Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanes'ine, 'Erisilebilirlik Belgesi'

Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan “Erisilebilirlik Belgesi” verilen Türkiye’deki 16 kütüphaneden biri oldu.

Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanes'ine, 'Erisilebilirlik Belgesi'
Kuzey Kampüsü’nde, Sosyal Yasam Merkezi’nde bulunan Merkez Kütüphanesi, yeni teknolojik imkanlarla donatilirken, özel birey ögrencilerin de ihtiyaçlari gözetilerek önemli hizmetler sunuyor.

Dijital kütüphane agirlikli yönelimle 7/24 ulasilabilir olan merkez kütüphanede, özel ögrencilerin bilgiye daha kolay ve hizli erisimlerini saglamak amaciyla EyePAL tarama sistemi kullaniliyor. Bu sistem sayesinde basili her türlü materyalden rahatlikla faydalanabilen görme özel ögrenciler için ayrica 689 adet sesli kitap, bilgisayar ve internet ortaminda açilan sayfalari sesli okunmasini saglayan Jaws 13 programi hizmeti sunuluyor.

Diger taraftan, Hitit Üniversitesi ile Bogaziçi Üniversitesi arasinda yapilan bir protokol kapsaminda görme engelli okuyucularin Bogaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Egitim ve Teknoloji Laboratuvari’nda (GETEM) bulunan binlerce sesli kitaba erisebilme imkanlari bulunuyor.

Özel bireylerin rahatlikla erisebildigi 16 kütüphane arasinda yer aliyor

Özel ögrencilerin, kimsenin yardimi olmadan rahatlikla ulasabilmeleri için bina girisi ve asansörde gerekli düzenlemelerin de yapildigi Hitit Üniversitesi Kütüphanesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligina bagli erisilebilirlik izleme ve denetleme komisyonlarinin denetiminden geçti. Türkiye’deki üniversite, halk ve belediye kütüphaneleri kapsayan degerlendirmeler sonucunda, erisilebilirlik belgesi almaya hak kazanan 16 üniversiteden biri Hitit Üniversitesi Kütüphanesi oldu.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Hitit Üniversitesi Merkez Kütüphanesine, “Erisilebilirlik Belgesi” ve “Erisilebilirlik Bayragi”nin Ankara’da Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi’nde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik’in katilimiyla düzenlenen programda verildigini söyledi.



Üniversitenin, Yüksekögretim Kurulu tarafindan verilen “Mekanda Erisim Bayrak Ödülü” (Turuncu Bayrak), “Egitimde Erisilebilirlik Bayrak Ödülü” (Yesil Bayrak) ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlere Erisilebilirlik Bayrak Ödülü” (Mavi Bayrak) olmak üzere toplam 6 bayrak ve 1 engelsiz program nisani bulundugunu hatirlatan Rektör Prof. Dr. Öztürk, “Simdi ise kütüphanemize Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligimiz tarafindan “Erisilebilirlik Belgesi” verilmesinin gururunu yasiyoruz. Her alanda oldugu gibi kütüphane hizmetlerinde de özellikle dezavantajli ögrencilerimizi önemsiyoruz. Bu dogrultuda erisilebilirlik çalismalarina ara vermeden devam edecegiz. Bu sürece tesvik ve katkilarindan dolayi basta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanimiz Derya Yanik olmak üzere destek veren tüm birimlerimize tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA