Vahsi Yasamin Sirlari Fotokapana Yakalandi

Çorum’da yaban hayatini gözlemlemek için belli noktalara yerlestirilen fotokapanlara birçok yaban hayvani takildi.

Vahsi Yasamin Sirlari Fotokapana Yakalandi
Kizil geyik, karaca, ayi, kizil tilki, kurt, sansar, çakal, porsuk, yaban tavsani, yaban domuzu gibi hayvanlara ait görüntüler fotokapanlara yansidi. Görüntülerde ormanda gezen geyik ailesi, dolasan kizil tilki, otlayan karaca, kalabalik bir yaban ailesi, dolasan yavru ceylanlar, av arayan tilki gibi vahsi hayvanlar yer aliyor.

Türkiye’de uzun yillardan beri düzenli olarak gerçeklestirilen envanter çalismalari, bilinen türlerin popülasyon durumlarini ortaya koyuyor, artis ve azalislara iliskin yapilacak çalismalara yön veriyor. Türkiye’nin sahip oldugu yaban hayvani çesitliligi düsünüldügünde, bu çesitliliginin korunmasi ve sürdürülebilirliginin saglanmasi açisindan envanter ve izleme çalismalari Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü tarafindan önemseniyor ve destekleniyor.

Doga Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlügü, Çorum’da fotokapanlarla yaban hayatini gözlemliyor. Bölge müdürlügü, yaban hayvanlari ile ilgili yapilacak olan tür tespiti ve popülasyon dinamiklerinin izlenmesi gibi çalismalarda da fotokapan kullaniyor. Bu çalisma sonucunda yillar itibariyla ayni sahada, ayni tarihler arasinda, ayni koordinatlarda fotokapan kurularak; fotokapanlara yakalanan birey sayilarinin tespit edilmesi, sonraki yillarda ayni çalismanin tekrarlanmasi sonucunda yillar içerisindeki degisimin izlenmesi hedefleniyor.

Bölge Müdürlügü’nün Çorum’da fotokapan kurulup, izleme çalismalari sürekli olarak devam ederken, fotokapanlardan kizil geyik, karaca, ayi, kizil tilki, kurt, sansar, çakal, yaban tavsani, yaban domuzu ve vasak gibi hayvanlara ait görüntüler elde edildi.
Kaynak: İHA