hava araçlarimiz, pilotlarin, sivil hava araçlarinin güvenligi ve yanginla mücadelenin kesintiye ugramamasi açisindan timler halinde hareket eder” denilen paylasimda nedenler söyle siralandi:

“Dar bir hava sahasinda rüzgar ve cografya gibi etkenleri de göz önünde bulundurdugumuzda ayni anda onlarca hava aracinin çalistirilmasi hava trafigini ve can güvenligini riske atar. Bu nedenle birkaç hava aracindan olusan tim havalanip görevini gerçeklestirip konuslandigi yere dönerken, bir diger tim yangina müdahale için kalkis yapar.”

Su atma bölgeleri için hedefin türüne göre uygun hava araçlarinin seçildigi, buna göre hava araci timleri olusturuldugu aktarilan açiklamada, “Bu timler kendilerine tahsis edilen hedef bölgelere su atislari ring dedigimiz bir sirada atarlar. Buradaki amaç yangin üzerine sürekli su atilabilme imkani için su alma ve atma noktalari arasinda hava araçlarinin bir düzen halinde uçmasidir. Görevler esnasinda farkli havacilik sistemleri ile uçaklarin güvenligi saglanir” ifadeleri kullanildi.

"Bu zorlu görevde moral ve motivasyon son derece önemli"

“Sivil ve askeri havacilik sistemleri ile de koordinasyon kurulur. Sanildigi kadar basit bir konu degildir. Teknoloji destegi ile karar alinir. Helikopterlerimiz 5 km’lik bir alanda bulunan yangin havuz ve göletlerimizden daha sik su alip atar” denilerek koordinasyonun önemine dikkati çekilen açiklamada su ifadelere yer verildi:

“Amfibik uçaklar, denizden veya büyük göllerden su alir bu nedenle helikopterlere göre daha seyrek müdahalede bulunur. Tanker uçaklara ise havaalaninda su dolumu yapilir. Bu dolum daha uzun sürer. Yangin söndürme uçaklarimizla ilgili hava trafigini gözlemlerken bu bilgilere dikkat ederseniz çok mutlu oluruz. Çünkü pilotlarimizin, yangin söndürme personellerimizin, yangin uzmanlarimizin tek amaci yangini söndürmek. Yanginla mücadele tipki savas gibi. Birkaç cephede uzun süren zorlayici sartlar altinda mücadele ediliyor. Bu zorlu görevde moral ve motivasyon son derece önemli. Milletimizin destegi kahramanlarimizin gücüne güç katiyor.”
Kaynak: İHA