Kuzey Kore 3 Yeni Füze Atesledi

Kuzey Kore’nin Japon Denizi istikametine dogru 3 yeni füze atesledigi bildirildi. Füzeler, Japonya’nin münhasir ekonomik bölgesinin disina düserken, Pyongyang’in son füze denemesi ABD Baskani Joe Biden’in Asya ziyaretinin ertesinde "Washington’a gözdagi" olarak yorumlandi.

Kuzey Kore 3 Yeni Füze Atesledi
Silah programi nedeniyle uygulanan Birlesmis Milletler (BM) yaptirimlari ve ülkede patlak veren süpheli Covid-19 vakalari nedeniyle zor günler geçiren Kuzey Kore’den yeni füze denemesi geldi. Japonya hükümetinden yapilan açiklamada, Pyongyang’in sabah saatlerinde 2’si balistik olmak üzere 3 yeni füze atesledigi bildirildi.

Japonya Savunma Bakani Nobuo Kishi, ilk füzenin yaklasik 550 kilometre maksimum irtifa ile yaklasik 300 kilometre uçtugunu, 50 kilometre yükseklige ulasan ikinci füzenin ise yaklasik 750 kilometre yol kat ettikten sonra Kuzey Kore’nin dogusundaki sulara düstügünü söyledi.

Üçüncü füzeye dair detayli analizin devam ettigini belirten Kishi, "Kuzey Kore, bu yilin basindan bu yana, seyir füzeleri de dahil olmak üzere 16 kez farkli tipte füze atesledi. Kishi, "Kuzey Kore’nin eylemleri bölgenin ve uluslararasi toplumun baris ve istikrarini tehdit ediyor" ifadelerini kullandi.

Japonya’dan Kuzey Kore’ye diplomatik yollardan protesto

Japonya’nin Pekin’deki büyükelçiligi araciligiyla Kuzey Kore’yi diplomatik yollardan protesto ettigi aktarilirken, füzelerin Japonya’nin münhasir ekonomik bölgesinin disina düstügü ve bölgedeki gemi ile uçaklarin seyir güvenligine dair bir sorun tespit edilmedigi ögrenildi. Japonya Basbakani Fumio Kishida da yerel saatle 07.00 sularinda geldigi Basbakanlik ofisinde yaptigi açiklamada, "Kuzey Kore tarafindan balistik füze oldugu degerlendirilen yeni füzeler firlatildigi bilgisini aldim. Su anda detaylari netlestirmeye çalisiyoruz. Halka dogru bilgi saglamaya devam edecegiz" seklinde konustu.



Güney Kore de 3 füze tespit etti

Güney Kore ordusu da Kuzey Kore’nin 3 füze firlattigini açiklarken, ilk füzenin yerel saatle 06.00 sularinda, diger füzelerin ise 06.37 ve 06.42’de Pyongyang yakinlarindaki Sunan bölgesinden atesledigi bilgisini paylasti. Son silah testi, Kuzey Kore’nin bu yilin basindan bu yana gerçeklestirdigi 16. füze denemesi olarak kayitlara geçti. Denemenin ABD Baskani Joe Biden’in Güney Kore ve Japonya’yi kapsayan Asya ziyaretinin ve dün Tokyo’da ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan liderlerinin katilimiyla gerçeklestirilen 4’lü Quad zirvesinin hemen ardindan gelmesi ise Pyongyang’dan "Washington’a ve müttefiklerine gözdagi" olarak yorumlandi.

Öte yandan ABD askeri istihbarati ve Japonya Savunma Bakanligi tarafindan bu ay basinda yapilan açiklamalarda Kuzey Kore’nin, Biden’in Asya ziyareti sirasinda yeni bir nükleer deneme ya da füze testi gerçeklestirebilecegi uyarisinda bulunulmustu. Kuzey Kore son füze denemesini geçtigimiz 12 Mayis’ta yapmisti.
Kaynak: İHA