50 Yil Sonra 4,5 Metreye Ulasan Çiçek Koruma Altina Alindi

Türkiye’de sabir çiçegi olarak bilinen Agave bitkisi, İçel’de deniz kenarinda 50 yil sonra 25 günde 4,5 metreye ulasti, son günlerde ise çiçek açmaya basladi. Bölge sakinlerinin görünce sok oldugu çiçege zarar verilmemesi için ise kaymakamlik talimatiyla çevresi

50 Yil Sonra 4,5 Metreye Ulasan Çiçek Koruma Altina Alindi
tel örgü ile çevrilerek koruma altina alindi.

İçel’in turizm bölgelerinden Silifke ilçesine bagli Akkum Mahallesinde deniz kenarinda kendiliginden yetisen ve Türkiye’de sabir çiçegi olarak bilinen Agave bitkisi uzun yillar sonra 25 günde 4,5 metreye ulasti. Denizin 3 metre üzerinde kayalik bölgede biranda boy atarak 4,5 metreye ulasan çiçegi görenler ise sasirdi. Bazi türlerinin 50 ile 100 yil arasinda bir kez çiçek açtigi bilinen Agave bitkisinin İçel’deki türü de çiçek açmaya basladi.

Bölge sakinlerinin çiçegin en az 50 yil sonra kisa sürede böyle büyümesini görmesiyle sasirarak haber etmesi üzerine ise Silifke Kaymakami Abdullah Aslaner’in talimatiyla koruma karari alindi. Çiçegin etrafi tel örgüyle çevrilip üzerine üst kismina dikenli tel takilarak, zarar verilmesinin önüne geçildi. Vatandaslarda çiçegin koruma altina alinmasinin dolayi duyduklari memnuniyeti dile getirdi.

Koruma altina alindi

Mahalle sakinlerinden Hamdi Kolukisa, "Ben 54 yasindayim, yillardir aklim erdi ereli buradaydi, ilk defa bu sene açti ’yüzyil çiçegi’de diyorlar. Sok olduk, aklim erdi ereli ufak bir bitkiydi bu. 4,5 metre büyüdü bir ay olmadan. Zarar vermeye baslamislardi dis kabuguna. Ama koruma altina alindi, kaymakamimizdan Allah razi olsun" dedi.

Her gün bir çok kisinin çiçegi görmeye geldigini ve fotograflarini çektigini animsatan Kolukisa, Akkum’un çok güzel bir koy oldugu için çiçegin ayri bir dogal güzellik kattigini kaydetti.



"Merak edip geldik"

Gaziantepli olan ancak 10 yil önce bölgeye yerlesenlerden Hamit Türköz’de esiyle birlikte merak edip çiçegi görmeye geldiklerini aktararak ," Bizde bu Agava bitkisinin böyle yüzyilda bir açtigini duyarak merak ettik ve geldik. Beldemize çok yakistigini düsünüyorum. Çok insaninda bunu merak edip gelecegini düsünüyorum. Yüz yilda bir açiyormus internetten arastirdik. Çok enteresan bir bitki, çiçek açinca daha da güzellesecektir, insanlar akin akin buraya gelecektir"diye konustu.

Görünce sok olduklarini da aktaran Türköz çifti, koruma altina alindigi için kaymakama tesekkür ettiklerini aktardi.

Türkiye’deki türü "Agave Americana"

Anavatani Orta ile Güney Amerika olan Agave bitkisi Türkiye’de bazi bölgeler de de kendiliginden çikiyor. Türkiye’deki türün "Agave Americana" oldugu ancak 50 ile 100 yil arasinda sadece bir kez çiçek açtigi için "sabir" veya "yüzyil" çiçegi denildigi ögrenildi. Meksika’nin Tequila kentinde yetisen ve Mavi Agave ismi verilen sabir çiçegi türünün UNESCO dünya mirasi listesinde yer aldigi belirtildi. Sabir çiçeginin dayanikli ve çok az bakim gerektirdigi kurak kosullara adapte oldugu için diger bitkilere göre yaklasik 10 kat daha fazla su tuttugu ifade edildi.
Kaynak: İHA