Çinli Bakan Wang Yi'den ABD'nin Sözde 'Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi'Ni Degerlendirdi

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Disisleri Bakani Wang Yi, ABD tarafindan baslatilan "Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi"ni degerlendirdi. Fiji ziyaretinde bulunan Wang Yi dün yaptigi bir açiklamada, ABD’nin 23 Mayis’ta “Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi”ni baslatarak serbest, açik ve kapsayici bir yeni düzeni olusturacagi iddiasinda bulundugunu hatirlatti. Wang Yi, “Ancak bir ekonomik çerçevede gümrük vergileri düsürülmedikçe, serbest olmanin anlami nedir? Piyasaya giris izni yoksa, açiklik nerede? Bu bölgedeki ve hatta dünyadaki en büyük piyasa olan Çin’in dislanmasi halinde, kapsayiciligin ne anlami var? ABD aslinda kendi hazirladigi standartlar ve kurallarla diger ülkeleri çerçeveliyor ve Dünya Ticaret Örgütü’nün merkezinde oldugu çok tarafli ticaret sistemi disinda baska bir sistem kurmaya çalisiyor” dedi.

ABD’nin, ekonomik isleri siyasilestirmeye, silahlastirmaya ve ideolojiklestirmeye çalistigina, hatta normal mal ticaretini bile ABD tarzi deger yargilarina göre degerlendirdigine dikkat çeken Wang, ABD’nin bu girisimlerinin ekonominin temel kurallarina aykiri oldugu gibi, serbest piyasayi engelledigini kaydetti.

Wang, ABD’nin ekonominin küresellesme egilimine ters düsen bu girisimlerinin kesinlikle basarisizliga ugrayacagini ifade etti.

Kaynak: İHA