Süt Ve Süt Ürünlerinde Prostat Kanseri Tehlikesi

Süt ve süt ürünlerinin özellikle kemik sagligi basta olmak üzere vücudumuzun birçok fonksiyonu açisindan önemli besin gruplarindan birisi oldugunu bildiren Prof. Dr. Ugur Coskun, son dönemde özellikle eriskinlerde bazi kanserlerin riskini artirabileceklerine yönelik endiseler bulundugunu bildirdi.

Süt Ve Süt Ürünlerinde Prostat Kanseri Tehlikesi
Tibbi Onkoloji Uzmani Prof.Dr. Ugur Coskun, geçtigimiz günlerde Micheal Orlich ve arkadaslari tarafindan süt ve süt ürünleri tüketiminin prostat kanseri riski açisindan incelendigi bir çalisma yayinlandigini bildirdi. Coskun, American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayinlanan bu çalismada süt ürünlerinin özellikle de süt tüketiminin fazla oldugu erkeklerde, daha az tüketenlere kiyasla prostat kanseri riskinin daha fazla oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Ugur Coskun arastirma hakkinda su bilgileri verdi:

“Baslangiçta kanseri olmayan 28 bin erkekte yapilan analizde, günde yaklasik 2 bardak yani 430 gram süt veya süt ürünü tüketen erkeklerde, haftada yarim bardak süt veya süt ürünü tüketenlere göre (yaklasik günlük 20 gram) prostat kanseri riski yüzde 25 daha fazla bulunmus. Ayni çalismada yapilan analizde süt ürünleri disinda kuruyemis, turpgiller ve diger yesil sebzeler gibi kaynaklardan alinan kalsiyumun prostat kanseri riskini artirmadigi saptanmis. Buna göre deniyor ki süt ve süt ürünlerinin prostat kanseri riskini artirici etkisi kalsiyuma bagli degil, süt ürünleri içerisindeki baska etmenlere bagli olabilir.”

Prostat kanserinin hormona duyarli bir kanser türü oldugunu söyleyen Prof. Dr. Coskun, süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan insülin benzeri büyüme faktörüne benzer uyarici moleküller bu artmis prostat kanseri riskinden sorumlu olabilecegini belirterek, “Bu çalismada ortaya konulan risk artisi gerçekten önemli fakat daha büyük analizlerle ortaya konulmali ve netlestirilmeli. Özellikle prostat kanseri riski fazla oldugu düsünülen erkeklerde süt ve süt ürünlerinde kisitlamaya gidilebilir. Bu kisilerde yulaf, soya ve benzeri süt ürünleri diyetisyen önerileriyle takviye amaci ile kullanilabilir” dedi.

Kaynak: İHA