Manisa'da Çilek Bereketi

Manisa’nin Salihli ilçesinin kirsal mahallelerinde tütüne alternatif ürün olarak üretimine baslanan, olgunlasmak için sicak havaya ihtiyaç duyan çilekte hasat dönemi, bu yil havalarin geç isinmasi nedeniyle önceki senelere göre geç basladi.

Manisa'da Çilek Bereketi
Tarimsal üretimin 12 ay devam ettigi Salihli’de, mevsimine göre çesit çesit ürünler yetistiriliyor. Kuru tarimin yapildigi Poyraz Mahallesi’nde üreticilerin sula tarima yönelmesiyle, kapya biber ve çilek gözde ürün haline geldi. Kapya biber fideleri toprakla bulusmaya baslarken, kendine has aromasi ve rengiyle bölgede fark olusturan organik çilek üretiminde hasat, geçtigimiz yila göre bu yil havalarin soguk ve yagisli gitmesi nedeniyle 20 gün gecikmeli basladi.

Kokusu ve rengi ile kendine has çilekler, tarladan tek tek toplandiktan sonra kasalara konulup, basta Manisa olmak üzere Ankara ve Istanbul’a gönderiliyor. Salihli’de çiftçilere ve mevsimlik isçilere kazanç saglayan çilek üretimi, ilçe ekonomisine de önemli katki sagliyor.

Salihli’nin Poyraz Mahallesi Bozagaç mevkiindeki çilek üreticisi Bektas Isik, “Önceki yillarda tütün yapiyorduk, istedigimiz geliri elde edemeyince sulu tarima geçtik. Suan bölgede çilek ve kapya biberi üretiyoruz. Aroma ve lezzeti ile talep gören çileklerimizin hasadina basladik. Çileklerimiz organik ve lezzetlidir” dedi.

Hava sartlarinin bu yil soguk gitmesinden dolayi çilek hasadinin bu yil 20 gün geç kaldigini dile getiren Isik, çilegin erimesi için günese ihtiyaci oldugunu söyledi.

Poyraz Mahallesi’nde yetisen çilege talebin arttigini belirten Isik, çilegin suan 10-12 lira arasinda alici buldugunu sözlerine ekledi.

Yillardir tütün ektikleri tarlalarda simdi çilek yetistirdiklerini belirten Leyla Isik ise “Tütün yetistirmek daha zordu, çilek ona göre daha basit” dedi.

Kaynak: İHA