Çavusoglu Açiklamasi 'F-16'Larin Türkiye'ye Verilmesi Bir Müttefik Olarak NATO Içinde ABD Içinde Önemli'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligine deginerek, “Müttefiklerin ya da aday olmak isteyen ülkelerin bizi hedef alan terör örgütlerine destek vermesi kabul edilemez” ifadelerini kullanirken, Türkiye’ye satisi gündem olan F-16’lara iliskin, “F-16’larin Türkiye verilmesi sadece Türkiye için degil bir müttefik olarak NATO içinde ABD içinde önemli” dedi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu çatisi altinda ilk kez gerçeklestirilecek olan Uluslararasi Göç Gözden Geçirme Forumu’na katilmak üzere geldigi ABD’nin New York kentinde temaslarina devam ediyor. Bakan Çavusoglu, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken ile ikili ve heyetler arasi görüsme gerçeklestirdi. Görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenleyen Çavusoglu, çok sayida ikili görüsme gerçeklestirdigini belirterek, yarinda çok sayida ikili görüsme gerçeklestirecegini aktardi.

Blinken ile ABD-Türkiye Stratejik Mekanizmasinin bakanlar düzeyinde ilk toplantisini gerçeklestirdiklerini belirten Çavusoglu, “Ikili iliskilerimiz ile ilgili konulari ele aldik. Basta ticaret hacmimizin 100 milyar dolar hedefine ulasmasi için atmamiz gereken adimlar. Bazi ürünler üzerindeki kisitlamalar var. Ilave gümrük vergileri var. Onlarin kaldirilmasi gibi. Geçen sene yaklasik 28 milyar dolara ulastik pandemiye ragmen. Bu önemli bir rakam. Bu 100 milyar dolar hedefimize ulasmak için bizleri daha da umutlandirdi” dedi.

ABD Disisleri Bakani Blinken ile savunma sanayi ürünlerinin Türkiye’ye verilmesini ele aldiklarini aktaran Çavusoglu, F-16 konusunu, enerji isbirligini, Ukrayna’daki gelismeleri, Ermenistan ile normallesme sürecini, Suriye, Libya ve diger bölgesel konulari da ele aldiklarini belirtti.



ÇAVUSOGLU VE BLINKEN, UKRAYNA ILE AFGANISTAN’I ELE ALDI

Bakan Çavusoglu, “Ukrayna’da devam eden savasin bir an önce sonlandirilmasi gerektigini ve Ukrayna’nin da beklentisi olan güvenlik garantileri konusunda potansiyel garantör ülkeler olarak gerekli çalismalari koordine etmemiz gerektigini de vurguladik. Afganistan’daki durumun etkileri de zaten ortada dolayisiyla Afganistan’da da bir taraftan Taliban’in bazi konulardaki olumsuz adimlari var. Ama diger taraftan ülkenin, devletin çökmemesi gerekiyor. Terör saldirilari da artiyor. Dolayisiyla bir çok ikili iliskilerin yani sira bölgesel konularda degerlendirme imkanimiz oldu” dedi.



“HALKBANK DAVASI BIZE GÖRE TAMAMEN SIYASI MOTIFLI BIR DAVADIR”

Blinken ile görüsmesinde, Finlandiya ve Isveç‘in NATO’ya adayliklarini ve Türkiye’nin ABD’nin terör örgütü PKK/YPG’ye verdigi destekten duydugu rahatsizligi ele aldiklarini aktaran Çavusoglu, ABD’de devam eden Halkbank davasini da görüstüklerini belirtti.

Bakan Çavusoglu, “Halkbank davasi var biliyorsunuz ve bize göre tamamen siyasi motifli bir davadir. Diger taraftan ABD’nin özellikle Suriye’nin kuzeydogusunda YPG ve PKK’ya verdigi destek bundan duydugumuz rahatsizligi sadece Isveç’e Finlandiya degil ABD basta olmak üzere bazi müttefiklerin de desteginin oldugunu bunlarin sonlandirilmasi gerektigini de toplantida gündeme getirdik” dedi.



“BIZ BU MEKANIZMANIN SONUÇ ODAKLI OLMASINI ISTIYORUZ”

Türkiye-ABD arasindaki anlasmazliklar ve Türkiye’ye muhtemel F-16 satisi hakkindaki soruya cevap veren Bakan Çavusoglu, “Bu mekanizmanin amaci zaten var olan sorunlari çözmekti. Bu mekanizma çerçevesinde. Özellikte Biden ile Cumhurbaskanimiz Erdogan’in Roma’da yaptigi ikili görüsmede kararlastirildi. Amaç ne? Aramizda anlasmazliklar var sorunlar var. Bu sorunlari çözelim. Diger taraftan ikili iliskileri özellikler ticaret hacmi dahil ekonomik iliskileri nasil daha ileriye götürebiliriz. Ayrica farkli alanlardaki NATO içinde ve ötesinde olan isbirligini yeni alanlarda nasil gelistirebiliriz. Yani sadece isbirligini gelistirmeye degil sorunlarin çözülmesine de odaklanacagiz bu mekanizma çerçevesinde. Bu anlamda da son derece pozitif bir görüsme gerçeklestigini size söyleyebilirim. Tabii bu ilk toplanti bakanlar düzeyinde daha önce bakan yardimcilari düzeyinden görüsme gerçeklesmisti. Daha ilerde insallah liderler düzeyinde de toplantilar olacak. Biz bu mekanizmanin sonuç odakli olmasini istiyoruz” dedi.

ABD’de bir önceki hükümet ile Suriye konusunda mutabik kalinan ortak açiklamanin uygulamasi konusunda ABD kaynakli problemler oldugunu hatirlatan Çavusoglu, ABD’nin sözünde durmadigini ifade etti.



“F-16’LARIN TÜRKIYE VERILMESI SADECE TÜRKIYE IÇIN DEGIL BIR MÜTTEFIK OLARAK NATO IÇINDE ABD IÇINDE ÖNEMLI”

F-16’lar hakkinda ABD Kongresi’ne gönderilen mektubun önemli oldugunu aktaran Bakan Çavusoglu, “F-16’larin Türkiye verilmesinin sadece Türkiye için degil bir müttefik olarak NATO içinde ABD içinde önemli oldugunu vurguluyor. Su anda teknik düzeyde askerler arasindaki görüsmede son derece olumlu seyrediyor. Tabii ki Kongre üzerinde de çalisilmasi gerekiyor. Su ana kadar Kongreden gelen mesajlarin genel ekseriyeti de olumlu. Daha da pozitif hale gelmesi için çalismalari devam ettirmemiz lazim” dedi.



“MÜTTEFIKLERIN YA DA ADAY OLMAK ISTEYEN ÜLKELERIN BIZI HEDEF ALAN TERÖR ÖRGÜTLERINE DESTEK VERMESI KABUL EDILEMEZ”

Finlandiya ve Isveç’in NATO adayligina onay vermesi için Türkiye’nin söz konusu ülkelerden ne istedigi sorusu üzerine Çavusoglu, “Gerek bu iki aday ülkeden gerekse müttefiklerden bugün güvenlik tehditleri var. Farkli kaynaklardan, farkli sebeplerden dolayi ve NATO bir güvenlik anlasmasi ittifakidir. Bu ne demektir dayanisma gerektirir yani müttefiklerin herhangi birisi bir tehditle karsi karsiya kaldigi zaman buna karsi diger müttefiklerin destek vermesi gerekiyor. Dolayisiyla simdi müttefiklerin ya da aday olmak isteyen ülkelerin bizi hedef alan terör örgütlerine destek vermesi kabul edilemez. Bu sadece siyasi destek de degil. Örnegin Isveç silah temin ediyor. Neymis efendim DEAS’la mücadele için bunlari veriyorlarmis. Peki bu verdiginiz silahlarla bize saldiriyorlar. Güvenlik görevlilerimiz, askerimiz, sivil insanlarimiz sehit oluyor. Bu silahlarla yapiyorlar” dedi.



“PKK’YI KENDILERINE DAHA YAKIN GÖRÜYORLAR”

Müttefik olmak isteyen ülkenin ya da müttefiklerin baska bir müttefike karsi savunma ürünleri konusunda kisitlama getirmesinin kabul edilemez oldugunu vurgulayan Bakan Çavusoglu, bu kisitlamalarin ancak düsman olarak görülen ülkelere yapilacagini belirtti.

Çavusoglu, savunma sanayi kisitlamalarinin gerekçesinin terör örgütü PKK/YPG’ye karsi Türkiye’nin düzenledigi operasyonlar oldugunu ifade ederek, “PKK’yi kendilerine daha yakin görüyorlar. Simdi bu kabul edebilecek bir sey degil. Diger taraftan diyelim ki üye oldu. Üye oluncaya kadar Türkiye’nin güvenlik endiselerini karsilayalim. Ondan sonrasina bakariz yaklasimi olabilir. Dolayisiyla biz sundan da emin olmak istiyoruz. Gerek su andaki müttefiklerimizin ya da gerek NATO üyesi olmak isteyen ülkelerin muhtemel bir üyelikten sonra ayni tutumu sergilemesi gerekiyor. Bunlarin garantisi olmasi lazim. Yani sonuçta Türkiye’nin bu konudaki endiselerinin mesru oldugunu herkes kabul ediyor. Ama bu endiselerin de karsilanmasi gerektigini de biz net bir sekilde söylüyoruz. Biz sadece sözle degil uygulamada. Bu sadece Isveç ve Finlandiya için degil diger müttefikler için de geçerli bir sarttir” dedi.



“DEAS’LA MÜCADELE KISVESINE KIMSE INANMIYOR”

Bu garantilerin ABD’den istenmedigini ifade ederek, Türkiye’nin ABD’den CAATSA yaptirimlarinin tersine çevirmesini ve Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’ye destegi kesmesi gerektigini açiklayan Çavusoglu, “DEAS’la mücadele kisvesine kimse inanmiyor. Biz inanmiyoruz toplum da inanmiyor. Kendileri de biliyorlar zaten. Bunlarin bu Suriye’yi bölme ajandasina destek vermemesi gerekiyor” dedi.

Almanya’nin da Türkiye’ye yönelik savunma sanayi kisitlamalari uyguladigini belirten Bakan Çavusoglu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in müttefikler arasinda böyle yaptirimlar olmamasi gerektigini belirttigini ve bu konuda bir girisimde baslattigini ifade ederek, “Her müttefikin ve NATO’ya üye olmak isteyen ülkelerinde bu dogrultuda ayri ayri ve kolektif sorumluluklari var” dedi.



BLINKEN’DAN TÜRKIYE’NIN MESRU ENDISELERININ GIDERILMESINE DESTEK

Blinken’in da Türkiye’nin mesru endiselerinin giderilmesi konusuna destek verdigini ifade eden Çavusoglu, “Türkiye’nin endiselerinin giderilmesi konusunda gerekli mesajlari kendileri vereceklerini söyledi.

Bunu o gün Berlin’de yaptigimiz görüsmede de NATO Disisleri Bakanlari Toplantisinda da daha sonradan birçok müttefikten de duyduk. Evet bu ülkelerin iyi olmasini istiyoruz ama müttefikimiz Türkiye’nin de mesru endiseleri var bunun karsilanmasi gerekir. Verilen mesaj bu. Blinken’da ayni mesajlari vereceklerini söylediler” dedi.



“TÜRKIYE ILE ISBIRLIGI YAPMANIN ÖNEMI ANLASILMIS OLDU”

Biden’in ABD Kongresine Türkiye’ye F-16 satisi konusunda gönderdigi mektup hakkinda gelen soruya cevap veren Bakan Çavusoglu, “Türkiye’nin gerek küresel baris için gerekse önce Covid-19 simdi Ukrayna’daki savas sebebiyle özellikle gida güvenligi ya da tedarik zinciri konusunda çok önemli bir ülke oldugu herkes tarafindan görüldügü anlasildi. Dolayisiyla Türkiye ile isbirligi yapmanin önemi de anlasilmis oldu. Bunu ABD’de görüyor, yani basimizdaki ülkeler de, Avrupa Birligi ülkeleri de görüyor. Bu alanlarda bizim ABD’ye ile isbirligimizi gelistirmek sadece iki ülkenin çikarina degil bölgemiz ve ötesi içinde önemli” dedi.



“KIMIN NEREDE ALKISLANDI ÖNEMLI DEGIL”

Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis’in ABD Kongresi’nde Kibris hakkindaki açiklamalari hakkinda gelen soruya cevap veren Çavusoglu, “Yunanistan ve Kibris konusunda kim nerede alkislanirsa alkislansin BM de çok iyi biliyor bugüne kadar 55 yildir tüm planlari tüm çözüm önerilerini reddeden Rum tarafi oldu. Bu gerçegi degistirmez. Kimin nerede alkislandi önemli degil. ABD kongresinde konusan herkes ayakta alkislanir, hatta sik sik ayakta alkislanir” dedi.

ABD’nin Kibris konusunda ve Yunanistan-Türkiye politikalarinda dengeyi kaybettigini Blinken’a ilettigini aktaran Çavusoglu, Blinken’in söz konusu dengeyi koruyacaklarini kendisine söyledigini açikladi.

Biden yönetimini samimi bulup bulmadigi sorusu üzerine Bakan Çavusoglu, “Ben kimsenin samimiyet testini yapmam. Ama sözlerinde durmadiklari zaman da açikça söyleriz her zaman biliyorsunuz. Dolayisiyla onu samimi buluyoruz bunu samimi bulmuyoruz demek dogru degil. Bir süreç baslattik. Bu stratejik mekanizma teklifi de Biden‘dan geldi biliyorsunuz. O görüsmede herhalde samimi ki bu teklifi yapti. Ama samimiyeti ne zaman görecegiz uygulamada görecegiz. Bu yönlerde adimlar atabilirsek samimiyet ortaya çikmis olacak. Benim simdiden samimi buluyorum bulmuyorum demem dogru olmaz” dedi.



“HALKBANK DAVASI TAMAMEN SIYASI MOTIFLI BIR DAVA”

Halkbank davasina iliskin gelen bir soruya cevap veren Çavusoglu, “Birincisi Halkbank davasi tamamen siyasi motifli bir dava. FETÖ’cülerin getirip de verdigi sözde belgelerle baslayan bir dava oldugunu biliyoruz. Ikincisi Halkbank bir devlet kurumudur, yargi bagisikligi var. Bu gayet açik bunun örnekleri de var. Dolayisiyla bu konudaki beklentilerimizi de yaptigimiz görüsmede dile getirdim” dedi.

Kaynak: İHA