Kayip Olan 'Ahlat Tarihi' Adli Kitabi Bulup Getirene 60 Bin Lira Ödül

Bitlis’in Ahlat Belediyesi, 12. Yüzyil’da Seref Bin Ebu’l Mutahhar El-Ensâri tarafindan yazilan ve su an kayip olan ‘Ahlat Tarihi’ adli kitabin bulunmasi için çalisma baslatti.

Kayip Olan 'Ahlat Tarihi' Adli Kitabi Bulup Getirene 60 Bin Lira Ödül
Ahlat tarihinin ve stratejik önemi noktasinda önemli verilerin gün yüzüne çikacagi düsünülen kayip kitabin bulunulmasi için ilana çikan Ahlat Belediyesi, kayip kitabin kopyasini getiren kisiye fahri hemserilik berati, 3 gün Ahlat’ta konaklama ve gezi ile 60 bin TL ödül verilecegini duyurdu. Konuyla ilgili gazetecilere açiklama yapan Ahlat Belediye Baskani Abdulalim Mümtaz Çoban, Müverrih Meshur Ebu’l-Fidâ tarafindan 14.yüzyilin ilk yarisinda yazilmis olan Ortaçag tarihi kaynaklarinda adindan söz edilen ve Seref Bin Ebu’l Mutahhar El-Ensâri tarafindan 12.yüzyilda yazilmis olan ‘Ahlat Tarihi’ adli kitabin günümüzde nerede oldugunun bilinmedigini ve bulmak için ödül biraktiklarini söyledi.



“Ahlat, Anadolu’nun kapisi ve tapusu niteligindedir”

Ahlat tarihinin ve stratejik önemi noktasinda bu kitabin kopyasini getiren kisiye fahri hemserilik berati, 3 gün Ahlat’ta konaklama ve gezi ile 60 bin TL ödül verilecegini belirten Baskan Çoban, “Malumunuz Ahlat Anadolu’ya giris kapimizdir. Bin yil önceki baskentimiz ve tarihin en ihtisamli sehirlerinden birisidir. Bu vesileyle de tarihimizde özellikle mukayese edildiginde bazi sehirler muadil sehirlerdir. Bunlar Kahire’dir, Bagdat’tir, Misir’dir. Bu vesileyle Ahlat bu sehirlerle esdegerdir. Yine Kubbet-ül Islam olmasiyla birlikte Buhara ve Belh ile kardes sehirdir. Bu önemli sehirlerin hepsinin adina yazilan tarih kitaplari var. Bizde bu arastirmayi yapmamiz neticesinde adina bahsedilen tarih kitabinin kim tarafindan yazildigini tespit ettik. Bu eserin bulunmasi içinde bir ilanda bulunmak istiyoruz. Türk medeniyetinin Büyük Asya’dan Anadolu’ya göçündeki ilk durak olan Ahlat, ayni zamanda 1071 Malazgirt Savasi’nin planlama ve hareket noktasi olmasi itibariyle Anadolu’nun kapisi ve tapusu niteligindedir. Müverrih Meshur Ebu’l-Fidâ tarafindan 14.yüzyilin ilk yarisinda yazilmis olan Ortaçag tarihi kaynaklarinda adindan söz edilen ve Seref Bin Ebu’l Mutahhar El-Ensâri tarafindan 12.yüzyilda yazilmis olan ‘Ahlat Tarihi’ adli kitabin günümüzde nerede oldugu bilinmemektedir. Bin yil önceki baskentimiz olan Ahlat tarihini ve stratejik önemini tüm yönleriyle ortaya çikmasina vesile olmak maksadiyla bu eserin bulunmasi durumunda bulup getiren kisiye hem belediyemizce bin yillik baskentimizden fahri hemserilik berati, hem de Ahlat sevdalilarinca 60 bin TL’lik bir maddi ödülle de ödüllendirilecegini ilan etmek istiyoruz. Ayrica 3 günde burada misafir ederek agirlayacagiz. Simdiden bu ise katki sunacak tüm tarihçi ve arastirmacilarimiza sükranlarimi sunuyorum” dedi.



“Kayip kitabin bulunmasi Ahlat ve Anadolu tarihi için çok büyük katki sunacaktir”

Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligi ve Eski Ahlat Sehri Kazi Baskani Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Kulaz, kitabin bulunmasi halinde bir dönüm noktasi olacagini ve Ahlat ve Anadolu tarihi için çok büyük katki sunacagini ifade etti.

Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Kulaz, “Insanlik tarihinde çok büyük olaylara sahitlik etmis sehirler vardir. Insanlarin hayatini büyük ölçüde degistiren, yönlendiren cografyaya etki eden sehirler vardir. Bunlardan bir tanesi de Ahlat’tir. 1071’de Malazgirt Savasi esnasinda Alpaslan’in ordusuna ev sahipligi yapan üs olan ve Anadolu’nun fethinde, Anadolu’nun Türk Islam kimligi kazanmasinda çok önemli rol üstlenen sehirlerden bir tanesi Ahlat’tir. Özellikle Orta Çag’da Ahlat çok büyük bir sehir. Ama ne yazik ki Orta Çag Dönemine ait çok fazla kaynak bulamiyoruz. Orta Çag’da yazilmis dönem hakkinda önemli bilgiler sunan tarihi kaynaklara çok fazla rastlayamiyoruz. Bizim Kazi Baskanligi olarak burada yaptigimiz çalismalarda Ahlat’taki kültür varliklari birçok medeniyete ait. Özellikle Selçuklu kültürünün damga vurdugu bu kültür varliklarinin saglikli tanimlayabilmek için tarihi kaynaklara ihtiyacimiz var. Yaptigimiz arastirmalarda bu kaynaklardan bazilarina rastladik ama günümüzde onlar kayip. Özellikle Ebu’l-Fidâ’nin bahsettigi ve alintilarla yaptigini söyledigi Seref bin Ebû’l-Mutahhar el-Ensârî’nin kaynagi bizim için çok önemli bir kaynak ama günümüzde kayip. Abdurrahim Serif Beygu’da 1932 yilinda buraya gelip bazi incelemelerde bulundugu sirada “Ahlat Kitabeleri” adinda yazdigi bir kitap var. Onda da yine Abdurrahim Serif Beygu kitabin kayip oldugundan ve degerli oldugundan bahsediyor. Ebu’l-Fidâ dönemin önemli müverrihlerinden bir tanesi. Hem idarecilik yapmis hem de tarihçi ve cografyaci olarak çok önemli bir kisi. Bu kisinin özellikle Ahlatsahlarla ilgili yazildigini söyledigi Seref bin Ebû’l-Mutahhar el-Ensârî’nin kitabi Insallah bulunur. Bulunursa bizler için, Ahlat için hemde Anadolu için çok büyük bir katki olacaktir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA