Ayakkabi Sektörü Gazaintep'te Bulustu

33. GAPSHOES Uluslararasi Ayakkabi, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Kis Fuari, düzenlenen törenle kapilarini ziyaretçilerine açti.

Ayakkabi Sektörü Gazaintep'te Bulustu
Gaziantep Sanayi Odasi (GSO), Gaziantep Kunduracilar Odasi, Türkiye Umum Ayakkabicilar Federasyonu, Gaziantep Ayakkabicilar Odasi ve Sayacilar Odasi’nin destekleriyle Ortadogu Fuar Merkezi’nde (OFM) düzenlenen fuarin açilis törenine Gaziantep Valisi Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskan Yardimcisi Mehmet Berk, Bölge Adliye Mahkemesi Baskani Yusuf Kaya, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydin, Disisleri Bakanligi Gaziantep Temsilcisi Adnan Keçeci, Sahinbey Belediye Baskani Mehmet Tahmazoglu, Sehitkamil Belediye Baskani Ridvan Fadiloglu, Oguzeli Belediye Baskani Mehmet Sait Kiliç, Irak Gaziantep Baskonsolosu Hasan Abdulwahid Majeed, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Gaziantep Baskonsolos Vekili Mustafa Tunç, GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Gaziantep Ticaret Odasi Meclis Baskani Mehmet Hilmi Teymur ve Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Tuncay Yildirim, Gaziantep Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Türkiye Umum Ayakkabicilar Federasyonu Baskani Ahmet Aydan, GAGIAD Yönetim Kurulu Baskani Cihan Koçer, Gaziantep Ayakkabicilar ve Sanatkarlari Odasi Baskani Mehmet Emin Ince, Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Ismet Özcan, sektör temsilcileri, kurum ve firma yetkilileri, sanayiciler ve davetliler katildi.

Gaziantepli firmalarin yani sira Adana, Bursa, Çankiri, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Konya, Samsun ve Antakya illerinden firmalarin yer aldigi, Suriye, Irak, Iran, Fas, Sudan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Filistin ve Uganda ve Hindistan’dan katilimcilarin agirlandigi fuarda 300 firma ve bin marka temsil ediliyor.

’’Gençler ve firmalar için güzel bir imkan’’

Gaziantep Valisi Davut Gül fuarda yaptigi konusmada, GAPSHOES gibi organizasyonlarin olaganüstü bir emek ve gayret gerektirdigini söyleyerek fuarin kent, bölge ve ülke ekonomisi hem de sektörün gelecegi açisindan önemli bir yere sahip oldugunu ifade etti.

Dünya genelinde yasanan durgunlugun fuarlarla, üretimle ve is kapasitelerinin genisletilmesi ile asilabilecegini kaydeden Gül, “Durgunluk sürecinde ayakta duranlarin, çalisanlarin ve üretenlerin bu zorluklarin asilmasi ile yasanan tüm kayiplarini telafi edebileceklerine inaniyorum. Özellikle pandeminin etkileri tümüyle ortadan kalktiginda sektörümüz ve firmalarimiz verdikleri emegin karsiligini alacaklardir. Bunun yaninda özellikle ayakkabi sektöründe çiraklarin yetismesi konusu çok önemli. Mesleki egitim merkezlerimizde yaklasik 20 bin çiragimiz ve ögrencimiz var. Bu gençlerimiz ve firmalarimiz için çok güzel bir imkan. Ayrica bu konuda önemli tesvik ve desteklerde de bulunuyor. Hem gençlerimiz hem de firmalarimiz bu imkanlardan yararlanabilirler. 33. GAPSHOES Fuarinda emegi olan herkese tesekkür ediyor, hayirli olmasini diliyorum” dedi.



