'Çaycuma Manda Yogurdu' Cografi Isareti Marka Olarak Kullanilmaya Baslandi

Zonguldak’in Çaycuma ilçesinde ilk ve tek Cografi isaretli ürünü olan Çaycuma Manda Yogurdu’nun ticari olarak kullanimina yönelik çalismalar tamamlanarak üretici ile yapilan ilk sözlesmenin ardindan Cografi isaretin bulundugu etiketlerin yer aldigi ürünler satilmaya baslandi.

'Çaycuma Manda Yogurdu' Cografi Isareti Marka Olarak Kullanilmaya Baslandi
Çaycuma TSO adina Cografi isaret olarak tescil edilmesinin ardindan Çaycuma Manda Yogurdu’nun marka olarak üreticiler tarafindan kullanimi ve ticarilestirilmesi konusunda Gida ve Orman Bakanligi basta olmak üzere ilgili mevzuatla hazirliklarin yasandigi süreçte Çaycuma Tarim ve Orman Müdürlügü ve paydaslar tarafindan gerekli kriterler belirlenmis ve üreticiler bu kriterlere uygun imalat yapmalari konusunda bilgilendirilmesi ve tesvik edilmesi için yogun bir çalisma yapilmisti. Bu çalismalar neticesinde ilk sözlesmeyi imzalayan üretici Nadir Özçelik oldu. Özçelik kendi markasinin yaninda Çaycuma Manda Yogurdu cografi isaretinin yer aldigi ürünlerini satisa sunuyor.

Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Baskani Zekai Kamitoglu Nadir Özçelik’i ziyaret ederek, Çaycuma Manda Yogurdu markasi ticari olarak ilk kullanan üretici olmasindan dolayi tebrik etti ve sunlari söyledi:

“Cografi isaretli ürünler; bulundugu Ülkenin, sehrin ve bölgenin tanitilmasinda büyük öneme sahip degerler olup öncelikle ülkenin ve ait olduklari yörelerin tanitimini saglayarak turizme katkida bulunur, ülkelere marka sehirler, bölgeler kazandirir ve kültürü-tarihi yarinlara tasir. Cografi isaret; üretilen ürünün kaynagini ve özelliklerini tanimlayan, ürünün kalitesini belgeleyen bir isarettir ve ürüne pazarlama gücü katar ve ürünün gerçek üreticilerini koruyarak kirsal kalkinmaya aracilik edip ülke ekonomisine katki saglar. Ayrica geleneksel bilgi ve kültürel degerlerimizin korunmasi açisindan da önemlidir ve üreticiye de pazarlama konusunda büyük avantajlar saglamaktadir. Tüketicilerin cografi isaret amblemi olan ürünleri daha çok tercih etmesi bu ürünlerin satis degerini yükseltmektedir. Odamiz da bu bilinçle hareket ederek Çaycuma Manda Yogurdu’nun tüm dünyaca taninmasinin ilk adimi olan cografi isaret tescil ettirmistir. Tescilin hemen ardindan yogun bir sekilde üreticilerimizle görüserek, mevzuat ve üretim kosullari konusunda bilgilendirmeler yaptik. Bu çalismalarimizin temel amaci ilçemize ve üreticilerimize katma deger ve koruma saglayabilmektir. Ne mutlu ki bize artik cografi isaretimiz üreticimiz tarafindan markasinda kullanilmaya baslanmistir. Ayrica Sayin Özçelik’in bu konuda kazandigi avantajlar diger üreticilerimize de örnek olacak ve daha çok üreticimiz Odamizla sözlesme yaparak cografi isaretli ürün satiyor olmanin avantajini yasamaya baslayacaktir diye düsünüyor; bu vesile ile öncelikle Nadir Özçelik’e hayirli olmasini diliyorum.”
Kaynak: İHA