Ters Laleler Açti, Zarar Gelmesin Diye Korunuyor

Van’in Gevas ilçesinde "hüznün çiçegi" olarak bilinen 15 günlük ömürleri olan ters laleler rengarenk görüntüler olusturdu.

Ters Laleler Açti, Zarar Gelmesin Diye Korunuyor
Ilkbahar mevsiminde Dogu ve Güneydogu Anadolu’nun daglik bölgelerinde yetisen ve halk arasinda ‘aglayan gelin’ adi verilen ters laleler görsel sölen sunuyor. Genellikle hüznü çagristiran, ancak Dogu’da uzun geçen kisin bitecegini müjdeleyen ters laleler, ayni zamanda zarar gelmesin diye güvenlik mahalle sakinleri tarafindan korunuyorlar. Gevas’in ’Zeve’ Dilmetas Mahallesi’ndeki Seyit Sultan Haci Zübeyt Türbesi’nin hemen yani basinda bulunan alanda Gevas ovasina bakan, Van Gölü ve Akdamar Adasi’na hakim olan bir noktada açan ters lalelerin açmasiyla seyri güzel manzaralar olusturdu. Genelde ilkbaharin nisan-mayis aylari arasinda çiçek açan ters laleler, bu nedenle baharin müjdecisi olarak da biliniyor. Boyu 75 santimetreyi bulan soganli bir bitki olan ters lale, kendisine bahsedilen muhtesem özellik sayesinde toprak altinda bulunan etli ve siskin gövdeleri ile hayatini sürdürür. Bu gövdesi sayesinde kendisi için gerekli besinleri ve nemi içinde barindirir, soguktan ve kuru hava kosullarindan korunur. Hafta sonunu firsat bulan vatandaslar 15 gün gibi ömürleri olan ters lalleri ziyaret ederek fotograf çektiriyorlar.

"Evimize sahip çiktigimiz gibi dogaya da sahip çikalim"

Vadi Doga Sporlari Kulübü Baskani Ömer Demez, ekipleri ile birlikte Dilmetas Mahallesine geldiklerini söyledi.

Hem dogayi tanittiklarini, hem de doganin nasil korunmasi gerektigini de anlatmaya çalistiklarini ifade eden Demez, “Sonuçta doga hepimizin ortak evidir. Barinmak olarak kullandigimiz ve 100 metrekareden olusan evimiz olan alana sahip çikiyoruz ama oysa sürekli hepimizin kullandigi dogaya sahip çikmiyoruz. Asil korumamiz gerek dogadir. Bizim kendi grubumuz gerçekten belli bir seviyeye ulasti hem avciliga karsi çikiyor, hep tarihi yapilari yok edenlere karsi çikiyor, karsi çikiyor derken bilinçlendirmeye çalisiyoruz. Amacimiz topluma bir bilinç olusturmak, dogayi koruma bilinci ve bize ait olmayan bir seyi almama bilinci. Bu gülü koparirsak en çok 1 saat elimizde olur ve sonra yok olur. Ama kendi kökü üzerinde kaldigi müddetçe bizden sonra gelecek olan insanlarda yararlanacak” dedi.



“Çiçegin koparilmasinin cezasi 109 bin 593 liraya“

Endemik bir tür olan ve halk arasinda "Aglayan gelin’’ olarak da bilinen ters lalelerin koparilmasi yasak. Ters laleleri koparanlara Van Doga Koruma ve Milli Parklar Il Sube Müdürlügü tarafindan, biyolojik çesitliligi tahrip etmekten 109 bin 593 TL idari para cezasi uygulanacagini sosyal medya hesaplarindan açiklanmisti.
Kaynak: İHA