’’Gaziantep ülkemizin en önemli ayakkabi üretimi yapan sehri konumunda’’

GAPSHOES Fuarini ilk olarak 2001 yilinda düzenlediklerini hatirlatan AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, “O dönem Gaziantep Sanayi Odasi olarak ayakkabici esnaflarimizla bir toplanti yaptik ve hem ticaret hem istihdam hem de ihracat yapan bu sektörümüzün gelecegine yönelik bir fuar yapmamiz gerektigine karar verdik. 2001 yilinda eski fuar alaninda 1100 metrekare ile bu yola çiktik. Bugün GAPSHOES’un 33’üncüsünü düzenliyoruz ve bununla birlikte sehrim adina büyük gurur duyuyorum” ifadelerini kullandi.

Ayakkabi sektörünün olusturdugu istihdamin sehir adina çok önemli olduguna dikkati çeken Koçer söyle devam etti:

“Ülkemizin en önemli ayakkabi ve saraciye üretimini yapan sehir konumuna geldik. Fuarimizin bu anlamda çok önemli oldugunu ifade etmek istiyorum. 21 yilda bu fuarin 33’üncüsünü düzenleyerek örnek olduk. Bu noktada Gaziantep Sanayi Odamizi, fuara katilan ayakkabi esnaflarimizi ve emegi geçen herkesi kutluyorum. Süreci baslatmaktan ziyade devam ettirmek çok daha önemli. Gaziantep kendi markalasma çalismalarina devam ederken ulusal ve uluslararasi markalara da üretim yapiyor. Her zaman üreticilerimizin yaninda olduk ve olmaya da devam edecegiz.”

’’Ayakkabi ve terlik üretiminde dünyanin gözü Gaziantep’te’’

Ayakkabi ve terlik üretiminde dünyanin gözünün Gaziantep’te oldugunu kaydeden GSO Yönetim Kurulu Baskani Adnan Ünverdi, Gaziantep’in dünyanin en büyük markalarina üretim yaptigini ifade etti.

“Hem ulusal hem de küresel markalar çikaracagimiz günlere hep birlikte gayret ve uyum içerisinde çalisarak yakin zamanda ulasacagiz” diyen Ünverdi, “Rusya ve Ukrayna arasindaki savas nedeniyle bu ülkelere olan ayakkabi ihracatimizda kayiplar yasasak da sektörün en önemli üretim merkezlerinden olan Rusya ve Ukrayna’nin ihracat pazari da ülkemize geçmis oldu. Özellikle Avrupa ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri tedariklerini ülkemize kaydirdilar” dedi.

Gaziantep’in ayakkabi sektöründeki gücünü Sanayinin Liderleri listesinde ilk sirada yer alarak tescilledigini kaydeden Ünverdi, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) sanayi veri tabani esas alinarak hazirlanan “Sanayinin Liderleri” listesinde 130 üründe birinci oldugu alanlar arasinda ayakkabi ve deri sanayi ürünleri basligi altinda; terlik ve sandalet, ayakkabi parçalari üretimleri de yer aldi. Buradan tüm sektör temsilcilerimizi yürekten kutluyorum. 2021 yilinda Türkiye’den yapilan toplam 1 milyar 53 milyon 433 bin dolar degerindeki ayakkabi ihracatinin yüzde 15,2’si Gaziantep’ten yapilmistir” diye konustu.

Bakanlik onayi ile tüzel kisilige kavusan ve kurulus çalismalarina baslanan Gaziantep Ayakkabi Terlik ve Yan Sanayi Ihtisas Organize Sanayi Bölgesi hakkinda da bilgiler veren Ünverdi, sunlari kaydetti:

“Ayakkabi OSB’mizde imalatçi, egitim alanlari, tedarikçi, yan sanayi ve magazalarimiz bir arada bulunacak. Firmalarimiz kurumsallasarak yeni bir vizyonla verilecek desteklerle hem marka çalismalarini gerçeklestirecekler hem de küresel markalari bu bölgede agirlarken elleri çok daha güçlü olacak. 33. Uluslararasi GAPSHOES Kis Fuarimizin sektörümüze, kentimize ve ülkemize hayirli, ugurlu olmasini diliyor, katki sunan herkese çok tesekkür ediyorum.”

’’Gaziantep ayakkabi sektöründe Ortadogu, Afrika ve dünyaya açilan kapimizdir’’

Ayakkabi sektöründe markalasma, kurumsallasma ve kümelesmenin önemine dikkati çeken Türkiye Umum Ayakkabicilar Federasyonu Baskani Ahmet Aydan da, ihracatin gelecegi açisindan bu alanlara yogunlasilmasi gerektigini kaydetti.

Aydan, “Türkiye’nin birçok bölgesinde fuarlar gerçeklestiriyoruz; fakat Gaziantep’i her zaman ayri bir yerde tuttuk” dedi ve ekledi: “Gaziantep bu alanda Ortadogu, Afrika ve dünyaya açilan kapimizdir. Türkiye Umum Ayakkabicilar Federasyonu olarak Gaziantep’in üretim ve ihracattaki gücünü takdirle izliyoruz. Gaziantep Sanayi Odasi ve fuarda emegi geçen tüm kurumlarimiza tesekkür ediyor, hayirlara vesile olmasini temenni ediyorum.”

’’Kurumsallasmayi yayginlastirip dünyaya yayilmamiz lazim’’

Gaziantep Ayakkabicilar ve Sanatkarlari Odasi Baskani Mehmet Emin Ince de Türkiye’nin farki bölgelerinde özellikle ayakkabi sektörüne verilen tesvik ve desteklerin Gaziantep’teki üreticiler için de saglanmasi gerektigini söyledi.



“Bu tesvik ve destekler sektör temsilcilerimize ve firmalarimiza verilirse önümüzdeki dönemde dünya markalarina mal satan, güçlü, istikrarli bir yol çizen, yüksek oranlarda ihracat yapan bir sehir olarak sahada daha etkin olacagiz” diyen Ince, sunlari dile getirdi:

“Bu sehrin üretim kapasitesi yüksek ama artik esnafligin yaninda kurumsallasmanin da olmasi gerekiyor. Sektörün yarinlari için bu kurumsallasmayi da dünya çapina yaymamiz lazim. Ayrica yaptigimiz üretimlerin hem geri dönüsümlü olmasi hem de çevre dostu olmasi için gerekli ugrasi vermeliyiz. Bunu yapabilirsek bu zorlu süreci de insallah hep birlikte asariz. Fuarimizin ülkemiz ve sehrimiz için hayirli olmasini diliyorum.”

Fuarda is dünyasi bulusmalari düzenleniyor

Fuarin ikinci gününde Avrupa Birligi tarafindan finanse edilen ve Uluslararasi Göç Politikalari Gelistirme Merkezi (ICMPD) tarafindan, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonuyla yürütülen “Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon için Girisimcilik Kapasitelerinin Iyilestirilmesi (ENHANCER) Projesi” çerçevesinde, Is Dünyasi Bulusmalari düzenlenecek. Is iliskilerini kolaylastirmak ve özellikle yeni pazarlama firsatlarini kesfetmek için ulusal ve uluslararasi sirketler ile Türk ve Suriyeli girisimcileri bir araya getirecek bulusmada girisimciler büyük alicilar, yatirimcilar ve finansman kanallariyla bir araya gelecek. Gaziantep, Hatay ve Sanliurfa’da yürütülen ENHANCER arastirmasi ile özellikle bu sektördeki küçük firmalarin is baglantilari kurmak ve sektördeki yeni trendleri takip etmek adina açilacak olan stant fuar boyunca açik kalacak.

Erkek, kadin, çocuk, spor, is emniyet ve askeri ayakkabilar, terlik ve saraciye ürünleri, ayakkabi yan sanayi üreticilerinin ürettigi taban, aksesuar, tekstil ve kimyevi maddeler, deri ve suni deri ürünleri, ayakkabi makinesi üretimleri, kurumlar, mümessillikler, dergiler ve toptancilarin ürünleri sergilendigi fuar, 4 gün boyunca 10.00-19.00 saatleri arasinda ziyaret edilebilecek.
Kaynak: İHA