Türk Silahli Kuvvetlerine Yeni Kuvvet Açiklamasi HANÇER Ve DINÇER

Türk Silahli Kuvvetleri’nin etkin ve caydirici gücünü artiracak, özellikle meskun mahal operasyonlarinda personelin güvenli bir sekilde mücadelesini destekleyecek insansiz kara araçlari HANÇER ve DINÇER özellikleri ile kendine hayran birakiyor.

Türk Silahli Kuvvetlerine Yeni Kuvvet Açiklamasi HANÇER Ve DINÇER
Özellikle meskun mahal operasyonlarinda kullanilmak üzere, Türk Silahli Kuvvetlerinin, emniyet ve jandarma güçlerinin etkin ve caydirici gücünü artirmayi amaçlayan insansiz kara araçlari özellikleri ile nefes kesiyor. Insansiz kara araci üretiminde genis bir yelpazeye sahip olan Elektroland firmasi, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanliginin önderliginde Türkiye’nin bu alanda elini kuvvetlendirecek ürünler üretmeye devam ediyor. Zor sartlarda taktik harekat kabiliyetine sahip, kolay tasinabilir, kesif gözetleme, EYP tespit, haritalama, silah modülü, patlayici tasima birakma amaci ile kullanilabilen, gelismis haberlesme yetenegi sayesinde uzaktan kontrolleri saglanabilen farkli konfigürasyonlardaki hafif insansiz kara araci DINÇER ile güvenlik güçlerinin adeta eli kolu olunacak. Öte yandan her türlü arazi kosuluna uyum saglayan, silah sistemi ve ihtiyaç duyulan farkli faydali yüklerin takilabildigi, uzaktan kontrol paneli üzerinden manuel uzaktan sürüs özelliklerinin yani sira, yari otonom kontrol edilebilen ve üstün hareket kabiliyetine, yapay zeka sayesinde hedef tanimlama, siniflandirma ve önceliklendirme algoritmalari sayesinde tehditleri tespit ve takip etme yeteneklerine sahip olan orta sinif insansiz kara araci HANÇER ile zorlu arazi kosullarinda görev yapabiliyor.

“HAÇER’in kesif ve gözetleme, çatisma bölgelerinde tehlikeli operasyonlarda öncü piyade olarak görev alma gibi özellikleri var”

HANÇER insansiz kara aracinin (IKA) gelistirilme sürecinde aktif rol alan Elektroland firmasi çalisanlarindan Elektrik Elektronik Mühendisi Tugba Inçeli, “HANÇER, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi önderliginde yürütülen orta sinif insansiz kara araçlari projesi çerçevesinde firmamiz tarafindan tasarlanan tamamen yerli ve milli üretim olan, Türk Silahli Kuvvetleri envanterine girmeye hazirlanan insansiz kara aracimizdir. HAÇER’in kesif ve gözetleme, çatisma bölgelerinde tehlikeli operasyonlarda öncü piyade olarak görev alma gibi özellikleri var. Türkiye’deki ve dünyadaki rakiplerine kiyasla ön ve arka bagimsiz süspansiyon sistemine sahip olmasi ve 50 santime kadar ayarlanabilir karin alti yüksekligine sahip olmasi her türlü arazi kosullarinda çalisabilmesini saglamaktadir. Bu da onu rakiplerinden ayiran özelliklerindendir” ifadelerini kullandi.

“Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarina yönelik olarak üzerine her türlü faydali yükü entegre edebiliyoruz”

HANÇER’de ihtiyaç duyulan her türlü fonksiyonun kazandirilabildigi modüler bir sistem olduguna dikkat çeken Elektrik Elektronik Mühendisi Inçeli, “Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarina yönelik olarak üzerine her türlü faydali yükü entegre edebiliyoruz. Silah kulesi var üzerinde mevcut olarak. Bunun disinda yük sepeti, tasinabilir çevre izleme kamerasi gibi de faydali yük opsiyonlari mevcut. RF sistemi ile 1 buçuk kilometreye kadar kablosuz olarak kontrol edilebilmekte. Bunun yani sira LTE kullanim destegi sayesinde komuta kontrol merkezinden çok daha uzak mesafelerden kontrol edilebilir. Bunun disinda kendi gelistirme ve Ar-Ge çalismamiz olan, kilavuz takip sistemi yani diger bir adiyla ipli kullanim ile operatörü takip etme ve operatörün önünden gitme gibi kullanim fonksiyonlarina da olanak saglamaktadir. Kullanim yeri ve bölgesine kosuluna göre minimum 4 saat batarya kullanim ömrü vardir” seklinde konustu.



