2 Bin 600 Yillik Kerkenes Harabelerinde Kazi Çalismalari Basladi

Yozgat’in Sorgun ilçesine bagli Sahmuratli köyü yakinlarinda yer alan, tarihi M.Ö. 600’lü yillara dayanan ve ‘Kerkenes Harabeleri’ olarak bilinen Pteria Antik Kenti’nde kazi çalismalari basladi.

2 Bin 600 Yillik Kerkenes Harabelerinde Kazi Çalismalari Basladi
Döneminin en gelismis kentlerinden biri olarak kabul edilen, 7 kilometre surla çevrili, 8 metre genislikte ve 7 metre yüksekligi ile döneminin en genis ve en gelismis sur sistemine sahip olan ‘Pteria Antik Kenti’nde 2022 yili (Kerkenes Harabeleri) kazi çalismalari basladi.

M.Ö. 600’lü yillarda demir çaginda medeniyetlerin yasadigi tahmin edilen Kerkenes Antik Kentinde yaklasik 30 yildir kazi çalismalari gerçeklestiriliyor.

Çalismalari yerinde inceleyen Yozgat Valisi Ziya Polat, ABD’li Kazi Baskani Arkeolog Prof. Dr. Scott Branting’ten çalismalar hakkinda bilgi aldi. Incelemelerin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Yozgat Valisi Ziya Polat, Kerkenes Harabelerindeki kazi çalismalarinin hiz kazanmasi için tüm imkanlari saglayacaklarini söyledi.

Vali Polat, “Yigitler sehri Yozgat’imizin tarihi merkezlerinden biri olan Kerkenes Harabelerindeyiz. Kazilarimiza basladik. Uzun yillar devam eden bir kazi ve devam edecek gibi de gözüküyor. Kazi ekibinden ricamiz kazi sürecini genisletelim. Kazinin topragin altindakini çikarmak için biraz daha hizli hareket etmemiz gerekiyor. Kazi baskanimiz bizden yol istedi, yol kolay, yolunu hallederiz. Burasi Frigya Medeniyetinin önemli yerlesim yerlerinden birisi. Ilk yerlesim yerlerinden birisi. Büyük bir yer. Döneminin en büyük yerlesim yeri. Onun için burasini bizim turizme kazandirmamiz lazim. Önümüzdeki hafta Güney Afrika’dan ziyaretçilerimiz gelecek” dedi.

Yozgat’in sadece doga güzelligi degil, tarihi güzelliginin de ön planda oldugunu belirten Vali Polat, “Önümüzdeki günlerde Tavium Antik Kentinde de kazi çalismalarina baslayacagiz. Oradan da beklentimiz var. Özler Antik Kentimiz var, orasi ile ilgili MTA’dan raporu bekliyoruz. Biz yer altindakilerini yer üstüne çikarip insanimiza ve insanliga göstermek için elimizden gelen destegi verecegiz. Insallah ilerleyen yillarda buralarda turistleri agirladigimiz, onlarin ekonomik girdi sagladigi, vatandaslarimizin turizmle birlestigi dönemi hep beraber gözlüyoruz. Yozgat’in hemsehrilerimize, ülkemizi ve dünyaya tanitmak oldugu hepimizin görevi” seklinde konustu.

Yozgat’in Sahmuratli köyünde yasayan kazi çalisanlarindan Sefa Baser ise, “Sezonluk burada kazi çalismasi olur, bu çalisma yaklasik bir buçuk ay sürüyor. Firsat buldukça burada çalisip harçligimizi çikariyoruz. 2 bin 600 yillik bir tarihi var Kerkenes Harabelerinin. Bu tarihin gün yüzüne çikmasi için çalismalarda bulunuyoruz. Arkeologlar ile birlikte kazi yapiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Avusturalya’dan kazi çalismasi için gelen Diana Kazemi de, “Avustralya’dan geliyorum, arkeoloji ögrencisiyim, 2 hafta önce buraya geldik burada bulunan odalarda çalismalarimizi sürdürüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA