Matematik Artik Dijital Ortamda Daha Eglenceli

Erzurum’da lise ögrencileri yaptiklari yazilim ile matematik dersini dijital ortama tasidi. Matematik dersinin konularindan olan mutlak deger konusunu artirilmis gerçeklik cihazlari araciligiyla sanal ortama tasiyan ögrenciler yeni bir ögretim sistemi gelistirdiler.

Matematik Artik Dijital Ortamda Daha Eglenceli
Erzurum Narman Anadolu Lisesi ögrencileri Bengünur Özbek, Serra Iklim Inan, Bugra Yaman, ögretmenleri Vildan Karahan ile beraber matematigi dijitale aktarip daha eglenceli hale getirdi. Ögrenciler, son zamanlarin gözde konusu olan Metaverse ve artirilmis gerçeklik cihazlariyla matematik dersinin konusu olan mutlak deger konusunu birlestirdi. Yaptiklari yazilim ile mutlak deger konusunu artirilmis gerçeklik cihazlarina aktaran ögrencilerin projesi ilgi odagi oldu. Proje, 53. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu 2204 A lise ögrencileri arastirma projeleri yarismasinda Erzurum bölgeden davet edilen 8 projeden biri oldu.

Proje hakkinda bilgi veren Narman Anadolu Lisesi ögrencilerinden Bengünur Özbek, “Matematik ögretiminde artirilmis gerçekligi kullanarak ögrencilerin matematige karsi olan ilgisini ve dikkatini çekmek istedik ve biz de 9. sinif mutlak deger konusunu ele aldik. Çünkü bu konu biraz daha soyut ve anlasilmasi zor bir konu. Cospase diye bir uygulama var. Oradan kodlamalarla bir tane sahne tasarladik. Oradan mutlak degerle ilgili bilgiler yerlestirdik. Ögretmen anlatiyor. Bu sekilde sinif ortamini sanal ortama tasimak istedik. Artirilmis gerçeklik olani gerçek hayat ortamina aktarmak istedik. Bunu telefondan gerçek hayat ortamina aktarabiliyoruz. Yani yaptigimiz sahneleri gerçek hayat ortaminda görebiliyoruz. Yazilimi kendimize ait olan bir artirilmis gerçeklik üzerinden mutlak deger konusunu sanal ortama tasidik” seklinde konustu.

Narman Anadolu Lisesi Matematik Ögretmeni Vildan Karahan, “Projemiz bir uygulama üzerinden yazilimi kendimize ait olan bir artirilmis gerçeklik üzerinden mutlak deger konusunu sanal ortama tasiyarak yeni bir ögretim sistemi gelistirmeye çalistik. Iki ögrenciyle çalistik. Ögrencilerimizin ikisi de yazilimda görevlilerdi. Yaklasik kasim ayindan beri proje üzerinde çalisiyoruz. 53. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu liseler arasi ögrenci yarismasinda sergiye seçildik. Orada basariyla temsil ettik. Milli Egitim Bakanimizin da yine bahsetmesiyle birlikte projemizin gerçekten dogru bir karar oldugunu gördük. Umariz projemiz Milli Egitim Bakanligina da ulasir ve orada da degerlendirme görür’’ diye konustu.

Kaynak: İHA