Meksika'da Düzenlenen Nazi Temali Dügüne Yahudilerden Tepki

Meksika’da düzenlenen Nazi temali dügüne Yahudi cemaati tepki göstererek sorumlularin cezalandirilmasi için Meksikali yetkililere çagrida bulundu.

Meksika'da Düzenlenen Nazi Temali Dügüne Yahudilerden Tepki
Meksika’nin Tlaxcala eyaletinde 29 Nisan’da düzenlenen ve Nazi lideri Adolf Hitler ile esi Eva Braun’un evliliginin 77’nci yil dönümüne denk getirilen dügünde damat Nazi subayi üniformasi, gelin ise gamali haç islemesi olan beyaz bir gelinlik giydi. Bazi davetlilerin de Nazi üniformasiyla katildigi dügünde, gelin arabasinin üzerinde ise gamali haç figürleri oldugu görüldü.

Nazi temasiyla yapilan bu dügüne karsi Meksikali hiçbir kamu kurulusunun yaptirim uygulamamasi Yahudi cemaatinin tepkisine neden oldu. Arjantin’de bulunan Simon Wiesenthal adli sivil toplum kurulusu, 6 milyon Yahudi’nin ölümüne neden olan soykirimi görmezden gelerek düzenlenen dügüne karsi yaptirim uygulanmasi için Meksikali yetkililere çagrida bulundu.

Simon Wiesenthal’in uluslararasi iliskiler sorumlusu Shimon Samuels yaptigi açiklamada, Meksika’nin Birlesmis Milletlerde (BM) Yahudi soykirimina ve her türlü irkçiliga karsi oy kullandigini bildiklerini belirterek, Meksikali kamu kuruluslari ve insan haklari derneklerinin yapilan bu dügüne karsi tepkisiz kaldigini, bir an önce yetkililerin harekete geçmesini beklediklerini söyledi.



Merkezin Latin Amerika sorumlusu Ariel Gelblung ise, yasanan olayin soykirimda öldürülen 6 milyon kisinin hatirasina saygisizlik oldugunu belirterek, soykirimi inkar eden veya asagilayanlari siddetle kinadiklarini ifade etti.

Kaynak: İHA