Izledikleri Videodan Etkilenip Sera Kuran Gençler Topraksiz Tarim Yapiyor

Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde üç genç, izledikleri videodan esinlenerek köylerinde kurduklari serada topraksiz tarim yapip domates, salatalik, marul yetistiriyor.

Izledikleri Videodan Etkilenip Sera Kuran Gençler Topraksiz Tarim Yapiyor
Ilçeye bagli Höyük Köyünde yasayan Mehmet Asik (25), Ramazan Yalniz (25) ve Cengiz Kara (23) isimli üç arkadas “Serada topraksiz tarim” konulu izledikleri bir videodan esinlenerek, köyde bulunan evin önüne sera kurmak için kollari sivadi. Ailelerinin de destegini alan üç arkadas önce sera kurup ardindan serayi topraksiz tarim için elverisli hale getirdiler. Sera’nin içerisine su devir daimini yapacak olan bir dinamo ve bitkilerin içerisinde yetisecegi su borulari yerlestirdiler. Kurduklari serada çesitli ürünler ekip yetistirmeyi deneyen arkadaslar, su günlerde domates, salatalik, marul yetistiriyor.

Izledikleri haber ve videolardan esinlenip bu serayi kurduklarini belirten Mehmet Asik, “Üç arkadas bu seramizi kurduk. Daha sonra deneme asamamiz oldu çilek ektik. Daha sonra marul yetistirdik. Su anda ise domates ve salatalik ektik yetistiriyoruz. Amacimiz ilerleyen süreçte seramizi büyütmeyi ve genisletmeyi düsünüyoruz” dedi.

Serayi kuranlardan Ramazan Yalniz ise serada ki sistemi anlatarak, “Seramiz topraksiz gördügünüz gibi. Burada havuz sistemimiz var. Seranin bir bölümü durgun havuz sistemi ile yetisen ürünlerden bir kismi ise akarsu da yetisen ürünlerden olusuyor. Akarsu dinamo sayesinde devir daim yapiyor. Su anda marul domates, salatalik yetistiriyoruz. Su anda domates ve salataligin mevsimi onun için bu ürünleri seçtik. Ürünlerimiz topraksiz su ile yetisiyor. Bitkilerin topraktan aldigi mineralleri suyun içerisine koyuyoruz” diye konustu.

Seranin ortagi Cengiz Kara ise “Topraksiz serada ürün yetistirmeye 2 sene önce basladik ve su anda çok iyi gidiyoruz bence. Daha önce deneme ekimleri yapmistik. Su anda para kazanmaya da basladik satislarimizi yaptik. Salataligimiz oluyor su anda kismet olursa hasat edip satacagiz. Sistemimizi tam oturtturdugumuz zaman seramizi büyütecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA