Gevas'ta Maskesiz Mesafesiz Bayram Sevinci

Van’in Gevas ilçesinde Ramazan Bayrami, 2 yillik pandemi sürecinin ardindan maskesiz ve mesafesiz olarak sevinçle kutlandi.

Gevas'ta Maskesiz Mesafesiz Bayram Sevinci
Tüm dünyayi etkisi altina alan korona virüs nedeniyle 2 yil aradan sonra maskesiz ve sosyal mesafesiz Ramazan Bayrami coskusu yasaniyor. Pandemi nedeniyle 2 yildir yapilamayan bayramlasma, cami içinde ve avluda seccadelerini sererek saf tutan cemaatin bayram namazi kilmasi ile basladi.

Daha sonra bir araya gelen mahalle sakinleri, ev ev dolasarak komsularinin bayramini kutladi.

Bayramlarin özellikle birlik ve beraberlik açisindan önemli oldugunu ifade eden mahalle sakinlerinden Yusuf Idiz, “Bütün evleri tek tek gezerek, akrabalarimizi, komsularimizi ziyaret ediyoruz. Bu sekilde bayramlarin gelecek nesillere yansimasini istiyoruz” dedi.

Bayrami Islam dininden ögrendiklerini belirten mahalle sakinlerinden Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ferzende Idiz ise “Islam dini bize bayrami, komsulari ve akrabalari ziyaret etmeyi emrediyor. Fakat bu; her kültüre, her memlekete, her sehre göre gelenek ve adetlere göre sekil degistirebiliyor. Bizim de Van ve özellikle Gevas yöresinde, sabah bayram namaziyla baslayan kutlamalar, herhangi bir evde kahvalti yapildiktan sonra bütün komsulari tek tek dolasmak suretiyle gezilir. Ögle vakti baska bir evde oturulur. Ögle yemegi yendikten sonra varsa eksik kalan komsular, onlarinda bayramlarina gidilir ve bu sekilde üç gün boyunca bayramlar kutlanmis olur” ifadelerini kullandi.

Islam dininin bayramlara vermis oldugu önemin baska bir yer teskil ettigine dikkat çeken Idiz, “Insanlara, insanliga hatirlatan degerlerimizden birisidir aslinda bayram. Insanlarin kendilerini, büyüklerini, komsularini ve geçmislerini hatirlamalari ki bayramdan bir gün önce veya bayram sabahi herkes mezarliklara gider. Bu bir vefa borcudur. Bu anlamda bayramlar birlik, beraberlik, komsuluk, kardeslik ve aile yapisi açisindan çok önemli bir yere sahiptir. Sosyal yapiyi saglamlastiran adeta bir çimento görevi yapiyor. Bu anlamda önemsenmesi ve devam ettirilmesi lazim. Hava yagisli ama buna ragmen gençlere örnek olalim diye, bu gelenek ortadan kalkmasin diye ev ev dolasiyoruz. Çamurlara battik ama hamdolsun güzel bir gelenek. Biz de bu gelenegi elimizden geldigi kadar devam ettirmeye çalisacagiz insallah” diye konustu.

Kaynak: İHA