5. Kültürel Bilisim, Iletisim Ve Medya Çalismalari Konferansi Gerçeklestirildi

5. Kültürel Bilisim, Iletisim ve Medya Çalismalari Konferansi, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Iletisim Fakültesi, Erciyes Üniversitesi Iletisim Fakültesi ve Uluslararasi Kibris Üniversitesi Iletisim Fakültesinin katkilariyla AdüTV kanali üzerinden çevrimiçi olarak gerçeklestirildi.

5. Kültürel Bilisim, Iletisim Ve Medya Çalismalari Konferansi Gerçeklestirildi


Konferansa; Radyo Televizyon Üst Kurulu Baskani Ebubekir Sahin, Ege Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bilgehan Gültekin ve Rhode Island Üniversitesi Harrington Iletisim ve Medya Okulu Ögretim Üyesi Prof. Dr. Renee Hobbs davetli konusmaci olarak katildi.

8 farkli ülkeden, 87 bildirinin sunuldugu ve 120 katilimcinin yer aldigi konferansin açilis konusmasini Konferans Düzenleme Kurulu Baskani ADÜ Iletisim Fakültesi Dekan Yardimcisi Doç. Dr. Mustafa Özgür Seçim yapti. Geleneksel hale gelen konferansin besincisini gerçeklestirmekten mutluluk duydugunu ifade eden Seçim, yurt içi ve yurt disindan birçok katilimcinin konferansa gösterdigi ilgiden memnun olduklarini aktardi.

Konferans ile ilgili temel bilgiler de veren Seçim, hakemlik süreci basariyla tamamlanan bildirilerin tam metinlerinin ADÜ Iletisim Fakültesi Dergisi MEDIAJ ve Erciyes Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dergisi’ne özel sayi olarak yayinlanacagini aktardi. 25-27 Ekim tarihleri arasinda Ege Üniversitesi ev sahipliginde yüz yüze gerçeklestirilecek 6. Kültürel Bilisim, Iletisim ve Medya Çalismalari Konferansi hakkinda da bilgi veren Seçim, konferansin tüm katilimcilar için verimli, basarili ve keyifli geçmesini temenni etti.

Konferansta davetli konusmaci olarak yer alan RTÜK Baskani Ebubekir Sahin, iletisim fakültesi mezunu oldugunu aktararak, iletisim fakültelerinin kendisi için önemli bir yere sahip oldugunu, fakülte milliyetçiligi yapmaktan da geri durmadiklarini ifade etti.

RTÜK olarak iletisim fakültelerine ve ögrencilerine yönelik projelerin oldugundan da bahseden Sahin, pandemi sebebiyle ara vermek zorunda kaldiklari ‘RTÜK Üniversite Bulusmalari’na devam edeceklerini iletti.

Iletisim akademisyenlerinin çalismalarindan da memnun oldugunu belirten Sahin, “Alani zenginlestirmeyi amaç edinen iletisim hocalarimizin su an gerçeklestirdigimiz konferans gibi benzeri çalismalarla medya alanina isik tuttugunu düsünmekteyim. Emegi geçen tüm akademisyenlerimize ve çevrimiçi gerçeklestirilen kongremize istirak eden tüm ögrencilerimize tesekkür ederim. Açilisini yaptigim bu seçkin toplantida kültürel bilisim, radyo, sinema, reklamcilik, halkla iliskiler, siyasal iletisim, dijital medya okuryazarligi, sosyal medya, etik gibi konular ele aliniyor. RTÜK’ün çalisma alanina denk gelen bu konularla ilgili bizler de kurum olarak güzel ve yogun çaba sarf etmekteyiz” dedi.



Uluslararasi Medya ve Islamafobi Sempozyumu, Görsel ve Isitsel Medyada Dezenformasyonla Mücadele Çalistayi, Medya ve Aile Degerleri Çalistayi, Dijital Medya Okuryazarligi ve Türkçe çalistaylari gibi sektörün sorunlarini ele aldiklari etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Sahin, bu tür bilimsel kongrelerin önemli firsatlar barindirdigini ve yapilan çalismalarin sektöre yön gösterdigini belirtti.

RTÜK olarak akademisyenlerden beklentilerinin oldugunu da vurgulayan Sahin, “Kurumumuzun politikalarina ve uygulamalarina yön verecek projeleri hayata geçirmelerini talep ediyoruz. Bu yöndeki yüksek lisans ve doktora tezlerine, arastirma makalesi ve projelerine, diger tüm bilimsel çalismalara imkanlarimiz dogrultusunda destek vermeye devam edecegiz. Ortaya koyulacak çalismalarin hem kurumumuz hem de sektörün gelecek vizyonu açisindan çok önemli oldugunu düsünüyorum.” diyerek konusmasini sonlandirdi.

Ege Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Bilgehan Gültekin ise konferansin davetli konusmacisi olmaktan mutluluk duydugunu ifade ederek, konferansin her geçen yil hem akademik hem de toplumsal yasama yaptigi katkilarla daha da ileriye gittigini aktardi. Uluslararasi iletisimde insani diplomasinin önemini konu alan Gültekin, Türkiye’nin bu alanda iyi bir örnek oldugunu ifade etti.

Özellikle Rusya-Ukrayna Savasi’nda Türkiye’nin insani diplomasiyi merkeze alarak ve uluslararasi iliskilerde iletisimi öne çikararak çok merkezi ve dogru bir rol oynadigini söyledi.

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna Savasi’nda yürüttügü insani diplomasinin uluslararasi iliskilerde yeni bir arabuluculuk modeli kurduguna inandigini söyleyen Gültekin, “Iletisimciler insani diplomasi alaninda daha derin analizler ve arastirmalar yapmali" dedi.



Özellikle uluslararasi iliskilerde iletisim becerilerinin diplomasiye ve siyasi aktörlere yansimanin çok belirleyici oldugunu vurgulayan Gültekin, Rusya-Ukrayna örneginde bunun net örneginin görüldügünü aktardi.

Savas süresince Rusya ve Ukrayna’yi yüz yüze getiren ilk ülkenin Türkiye olduguna dikkat çeken Gültekin, “Bu müzakerelerin gidisati açisindan son derece önemliydi. Iki ülke arasinda yasanan savasi bitirecek iletisim gücünün Türkiye’de oldugunu görüyoruz. Çünkü Türkiye’nin bir müzakere, taraflari bir araya getirme ve iletisimi yürütebilme gücü var.” dedi.

Insani diplomasilerin yürütülmesinde iyi bir müzakereci olmanin önemine de deginen Gültekin, Türkiye’nin diplomaside insani degerleri ve magduriyetlerin giderilmesini önceledigini bunun ise Türkiye’yi insani diplomaside merkez durumuna getirdigini belirterek “Insani diplomasi, uluslararasi müzakerelerin yürütülmesinde savaslarin, çatismalarin engellenmesinde en önemli iletisim gücü. Bu açidan baktigimizda Türkiye uluslararasi iliskilerin parlayan yildizi" ifadelerini kullandi.

Insani diplomasisinde iletisimi yönetmenin çok önemli oldugunu aktaran Gültekin, konusmasinin sonunda Türkiye’nin uluslararasi iliskilerdeki basarisi ve ayricaligini akademisyenlerin incelemesi gerekliligini vurguladi.

Rhode Island Üniversitesi Harrington Iletisim ve Medya Okulu Ögretim Üyesi Prof. Dr. Renee Hobbs ise konusmasinda dijital medya okuryazarligi, dijital ögrenme ve egitici multimedya üretimi konularini ele aldi. Egitim ögretimde elestirel ve sorgulayici ögrenme uygulamalari, arastirmaci ve ögrencilerin dijital medya kullanimlari ve içerik üretimlerine de deginen Hobbs, Amerika Bilesik Devletleri ve farkli ülkelerdeki egitimci gelistirme programlari hakkinda da bilgi verdi.
Kaynak: İHA