'Kirkyama' Gelenegiyle Israfin Önüne Geçiyorlar

Gümüshane’nin Kelkit ilçesinde ’Kirkyama’ gelenegiyle atik kumaslari degerlendiren ev hanimlari, hem israfin önüne geçiyor hem de eski bir gelenegi yasatiyor.

'Kirkyama' Gelenegiyle Israfin Önüne Geçiyorlar
Kelkit Halk Egitim Merkezinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan himayesinde yürütülen Sifir Atik Projesi kapsaminda kadinlar atik kumaslari degerlendirerek israfin önüne geçiyor.

Çeyiz Ürünleri bölümünde egitim gören ev hanimlari atik kumaslari kirkyama teknigiyle sofra bezi, masa örtüsü, yatak örtüsü ve bebek takimi gibi birçok ürüne dönüstürüyor. Proje kapsaminda atik kumaslari degerlendiren ve kumaslarin çöpe gitmesinin önüne geçen ev hanimlari kirkyama gelenegini de yasatiyor.

“Atik malzemeler çöpe gitmemis oluyor”

Atik kumaslarin bu sekilde degerlendirilmesiyle israfin büyük oranda önüne geçtiklerini dile getiren Kelkit Halk Egitim Merkezi Çeyiz Ürünleri usta ögreticisi Reyhan Canpolat, “Burada akliniza gelebilecek her türlü çeyizlik ürünü atik kumaslardan kirkyama ile yapiyoruz. Atik kumaslar çöpe gitmemis oluyor. Kirkyama bizim ninelerimizden, annelerimizden, eskilerimizden gelme bir gelenek. Sayin Emine Erdogan hanimefendinin baslattigi Sifir Atik Projesiyle birlikte biz de artan kumaslari degerlendiriyoruz. Hem ekonomik yönden faydali oluyor hem de çöpe gitmemis oluyor. Eskiden büyüklerimizin yaptiklari kanaviçeleri keserek yeni kumaslara masa örtüsü yapiyoruz, nevresim yapiyoruz. Onlari da eskiden yeniye geçiriyoruz. Biz bu projeyi 10 yildir sürdürüyoruz. Her kursumda bunu yaptiriyorum, atik malzemeler çöpe gitmemis oluyor” dedi.



“Kumaslarin çöpe gitmesine gönlüm razi gelmedi”

Atik kumaslarin çöpe gitmesine gönlünün el vermedigini ve bu nedenle kursa katildigini söyleyen Nafiye Çaliskan da “Buraya gelis amacimiz atik kumaslardan el isi yapmak, bos zamanimizi degerlendirmek, güzel isler çikarmak, çocuklarimiza çeyiz yapmak, onlara güzel seyler birakmak ve eskiyi güncellemek. Nevresimlerden yaptigimiz kumaslarin çöpe gitmesine gönlüm razi gelmedi. Ne yapabilirim dedim, önceden annem bunlari eliyle dikerdi. Ben de sofra bezi yaptim, yatak örtüsü yaptim, bebek takimi yaptim o kadar güzel oldu ki, bunlar çeyizlere de konulabilecek hale geldi. Kirkyama ile kanaviçeleri de birlestirdik. Eskiyi günümüze tasimak istedim. Elimizde kumaslar vardi ne varsa onunla yapmaya çalistik. Bana çok güzel tepkiler geldi, herkes bayildi, evindeki kumasi degerlendirmek istedi” diye konustu.

Kaynak: İHA