Atiklar Çanta Oldu, Karbon Ayak Izine Dikkat Çekildi

Sürdürebilir çevre için atik ve geri dönüsüm sorununa dikkat çekmek isteyen ögrenciler atik kumaslari kullanarak notebook çantalari ürettiler. Proje çerçevesinde üretilen çantalar düzenlenen sergi ile ziyaretçilerle bulustu.

Atiklar Çanta Oldu, Karbon Ayak Izine Dikkat Çekildi
Dünyanin en önemli sorunlari listesinde artik ilk siralara dogru hizla yükselen atik ve geri dönüsüm çerçevesinde farkindalik olusturacak projeler hazirlanmaya devam ediyor. Istanbul Topkapi Üniversitesi Halkla Iliskiler ve Reklamcilik Kulübü ile Plato Meslek Yüksekokulu Moda Tasarimi Programi bp Türkiye’nin “Gelisim, Seninle” programi dahilinde “Atik Kumaslarla Gelecegi Tasarla” projesini gerçeklestirdi. Atik kumaslarin kullanilarak hazirlanan notebook çantalariyla sürdürülebilir yasama dikkat çekildi.

Hibe almaya hak kazandi

Halkla Iliskiler ve Reklamcilik Kulübü ögrencilerinin “Atik Kumaslarla Gelecegi Tasarla” adiyla gelistirdigi proje, Moda Tasarimi Programi ögrencilerinin atik kumaslardan ürettikleri çantalar ile son asamaya geldi. “Atik Kumaslarla Gelecegi Tasarla” projesi 91 üniversite ögrenci kulübünün katildigi 2022 Sosyal Projeler yarismasinda ilk 19’a girerek hibe almaya hak kazandi. Proje dahilinde üretilen çantalar Kazliçesme Yerleskesinde düzenlenen sergi ile ziyaretçilerle bulustu.

Ögrenciler önce egitim aldilar

Projeyi degerlendiren Halkla Iliskiler ve Reklamcilik Bölüm Baskani Doç. Dr. Arzu Toguslu Kizbaz, “Bölümümüz önderliginde, Arastirma Görevlisi Zeliha Ilgaz’in destek vermis oldugu proje çerçevesinde, Kulüp Baskani Buse Aksoy ve ögrenciler Ege Arda Devrent, Gonca Gökdemir ve Yasin Isler bp Türkiye’den almis olduklari egitimler sonrasi proje tasarimini gerçeklestirdiler. Tasarlanan proje, proje paydaslarindan Plato Meslek Yüksekokulu ‘Moda Tasarim Bölümü’ Baskani Ögr. Gör. Esra Tambay danismanliginda, Maral Amangeldiyeva, Hacer Kara, Bahar Sari, Hilal Tigli, Kardelen Ari isimli ögrencilerin emekleriyle ve tasarimlariyla hayata geçirildi” dedi.



Basarili ögrencilere hediye edilecek

Ögrencilerimiz BP’nin sürdürülebilirlik stratejisi altinda sifir emisyon amacina ulasmak, insanlarin hayatlarini iyilestirmek ve gezegeni korumak amaciyla BP tarafindan belirlenen modülleri içeren egitimleri aldilar. Sürdürülebilir yasama katki saglamak amaciyla, ‘Atik Kumaslarla Gelecegi Tasarla’ projesi dahilinde atik kumaslarin tekrar hammadde olarak kullanimi amaçlanmaktir. Proje çerçevesinde notebook çantasi olarak tasarlanan ürünler Istanbul Topkapi Üniversitesi’nin 2022 yilinda mezun olacak bölüm birincilerine hediye edilecek olup, ‘Atik kumaslarin yeniden kullanilmasi fikrine öncülük etmek’ hedeflenmektedir” dedi.



‘Atik sorunu dünyamizi etkiliyor’

“Sürdürülebilir yasami tasarlamak gelecekte var olabilmenin ön kosuludur” sözleriyle konunun önemine dikkat çeken Doç. Dr. Arzu Toguslu Kizbaz, “Sürdürülebilirlik iki önemli noktaya isaret etmektedir. Kimseyi geride birakma ve zarar verme. Bu ilkeler aslinda sürdürülebilir yasamin anahtarlaridir. Atik sorunu dünyamizi önemli ölçüde etkilemektedir. Hizli tüketim anlayisina paralel olarak artan atik yönetimi dünyanin gelecegini sekillerinden baslica unsurlar arasinda yer almaktadir. Bu proje çerçevesinde tüm paydaslarin destegi ile atiklarin dönüsümü ve üniversite bünyesinde konuya iliskin farkindalik düzeyinin artirilmasi hedeflenmistir, proje bu baglamda öncü olmustur” seklinde konustu.



‘Bugün karbon ayak izini azaltmak için ne yaptiniz’

Doç. Dr. Arzu Toguslu Kizbaz “Halkla Iliskiler ve Reklamcilik Bölümü olarak ögrencilerimizi, her zaman bir soruna bakarken, ‘Benim bu sorunun çözümündeki payim ne?’ yaklasimi ile soruna çözüm üretmeye tesvik ediyoruz. Hayatta her zaman küçük adimlarin büyük farklar olusturdugunu özümseyerek, her ders bugün ‘Karbon ayak izinizi azaltmak için ne yaptiniz?’ sorusunu soruyoruz. Her zaman ‘Yerleskemizi terk ederken, ardimda ne kadar atik biraktim?’ diye düsünmelerini sagliyoruz. Bir takim ruhu ile hareket etmeyi ve sadece sorunlara disaridan bakmayi degil, sorunun çözüm merkezi olmayi ögütlüyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA