Yarim Asri Geride Birakanlar Bayram Kartlarina Özlem Duyuyor

Mardin’de bayram klasigi olan bayram tebrik kartlari kullanicilari tarafindan özleniyor.

Yarim Asri Geride Birakanlar Bayram Kartlarina Özlem Duyuyor
Bayramin gelisi herkesi telas içine sokarken bir yandan da geçmise özleme götürüyor. Yaslari 60 ve üzeri insanlarin geçmisteki bayram alisverisi, bayram tebrik karti hazirlama heyecani ve postanelerde kuyruk bekledikleri dönemlere özlemleri hala ilk günkü gibi. Mardin’de yasayan 70 yasindaki, emekli ögretmen Mehmet Dinçel, basili tebrik kartlarinin olmadigi dönemlerde kendi elleriyle karton üzerine desen çizip daha sonra bunlari boyayip üzerine de tebrik notu ekleyerek postanenin yolunu tuttuklarini anlatti.

Gençligindeki bayram heyecanindan bahseden emekli ögretmen Mehmet Dinçel, ayakkabiyi aldiklarinda aman kimse kaçirmasin diye basuçlarinda yattiklarini söyledi.

Bayrami dört gözle beklediklerini aktaran Dinçel, "Yakinlarimizi eger o dönemin sartlarina göre sehrimizde misafir olarak gelmislerse agirlardik. Gelmeyenler için mektupla veyahut bayram kartlariyla kutlardik. Basili kartlar vardi. Basili kartlardan önce biz kendi elimizle kartondan çesitli desenler çizerek üzerine bayramla ilgili sözler yazilmak suretiyle yaptigimiz desenleri kuru boya ile boyardik. Amaç o kartin güzel bir sekilde olusmasiydi. O sekilde zarfin içinde birakir üstüne kime göndereceksek onun adini, soyadini, memleketini yazar o sekilde hazirlardik. Postanede kuyruk vardi. Postanelerde o dönemde pullar vardi. Pullar koleksiyonu vardi. Biz o dönemde pul koleksiyonu yapardik. Çok mutlu oluyorduk ama simdi artik kalmadi. O dönemler geçti. Biz o dönemleri dört gözle ariyoruz. Simdi telefonla, mesajla, görüntülü aramayla o sekilde günümüzü geçiriyoruz" dedi.

Teknolojinin varliginin güzel oldugunu belirten Dinçel, "Teknoloji gerçekten güzel bir sey ben teknolojinin gelismesine karsi degilim. Mutlu oluyorum. Simdi tat olarak sorarsaniz vallahi tadi tuzu yok isin gerçegi. O dönemler gerçekten çok mutlu oluyorduk. Karnimizi ekmek soganla doyursak mutlu oluyorduk. Simdi imkanlar her seye müsait her sey var ama insanlar mutlu degil. Insanlar mutlu olmak içinde ne yapiyor. Istedigini elde edemiyor. Tüm Islam aleminin bayramini cani gönülden kutluyorum" seklinde konustu.

Kaynak: İHA