Bakan Derya Yanik Açiklamasi 'Çocuklarimiz Istedi Biz Yaptik, Dijital Okuryazarlik Ehliyeti Projesi Uyguluyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik, Kasim 2021’de düzenlenen Ulusal Çocuk Forumunda yayimlanan sonuç bildirgesindeki talepleri yerine getirdiklerini belirterek, “Çocuklarimiz istedi biz yaptik. 12-18 yas grubundaki çocuklarimiza yönelik dijital okuryazarlik, güvenli internet kullanimi konularinda egitim çalismalarini içeren Dijital Okuryazarlik Ehliyeti Projesi uyguluyoruz” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik çocuklarin taleplerini yerine getirerek, güvenli internet kullanimi ve dijital konularda bilinçlendirmeye yönelik egitim çalismalarini içeren Dijital Okuryazarlik Ehliyeti Projesi’ni uygulamaya koyduklarini bildirdi.

Bakan Yanik, Türkiye’de 2000’den bu yana her yil 20 Kasim’da tüm illerden Il Çocuk Haklari Komitesi üyelerinin Ankara’da Ulusal Çocuk Forumunda bulustugunu hatirlatti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin koordinatörlügünde gerçeklestirilen Ulusal Çocuk Forumunun son toplantisinin “Dijitallesen Dünyada Çocuk” temasiyla Kasim 2021’de düzenlendigini belirten Bakan Yanik, forumda çocuklarin öneri ve taleplerinden olusan sonuç bildirgesi yayimlandigina isaret etti.

Bildirgede “Il Çocuk Haklari Komiteleri ve çesitli kurum/kuruluslar tarafindan Dijital Okuryazarlik Ehliyeti konulu bir proje baslatilmasi, bu kapsamda dijital okuryazarlik ve güvenli internet konularinda egitim çalismalarinin yapilmasi” önerisinin yer aldigini dile getiren Bakan Yanik, bildirgenin ilgili kurum ve kuruluslarla da paylasildigini ifade etti.



“Çocuklarimizin farkindalik olusturmalarini hedefliyoruz”

Çocuklarin yayimladigi bildirge ve Cumhurbaskanligi VI. 180 Günlük Icraat Programi dogrultusunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginda çalismalar yürütüldügünü aktaran Bakan Yanik, sunlari kaydetti:

“Il Çocuk Haklari Komitelerimiz ve çesitli kurum/kuruluslar tarafindan dijital okuryazarlik, güvenli internet konularinda egitim çalismalari planladik. Çocuklarimiz istedi biz yaptik. 12-18 yas grubundaki çocuklarimiza yönelik dijital okuryazarlik ve güvenli internet kullanimi konularinda egitim çalismalarini içeren Dijital Okuryazarlik Ehliyeti Projesi uyguluyoruz. 350 çocugumuza dijital okuryazarlik egitimi vererek projenin birinci asamasini tamamladik. Çocuklarimizin bilinçli bir ‘dijital okuryazar’ olmasinin yani sira çevrelerinde de farkindalik olusturmalarini hedefliyoruz. Bu egitimlerle çocuklarimizin güvenli internet kullanimi, sosyal medyayi dogru kullanma, siber zorbalik, dijital dünyadaki sorumluluklar ve dijital mahremiyet konularinda bilgi sahibi olmasini istiyoruz.”

Dijital okuryazarlik “Akran ögretimi” yöntemiyle yayginlastirilacak

Projenin Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumuyla is birligiyle yürütüldügünü ifade eden Bakan Yanik, Çocuk Danisma Kurulu üyelerinin de aralarinda yer aldigi çogunlugu lise ögrencisi çocuklara “egitici egitimi” verildigini anlatti.

Egitimin çevrim içi gerçeklestirildigini dile getiren Bakan Yanik, egitim konularinin “dijital okuryazarlik, güvenli internet kullanimi, dijital mahremiyet, dijital oyunlar, sosyal medyanin dogru kullanimi, siber zorbalik ve dijital dünyada sorumluluklar” basliklarindan olustugunu belirtti.

Projenin ilk asamasinin mart ayinda tamamlandigini ifade eden Bakan Yanik ikinci asamada, egitim alan 350 çocugun ögrendiklerini akranlarina aktaracagini ve böylece egitimin yayginlastirilacagini kaydetti.

Dijital Okuryazarlik Ehliyeti Projesi’nin ikinci asamasinin haziran sonunda tamamlanacagini dile getiren Bakan Yanik, ikinci asama tamamlandiginda 1000 çocugun egitim almis olacagini ve egitimlerin yayginlastirilmaya devam edecegini belirtti.

Kaynak: İHA