“HANÇER ön ve arka bagimsiz palet süspansiyon sistemine sahip”

HANÇER’in kendine has özelliklerinden olan derecelendirilebilir bagimsiz süspansiyon sisteminden de bahseden Inçeli, “HANÇER ön ve arka bagimsiz palet süspansiyon sistemine sahip. Bu bize ne sagliyor? Karin alti yüksekligini 50 santimetreye kadar ayarlayabilmemizi sagliyor. Yani yüzde 60 dik egim, yüzde 30’a kadar yan egim, 60 santime kadar hendek, 50 santime kadar sudan geçme gibi özellikler saglayabilmekte. Suan yarisma sürecimiz bitti ve seri üretim sürecine hazirlaniyoruz. Kara Kuvvetleri ve emniyet güçlerinin envanterine girmeye hazirlaniyor aracimiz. Ayrica fuarlara katiliyoruz ve aracimizi bir önceki fuarda da sergiledik. Orta Dogu ülkelerinden de büyük bir talep var” diye konustu.



“Yapilan birkaç demo cihaz sonrasinda tam özellikli halde olan DINÇER meydana geldi”

DINÇER isimli insansiz kara araci hakkinda bilgiler veren Elektroland Ürün Gelistirme Mühendisi Mehmet Burak Bölük ise, “Öncelikle 2018 yilinda özellikle Kara Kuvvetlerinin METI (Mayin, El Yapimi Patlayici Tespit ve Imha) Timlerinin ve PMKI (Patlayici Madde Kesif ve Imha) Timlerinin bunun gibi bir cihaza ihtiyaci oldugu ortaya çikti. Yapilan birkaç demo cihaz sonrasinda tam özellikli halde olan DINÇER meydana geldi. Kullanim yerleri olarak ürün genelde; Kuzey Irak, Suriye, Libya, güvenlik güçlerinin genelde meskun mahal aramalari olsun, ya da süpheli araç, paket aramalari olsun bunun gibi tehlikeli durumlarda personel gitmeden cihazi göndererek gerekli kontrol islemlerini yapiyorlar.

“Yaklasik arti 70 ve eksi 30 derece arasindaki sicakliklarda çalisma imkanimiz var”

Ürünün üzerinde 3 adet kamerasinin mevcut oldugunu söyleyen Bölük, “Bu kameralar ayni zamanda otomatik bir gece görüsü sistemine de sahip. Yaklasik 5 eksenli de bir robotik kolu mevcut. Bu robotik kol ile de bir sey alip birakma ya da süpheli cismi bulundugu noktadan ayirma faaliyetlerini gerçeklestirebiliyor. Ayrica yine cihazin üzerine takilan ve timlerin kullanmis oldugu su topu isminde bir ürün kullaniliyor. Bu ürün ile de süpheli paket veya cismi etkisiz hale getirebiliyorlar. Kullanim mesafesi konusunda, sehrin içerisinde yani frekanslarin bol oldugu yerlerde 500 metreye kadar güvenli mesafeye ulasabiliyoruz. Ancak dag ve magara gibi açik alanlarda bu mesafe iki katina kadar çikabiliyor. Ayni zamanda da 3 saat aktif olarak sürüs olanagimiz var. Tabi bu cihazin sadece aktif olarak kullanilmasinin yani sira gözlem amaçli kullanildigi yerler de oluyor. Gözlem yaptigi yerlerde ise yine otomatik olarak iki üç katina kadar kullanim süresi uzayabiliyor. Yaklasik arti 70 ve eksi 30 derece arasindaki sicakliklarda çalisma imkanimiz var” açiklamasinda bulundu.

“Sehidimizin adini yasatalim istiyoruz”

Elektroland firmasi olarak ürettikleri ürünlerin hepsinin 2015 yilindan bu yana bir sehit ismi ile adlandirildigini vurgulayan Bölük, “Sehidimizin adini yasatalim istiyoruz. Bundan dolayi da genelde ürünlerimizi ürettikten sonra kullanici personele ‘ismi ne olsun’ diye danisiyoruz. Onlar da bize genelde timlerinden bir sehidimizin ismini veriyor. Ufaktan bir özet geçmek istiyorum. 2015 yilinda Haydar Çetin polisimizin kullandigi ÇETIN, COSKUN robotlarimiz var jandarmanin kullanmis oldugu, ZAFER ve DINÇER var Kara Kuvvetlerimizin kullanmis oldugu. Bir de Hava Kuvvetlerimizin kullanmis oldugu KUTLU var. Bunlarin hepsi birer sehit ismi. Sehitlerimizin isimlerini elimizden geldigi en iyi sekilde yasatmaya çalisiyoruz. Ayni zamanda bu ürünün ihracatini da gerçeklestiriyoruz. Umman, Banglades, Hindistan ve Afrika ülkeleri suan da olmak üzere, ürünü daha da gelistirip diger yurtdisi ülkelere de açmayi planliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA