Çöplerden Topladigi Eski Tarim Aletleriyle Bahçesini Müzeye Çevirdi

Karaman’in Kazimkarabekir ilçesinde hurdacilik isiyle ugrasan Halit Ordu, çöplerden ve satin alarak topladigi eski tarim aletlerini kiraladigi evin önünde ve bahçesinde sergiliyor.

Çöplerden Topladigi Eski Tarim Aletleriyle Bahçesini Müzeye Çevirdi
Kazimkarabekir ilçesinde hurdacilik yapan Halit Ordu, çöplerden buldugu eski tarim aletlerini satmaya kiyamayarak toplamaya basladi.

Denk geldigi bazi esyalari da satin alan Halit Ordu, kiraladigi evinin bahçesinde bu esyalari biriktirmeye basladi.

Halit Ordu evinin bahçesini adeta müzeye çevirirken, yillar önce atalari tarafindan kara sapanlarda kullanilan yüzlerce tarim aletini görenler ise bunlari ilgiyle inceliyor. Halit Ordu, ’Geçmisimizde kullanilan bu tarim aletlerinin böyle rezil olmasina ve hurdaya giderek yok olmasina içim el vermedigi için bunlari toplayarak vatandaslara sergiliyorum“ dedi.

Maksadinin bunlarin ticaretini yapmak olmadigini kaydeden Ordu, “Gücümün yettigi kadar bunlari satin alarak buraya getiriyorum. Zamanimizda atalarimizin, dedelerimizin, ninelerimizin neler kullandigini, nelerle mücadele ettigini, nasil zorluklar yasadigini animsatmaya çalisiyoruz. Herkes bu durumdan memnun ve ilgi gösteriyorlar. Burada asagi yukari binin üzerinde çesit var. Elimizden geldigi kadar kanunlarin müsaade ettigi sekilde malzemeleri topluyoruz. Bunlari sadece ben toplamiyorum. Iç Anadolu Bölgesi’nde arkadasim var sag olsunlar toplayip bana getiriyor. Her geleni aliyoruz. Bu aletlerin çöpe ve hurdaya gitmesine müsaade etmiyoruz. Elimizden geldigi kadar bunlari burada biriktirmeye, halkimiza sergilemeye çalisiyoruz “diye konustu.



“Burada tarihe taniklik eden tarim aletleri var”

Karaman Ziraat Odasi Baskani Mehmet Bayram da, "Kazimkarabekir ilçemizde görüyoruz ki bir arkadasimiz tarihe taniklik eden bu eski tarim aletlerini üsenmeden toplayarak sergiliyor. Buradan ben sunu belirtmek isterim ki burada çok sayida tarim aleti var. Kara sabanlar var, sandiklar var, yabalar var, kancalar var. Eskiden herkesin ambari yoktu ve bu küplerde ununu, yagini, bulgurunu saklardi. Burada çok çesitte semer gördük. Eskiye ait ne isterseniz her sey var. Gezmek isteyenler için güzel bir yer olmus, arkadasi bu emeginden dolayi kutluyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA