ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Finlandiya Ve Isveç NATO'yu Güçlendirecek'

ABD Baskani Joe Biden, Beyaz Saray’da Isveç Basbakani Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, "Finlandiya ve Isveç NATO’yu güçlendirecek" ifadelerini kullandi. Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö ise, "Türkiye’nin endiseleri hakkinda açik ve yapici görüsmelere haziriz" dedi.

ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Finlandiya Ve Isveç NATO'yu Güçlendirecek'
ABD Baskani Joe Biden, Beyaz Saray’da Isveç Basbakani Magdalena Andersson ve Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö ile bir araya geldi. Üçlü görüsmenin ardindan liderler ortak basin toplantisi düzenledi.

Biden yaptigi açiklamada, Finlandiya ve Isveç’in NATO üyeligine basvurusu hakkinda ABD’nin güçlü bir destek sundugunu ifade ederek, "Bugün, dünya tarihindeki en güçlü savunma ittifakina katilmak için, iki büyük demokrasinin son derece yetenekli iki ortaginin basvurulari hakkinda ABD’nin güçlü destegini sunmaktan gurur duyuyorum" dedi.

Biden, "Isveç ve Finlandiya, baris ve istikrarin güçlendirilmesinden, insan haklarinin gelistirilmesine ve iklim krizi ile mücadeleye kadar bir dizi konuda en yakin ortaklarimiz arasinda yer aliyor. Finlandiya ve Isveç birlikleri, Kosova, Afganistan ve Irak’ta, ABD ve NATO güçleriyle omuz omuza hizmet verdi. Hem Finlandiya hem de Isveç, Rusya’nin isgaline karsi Ukrayna’nin cesur halkini desteklemek için ABD ve diger müttefiklerimizle koordinasyon içinde çalisiyor. Isveç ve Finlandiya, güçlü demokratik kurumlara, güçlü ordulara, güçlü ve seffaf ekonomilere ve neyin dogru olduguna dair güçlü bir ahlaki anlayisa sahip. Bu yüzden her türlü NATO gereksinimlerini karsiliyorlar" ifadelerini kullandi.

Tüm devletlerin sahip olduklari egemenlik haklarini kullanarak, kendi güvenliklerine karar verme haklarinin oldugunu ifade eden Biden, "Finlandiya ve Isveç’in, ABD’nin tam destegine sahip olduklarina dair onlari temin ediyorum. Bugün, yönetimim ABD Kongresi’ne her iki ülkenin de NATO üyeligine iliskin raporlarini sunuyor" dedi.



"Finlandiya ve Isveç NATO’yu güçlendirecek"

Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya katilmasinin NATO’yu güçlendirecegini belirten Biden, "Kuzey Avrupa’da iki yeni NATO üyesine sahip olmak ittifakin güvenligini artiracak" ifadelerini kullanarak, "Finlandiya ve Isveç’in NATO’ya üyelik talebinde bulunma karariyla NATO daha da güçlendi, daha da birlesti" dedi.

Biden, Finlandiya ve Isveç’in ittifaka katilma basvurulariyla ilgili olarak, "Görüsmelerimizde ortak güvenligimize yönelik tehditlere karsi uyanik kalmak ve herhangi bir saldirganligi caydirmak ve karsi koymak için birlikte çalisacagimiza söz verdik. NATO’ya katilan yeni üyeler hiçbir ulus için bir tehdit degildir. NATO’nun amaci hiçbir zaman saldirganlik olmamistir. Amaci savunmaktir" ifadelerinde bulundu.

Biden, NATO kapisinin açik oldugunu belirterek, "NATO topraklarinin her bir karisini savunma taahhüdümüzde asla basarisiz olmayacagiz. Isveç’in ve Finlandiya’nin da bu mücadeleyi ve sorumlulugu seçmesini memnuniyetle karsiliyorum" dedi.



"NATO’nun gerektirdigi her sorumlulugu yerine getirmeye haziriz”

Finlandiya Cumhurbaskani Niinisto ise yaptigi konusmada, Finlandiya’nin güçlü bir NATO müttefiki olacagina dair söz vererek, "Birlikte Kuzey Atlantik organizasyonuna katilmaya çalisarak tarihi bir adim atiyoruz. Güvenligimizi ciddiye aliyoruz ve yeteneklerimizi sürekli gelistirmeye yönelik yatirim yapiyoruz. NATO’nun gerektirdigi her sorumlulugu yerine getirmeye haziriz” dedi.



"Türkiye’nin endiseleri hakkinda açik ve yapici görüsmelere haziriz"

ABD’nin yani sira tüm NATO müttefiklerinden güçlü destek almayi umdugunu söyleyen Niinistö, Türkiye’nin endiseleriyle ilgili açik ve yapici görüsmelere hazir oldugunu ifade etti.

Niinsto, "Türkiye yakin zamanda üyelik basvurumuzla ilgili endiselerini dile getirdi. Bugün bu endiselere deginmek istiyorum. Finlandiya, Türkiye ile her zaman gururlu ve iyi ikili iliskilere sahip olmustur. NATO müttefikleri olarak, Türkiye’nin güvenligimizi taahhüt edecegi gibi, biz de Türkiye’nin güvenligini taahhüt edecegiz. Terörü ciddiye aliyoruz. Terörün her türlüsünü kiniyoruz ve onunla aktif olarak mücadele ediyoruz. Türkiye’nin üyeligimizle ilgili tüm endiselerini açik ve yapici bir sekilde görüsmeye açigiz. Bu görüsmeler zaten gerçeklesti ve önümüzdeki günlerde devam edecek" dedi.



"200 yillik askeri tarafsizligin ardindan dönüm noktasindayiz"

Isveç Basbakani Andersson ise, Isveç’in 200 yillik bir askeri tarafsizligin ardindan yeni bir yol seçtigini belirterek, “Rusya’nin Ukrayna’ya gerçeklestirdigi saldiri bizim için her seyi degistiren bir andi” ifadelerini kullandi.

Andersson, "Bugün, Ukrayna’nin durumu bize Avrupa tarihinin en karanlik günlerini hatirlatiyor. Geçtigimiz aylarda, transatlantik birligini ve gücünü en iyi sekilde gösterdik. Birlikte Rusya’nin saldirganligina güçlü bir sekilde yanit verdik ve Ukrayna’ya esi görülmemis bir destek sagladik" ifadelerini kullanarak, "200 yillik askeri tarafsizligin ardindan burada ülkelerimiz için bir dönüm noktasindayiz. Isveç yeni bir yol seçti. Isveç ve Finlandiya, NATO’ya katilmak için taleplerini sundu" dedi.

NATO’nun Isveç ve Finlandiya ile daha güçlü olacagini belirten Andersson, "Gelismis savunma yeteneklerine sahibiz. Özgürlük, demokrasi ve insan haklari savunuculariyiz. NATO ile tüm görevlerde dahil olmak üzere kapsamli bir askeri isbirligi gelenegimiz var ve su anda savunma harcamalarimizi artiriyoruz. Türkiye dahil tüm NATO üyesi ülkelerle farkli düzeylerdeki sorunlari çözmek için diyalog halindeyiz" dedi.

Kaynak: İHA